In memoriam

Nora Hagelberg 16.8.1963–13.3.2023

Tuula MannerPirkka RautakorpiMerja LaineHina Korhonen

Yleislääketieteen sekä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Nora Hagelberg menehtyi vaikeaan sairauteen 13.3.2023. Nora valmistui lääkäriksi Turun Yliopistosta vuonna 1989. Valmistumisen jälkeen Nora Hagelberg aloitti terveyskeskuspalvelun Paimion-Sauvon terveyskeskuksessa, josta tuli hänelle merkityksellinen työpaikka, jonne hän palasi uudestaan 2018 johtavan lääkärin virkaan. Yleislääketieteen opinnot Nora suoritti 1997 ja anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkärin tutkinnon 2000.

Jo erikoistumisvaiheen aikana Nora kiinnostui Kipuklinikka-työskentelystä. Aito sitoutuminen kipupotilaiden hoitoon ja kivunhoidon kehittämiseen johtivat nimitykseen Tyksin Kipuklinikan ylilääkäriksi 2005–2018. Tehtävässään hän ajoi voimakkaasti potilaan kokonaisvaltaisen, biopsykososiaalisen hoidon mallia, josta muodostui perusta Tyksin Kipuklinikan nykyiselle toimintatavalle. Noran ideoista muotoutuivat lääkärin ja kipupsykologin yhteiskäynnit, kipupotilaiden ja heidän läheistensä koulutukset ja Tyksin monialaisen kiputyöryhmän toimintamalli.

Nora oli potilaiden ja työkavereiden keskuudessa hyvin pidetty ja arvostettu. Nora vaati itseltään paljon ja edellytti kaikessa toiminnassa näyttöä ja vaikuttavuutta. Hänen kahden erikoisalan taustansa näkyi laaja-alaisena viisautena.

Lue myös

Nora oli myös merkittävä kivunhoidon tutkija. Hänen väitöskirjansa 2004 käsitteli dopamiinireseptorien merkitystä kokeellisessa ja kroonisessa kivussa sekä opioidien vaikutuksia niihin. Hän osallistui moniin kansallisiin tutkimushankkeisiin. Nora oli erinomainen väitöskirjatöiden ohjaaja, esitarkastaja ja asiantuntija seurantaryhmissä. Hän toimi Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen puheenjohtajana 2011–2013, Kipuviestin päätoimittajana 2006–2009 ja Euroopan kipuliiton neuvostossa sekä Pohjoismaisen kivuntutkimusyhdistyksen (SASP) hallituksessa. Hän kirjoitti lukuisia artikkeleja ja oppikirjan kappaleita kivun hoidosta.

Työn ohella Noralle tärkeitä olivat hänen läheisensä: puoliso Juha, vanhemmat sekä Mira-sisar perheineen. Noran poismeno särki kirjaimellisesti Juha-puolison sydämen, ja hän kuoli sydänkohtaukseen vain kolme viikkoa Noran hautajaisten jälkeen.

Nora oli vahva, viisas ja lämmin kollega ja ystävä.

Kirjoittajat

Tuula Manner

Pirkka Rautakorpi

Merja Laine

Hina Korhonen

Kirjoittajat ovat työtovereita Tyksin kipuklinikalta sekä Paimion-Sauvon terveyskeskuksesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030