In memoriam

Marita Torsti-Hagman 27.7.1935–16.4.2023

Ilpo LahtiMilla Tamminen

Psykoanalyytikko, psykiatri Marita Torsti-Hagman os. Aarto kuoli huhtikuussa. Hän oli syntynyt 27.7.1935 Ruokolahdella. Hän valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta 1961 ja psykiatriksi -67, jonka jälkeen hän toimi uransa loppuun asti yksityispraktikkona.

Hän kiinnostui varhain psykoanalyyttisestä ajattelusta. Kun koulutus tuli Suomessa mahdolliseksi, hän aloitti sen vuonna 1969. Kurssitoverinsa Vilja Hägglundin kanssa he alkoivat ensimmäisinä Suomessa kyseenalaistamaan siihen asti vallitsevaa käsitystä naisen psykoseksuaalisesta kehityksestä ja sisätilan merkityksestä sekä äitiydestä.

Hän tutki myös psykosomatiikan ongelmia ja näki kehollisuuden tärkeyden psykoterapeuttisessa työskentelyssä.

Saadessaan tietää uhkaavasta kuulon heikkenemisestä hän suuntautui – psykoanalyytikon työnsä ohella – äiti-lapsisuhteen tutkimiseen ja aloitti projektin, jossa seurasi useissa perheissä äiti-lapsisuhteen kehitystä vauvasta kouluikään. Tutkimuksen myötä hän oivalsi sisätilan suuren merkityksen tytön kehityksessä naiseksi.

Torsti-Hagman piti tutkimuksistaan lukuisia esityksiä ja julkaisi artikkeleita arvostetuissa kansainvälisissä lehdissä. Hän kokosi nämä artikkelit 2001 esseekirjaansa ”Vapaan Assosiaation Paluu”. Se käännettiin myös englanniksi ja ruotsiksi.

Aktiivinen keskustelija toi tinkimättömästi näkemyksiään esille.

Lue myös

Häntä ilahdutti suuresti, kun 2014 Ranskassa toimitetussa ensyklopediassa ”Le Dictionnaire Universel des Creátrices”, johon oli koottu 12 000 maailmanhistorian merkittävän naisen henkilöesittelyt, hän oli mukana tiedenaiset-ryhmässä.

Kymmenisen vuotta sitten hän joutui turvautumaan pyörätuoliin, mutta tämä ei estänyt hänen aktiivista elämäänsä. Nuorena kansallisella tasolla tennistä pelannut harrasti lajia vielä pyörätuolistakin käsin. Perheen ohella klassinen musiikki, kirjallisuus, taiteet ja etenkin luonto olivat hänelle rakkaita. Hän seurasi lintujen elämää olematta kuitenkaan varsinainen ornitologi. Viime vuonna hän menetti yli kahdenkymmenen yhteisen vuoden jälkeen Gösta-puolisonsa. Häntä jäivät kaipaamaan lapset ja lapsenlapset perheineen sekä laaja ystävien ja kollegoiden joukko.

Kirjoittajat

Ilpo Lahti

Milla Tamminen

Kirjoittajat ovat ystäviä ja kollegoita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030