In memoriam

Reijo Norio 6.1.1934–6.6.2023

Helena KääriäinenKarri NorioMiikka PeltomaaRiitta Salonen-Kajander

Suomalaisen tautiperinnön isähahmo professori Reijo Norio valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta 1960, väitteli 1966 ja valmistui lastenlääkäriksi 1968.

Väitöskirjan aiheena oli synnynnäinen nefroosi. Potilaiden sukuja tutkimalla Reijo ymmärsi sairauden peittyvän periytyvyyden ja havaitsi tautimutaation rikastuneen tietyille Suomen alueille. Näin muodostui perusta suomalaisen tautiperinnön käsitteelle ja siitä alkunsa saaneelle suomalaisten geenien tutkimukselle.

Reijon aloitteesta Väestöliittoon perustettiin 1971 Suomen ensimmäinen perinnöllisyyslääkärin toimi ja sittemmin Perinnöllisyysklinikka. Siellä toistakymmentä perinnöllisyyslääkäriä sai koulutuksensa, jonka ytimessä oli potilaan kuunteleminen ja pikkutarkka tutkiminen. Reijo oli vaikuttamassa siihen, että perinnöllisyyslääketiede saatiin omaksi erikoisalakseen. Hän toimi vuosia Lääkäriliiton eettisessä valiokunnassa sekä Duodecimin sanastolautakunnassa. Tutkimustyö ja väitöskirjaohjaus keskittyivät suomalaiseen tautiperintöön ja harvinaissairauksiin. Hän piti värikkäitä ja innoittavia luentoja niin terveydenhuollon ammattilaisille kuin maallikoillekin. Reijo sai professorin arvonimen 1989 ja Pohjola-yhtiöiden lääketieteen palkinnon 1994. Hänen kirjansa Suomineidon geenit sai vuoden tiedekirjapalkinnon vuonna 2000.

Lue myös

Reijo teki merkittävän uran myös musiikin alalla. Hän opiskeli kuoronjohtoa Klemetti-Opistossa lääkäriopintojen ohessa ja toimi mm. Akateemisen Laulun kuoronjohtajana Helsingissä vuosina 1966–1974. Hän suomensi yli kolmekymmentä kuoroteosta, merkittävimpinä Bachin Matteus-passio ja Händelin Messias-oratorio. Vuonna 1974 julkaistiin levy Matteus-passiota suomeksi ja 1985 kirja Matteus-passion mestarin jäljillä.

Reijo käytti muusikon kykyjään myös lääkärintyön piristämiseen. Muistamme mm. Lääkäri ja vapaa-aika -lehden musiikkikolumnit, yhteislaulut herättelemässä luentoyleisöä, pullo-orkesterit ja ”Mendelin Largon”.

Isänä ja isoisänä Reijo oli monin tavoin tukena ja apuna. Käden taidot, rakkaus musiikkiin ja kiinnostus kieleen periytyivät lapsillekin.

Reijo Norio oli monilahjakas ihminen, uraauurtava tutkija ja lämminsydäminen lääkäri ja ystävä. Muistelemme häntä lämmöllä!

Kirjoittajat

Helena Kääriäinen

Karri Norio

Miikka Peltomaa

Riitta Salonen-Kajander

Kirjoittajat ovat kollegoita ja ystäviä sekä hänen poikansa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030