In memoriam

Olli Taavetti Seppälä 13.05.1935–30.03.2022

Niko SeppäläSatu SeppäläTuomo Tennilä

Psykoanalyytikko, yleislääketieteen erikoislääkäri Olli Seppälä kuoli Helsingissä 86 vuoden iässä. Hän oli syntynyt Valkealassa vuonna 1935.

Kouvolan lyseon jälkeen Seppälä pääsi lähes parhailla pisteillä lukemaan lääketiedettä Helsingin Yliopistoon. Hän valmistui vuonna 1963.

Aluelääkärinä valmistumisen jälkeen toimiessaan Seppälä teki paljon kotikäyntejä. Psykosomatiikka, potilas-lääkärisuhde ja laajemminkin ihmismieli alkoivat kiinnostaa, ja Seppälä hakeutui analyysiin. Hänet hyväksyttiin Kansainvälisen Psykoanalyyttisen Yhdistyksen (IPA) koulutukseen. Jäseneksi yhdistys nimesi hänet vuonna 1976. Seppälä erikoistui myös yleislääketieteeseen, mutta pääasialliseksi toimeksi asettui psykoanalyysi ja analyyttinen terapia, sillä potilastyö oli Seppälälle kaikki kaikessa. Psykoanalyyttisen Yhdistyksen toimintaan kuului sekä opetus että työnohjaus. Työ Katajanokan kauniissa Jugend-talossa ja viimeiset vuodet kotona kesti 72 vuoden ikään asti.

Seppälä osallistui uransa aikana laajasti lääkäreiden järjestötoimintaan. Omimmaksi kirkastui yksityislääkäreiden asia. Hän puolusti lääkärin vapautta ammatin harjoittamisessa. Hän toimi aktiivisesti Medici Practici- ja Helsingin Lääkäriyhdistyksessä, jälkimmäisessä puheenjohtajana yksitoista vuotta. Hän oli molempien kunniajäsen.

Istumatyön vastapainoksi valikoitui golf. Se tyhjensi pään sopivasti muista ajatuksista. Lajiin lähti koko perhe: matkusteltiin paljon ja vietettiin aikaa harrastajien rattoisassa seurassa. Musiikkiin ja kuvataiteisiin keskityttiin joka kesä matkoilla Savonlinnaan ja Taidekeskus Salmelaan.

Lue myös

Seppälän toinen avioliitto Marjatan kanssa kesti lähes 50 vuotta hänen kuolemaansa asti. Kulosaaresta, jonne Seppälä oli jo 1960-luvulla asettunut, tuli perheen kotipaikka. Seppälällä oli kolme lasta; kaksi poikaa, tytär sekä lapsenlapsia viisi.

Seppälä oli lahjakas, hiukan kiusoittelevalla huumorilla varustettu älykkö. Hänellä oli kattava yleissivistys ja perhe, ystävät ja kollegat saivatkin nauttia hänen laaja-alaisesta kiinnostuksestaan asioita ja ihmisiä kohtaan. Hän oli hyvin rohkea ja itsenäinen ihminen ja pyrki innostamaan ympäristöäänkin elämään oman näköistä elämää.

Kirjoittajat

Niko Seppälä

Satu Seppälä

Tuomo Tennilä

Kirjoittajat ovat Olli Seppälän lapsia sekä työtoveri.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030