In memoriam

Kalle Johannes Kemppainen 30.10.1938–27.10.2021

Katri PursiainenJukka Kemppainen
Lääkärilehti

Kalle Kemppainen syntyi Paltamossa 30.10.1938 kahdeksanlapsisen maanviljelijäperheen kuudentena lapsena. Koulut hän kävi Paltamossa ja Kajaanissa, mistä kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1958.

Lääkärin uralle Kallea rohkaisi Elsa-mummo, joka oli yrtein, voitein ja loitsuin kyläläisiä hoitava kansanparantaja. Rajavartiostossa käydyn asepalveluksen jälkeen hän aloitti syksyllä 1959 Turun lääketieteelliseen pyrkijöiden jatkokurssilla, jonka kautta oli mahdollista tulla valituksi tiedekuntaan. Lopulta ovet aukesivat saman vuoden jouluna.

Lue myös

Lääketieteen lisensiaatiksi Kalle valmistui vuonna 1965. Ensimmäinen työpaikka valmistumisen jälkeen oli Pieksämäen aluesairaalassa anestesialääkärinä, josta kuitenkin nopeasti tapahtui siirtyminen verhon toiselle puolelle kirurgiksi. Kirurgiksi erikoistuminen alkoi Keski-Suomen keskussairaalassa vuosina 1966–1968 ja jatkui Turun yliopistollisessa sairaalassa. Kirurgian erikoislääkäriksi hän valmistui 1971. Tämän jälkeen Kalle toimi kirurgina Turun kaupunginsairaalassa, kunnes asettui pysyvästi Jyväskylään vuonna 1973. Eläkkeelle jäämiseen, vuoteen 2001, saakka hän työskenteli yleiskirurgina Keski-Suomen keskussairaalassa tehden paljon mm. lastenkirurgiaa. Virkatyön ohella Kalle toimi Sotainvalidien Veljesliiton lausuntolääkärinä vuosina 1977–2001. Lisäksi urheilumiehenä tunnettu Kalle oli JyPin jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueiden lääkärinä JyP HT:n liiganousuun 1985 saakka. Perheen kasvaessa hän siirtyi penkkiurheilijan rooliin.

Sairaalamaailmassa Kalle kohtasi vaimonsa Tuulan, he avioituivat vuonna 1984 ja saivat kaksi lasta. Jälkipolville hän siirsi kiinnostuksen luontoon ja liikuntaan, sekä tyttärelle myös lääketieteeseen. Viimeisinä vuosina Kallen askel hidastui, mutta penkkiurheilu säilyi tärkeänä harrastuksena aina viime päiviin saakka. Hän eli täyden elämän ja sai kuolla kotona rakkaan perheen ympäröimänä.

Kirjoittajat

Katri Pursiainen tytär ja kollega

Jukka Kemppainen poika

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030