Vaikuttaja

Miten lääkäriluottamusmiesten käy hyvinvointialueilla?

Lääkärit tuntevat lääkärien asiat parhaiten, joten on arvokasta, että lääkärit innostuisivat luottamusmiestoimista tulevaisuudessakin.

Hannele Heine
Mikko Käkelä

Oletko koskaan käyttänyt luottamusmiehesi palveluita? Tiedätkö, kuka on luottamusmiehesi? Veikkaan, että useimmat vastaavat ensimmäiseen kysymykseen en – kokemukseni mukaan lääkäreillä on melko harvoin kysyttävää luottamusmieheltä. Toiseen kysymykseen toivon vastauksesi olevan kyllä, ainakin selvittämisen jälkeen.

Luottamusmiestoiminta julkisen sektorin työpaikoilla on osa lääkärien edunvalvontaa ja työhyvinvointia edistävää toimintaa. Ongelmatilanteissa luottamusmieheen saat yhteyden helposti ja yleensä apua löytyy jo tuosta kontaktista, yhteydenottoa Lääkäriliiton juristeihin ei useinkaan tarvita. Luottamusmiesverkosto on kattava, lähes jokaiselta työpaikalta löytyy lääkäriluottamusmies, joka on käytettävissäsi ongelman tullen. Häneltä voit kysellä monenlaisia työsuhteeseen liittyviä asioita jo ennakolta. Kannustan käyttämään palvelua, se on yksi Lääkäriliiton jäseneduista.

Luottamusmiesjärjestelmä pohjautuu pääsopijajärjestöjen (Juko, Sote ja Jau) Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) väliseen sopimukseen. Paikallisesti sovitaan paikallisten luottamusmiesten määrä ja ajankäyttö tähän tehtävään. Jukon luottamusmiehet ovat lääkärien luottamusmiehiä. Lääkäreitä on toistaiseksi saatu rekrytoitua luottamusmiestehtäviin kohtuullisesti, joskin heillä on monasti varsin vähän aikaa käytettävissä tähän tehtävään – kliininen työ menee etusijalle. Lääkärit tuntevat lääkärien asiat parhaiten, joten on arvokasta, että lääkärit innostuisivat luottamusmiestoimista tulevaisuudessakin.

Vuoden 2023 alussa työnantajina aloittavat hyvinvointialueet muuttavat nykyisiä luottamusmiesorganisaatioita vielä tuntemattomalla tavalla. Uudistus voi olla mittavakin, toivottavasti vanhat luottamusmiehet pääosin jatkavat taitekohdan yli jatkuvuuden turvaamiseksi. Jukon luottamusmiesvaalit pidetään viimeistään ensi kevätkesällä; ehkä jo aiemminkin, jos näin keskustasolla päätetään.

Hyvä lukija, nyt on oivallinen aika miettiä, olisiko sinulla kiinnostusta ryhtyä luottamusmieheksi hyvinvointialueelle? Uusia voimia tarvitaan toimintaan. Vaalit ovat mahdollisuus ilmoittautua mukaan. Luottamusmiehenä saat oppia sopimuksista ja niiden tekemisestä sekä soveltamisesta, laajennat näkemystäsi työelämästä, pääset kehittämään paikallista työolosuhdettasi ja edistämään yhteisiä etuja. Moni luottamusmiehenä toiminut on myöhemmin päätynyt esimies- ja johtajatehtäviin, joten ilmeisimmin tehtävästä kertyy hyvää johtamisoppia ja -näkemystä.

Lue myös

Juuri nyt Lääkäriliitossa mietitään, millainen uusi luottamusmiesorganisaatiomalli hyvinvointialueilla palvelisi parhaiten lääkärien tarpeita. Organisoitumisesta tulee väistämättä nykyisiä miniportaisempi, koska uudet työnantajat ovat melkoisia mammutteja. Jukolaisia pääluottamusmiehiä tarvitaan useita yhdelle hyvinvointialueelle, Lääkärisopimuskaan ei nähdäkseni hoidu vain yhdellä pääluottamusmiehellä.

Ja lopuksi vastaus otsikon kysymykseen: hyvin käy. Luottamusmiesten työt eivät lopu ja he ovat käytettävissäsi, vaikka organisaatiot muuttuvat. Luottamusmiesten ensimmäisenä isona tehtävänä hyvinvointialueilla on toimivan ja aidon yhteistoiminnan rakentaminen uusien työnantajien kanssa. Uudet toimintakulttuurit luodaan koko maahan. Työnantajat ovat suuria, osallistavan ja vuorovaikutteisen yhteistoiminnan synnyttäminen kaikille organisaation tasoille on haastava tehtävä. Molempien osapuolten myötävaikutusta tarvitaan, jotta yhteinen päämäärä saavutetaan.

Heitän pallon työnantajille: ei tyydytä keskinkertaiseen, yritetään kaikkialla olla Suomen paras yhteistoimija!

Kirjoittaja

Hannele Heine Lääkäriliiton hallituksen jäsen LL, anestesiologian erikoislääkäri

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030