In memoriam

Markku Eronen 13.9.1961–24.4.2022

Päivi ToivonenTero HallikainenRittakerttu KaltialaJyrki KorkeilaHannu LauermaAllan SeppänenPirjo TakalaJari Tiihonen

Dosentti, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri Markku Eronen menehtyi äkillisesti kotonaan Vaasassa 60-vuotiaana.

Markku oli aktiivinen ja potilaslähtöinen oikeuspsykiatrian kehittäjä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hänellä oli erityinen kyky tasapainoilla viisaasti siinä turvallisuuden ja terapeuttisuuden kapeassa välimaastossa, jonka taivaltamista oikeuspsykiatrilta edellytetään. Voimakkaimmin hänen vaikutuksensa tuli esiin Vanhan Vaasan sairaalassa, jossa hän elämäntyönään toimi johtavana lääkärinä yli 20 vuotta. Johtajana hän oli haasteita pelkäämätön ja innovatiivinen, rohkea visionääri ja mahdollistaja, joka kehitti ja edisti etenkin näyttöön perustuvia hoitokäytäntöjä, tieteellistä tutkimusta ja henkilökunnan koulutusta.

Jo ennen erikoistumista oikeuspsykiatriksi Niuvanniemen sairaalassa Markku muiden apulaislääkäreiden tavoin rahoitti nuoren perheensä elämää ahkerasti terveyskeskuspäivystyksillä. Tuolloinkaan hän ei koskaan unohtanut korvata kollegalta saamaansa apua vastapalveluksella. Hänen kunnianhimoista työtapaansa kuvasti väitöskirjatyön aloittaminen siihen oheen keskellä ruuhkavuosia. Tieteellisesti hän meritoitui etenkin väkivaltakäyttäytymisen riskitekijöiden ja epidemiologian tutkijana.

Markku identifioitui aina vahvasti lääkäriksi ja nimenomaan psykiatriksi, mikä heijastui aktiivisuutena mm. Suomen Medisiinariliitossa, Nuorten Lääkärien yhdistyksessä, Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja Psykiatriyhdistyksessä, jossa hän toimi pitkään mm. taloudenhoitajana.

Lue myös

Markku piti matkustelemisesta ja samanhenkisten ihmisten yhteen saattamisesta. Näitä hän yhdisti kandiajoista alkaen esim. Fimsic-toiminnassa ja lääkäreiden ja tutkijoiden kongresseissa. Ammattiasioita tasapainotettiin lukemattomissa hauskoissa sosiaalisissa tilaisuuksissa, joissa Markku oli aina positiivinen ja innostava sekä isäntänä että vieraana.

Markku löysi paratiisinsa maan päältä. Mökillä Kuopion Vaajasalossa Päivinsä kanssa, perheen ja ystävien ympäröimänä, saunaa ja paljua lämmittäen ja hyvästä ruuasta ja juomasta nauttien Markku oli omimmillaan. Siellä hänen moniulotteinen ja vahva henkensä on pysyvästi läsnä samoin kuin perheen ja lukuisten ystävien muistoissa.

Kirjoittajat

Päivi Toivonen

Tero Hallikainen

Rittakerttu Kaltiala

Jyrki Korkeila

Hannu Lauerma

Allan Seppänen

Pirjo Takala

Jari Tiihonen

Kirjoittajat ovat Markun puoliso, sekä ystäviä ja työtovereita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030