Kliininen työ Suom Lääkäril 2023;78:e36881, www.laakarilehti.fi/e36881

Kuinka Ozempic vaihdetaan toiseen valmisteeseen?

Valmisteen saatavuushäiriöt jatkuvat, muu kuin virallinen käyttö vaarantaa diabeetikoiden hoitoa.

Maria Nummela

Ozempic-valmisteen saatavuushäiriöt jatkuvat vuoden loppuun saakka, tiedottaa Fimea.

Valmiste on tarkoitettu ainoastaan aikuisille, riittämättömässä hoitotasapainossa oleville, tyypin 2 diabetespotilaille muuhun hoitoon yhdistettynä. Lääkkeen käyttö muihin syihin vaarantaa valmisteen saatavuuden tätä tarvitseville.

Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä, kuinka valmiste vaihdetaan johonkin muuhun GLP-1-reseptoriagonistiin? Mitä vaihdossa pitää ensisijaisesti huomioida?

– Tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävissä olevia suolistohormonivalmisteita ovat kerran viikossa pistettävä semaglutidi Ozempic, kerran päivässä otettava tablettimuotoinen semaglutidi Rybelsus, kerran viikossa pistettävä dulaglutidi Trulicity, kerran viikossa pistettävä eksenatidi Bydureon, kerran päivässä pistettävä liraglutidi Victoza ja kahdesti päivässä pistettävä eksenatidi Byetta.

Vaihdettaessa GLP1-analogista toiseen tulee tarkistaa, onko potilaalla kroonista munuaistautia sekä valmistekohtainen gfr-raja.

Lääkkeitä vaihdettaessa tulee huolehtia, että potilas tietää annostuksen ja osaa käyttää annosteluvälinettä. Säännöllinen ateriarytmi, pienet ateriakoot ja rasvaisten aterioiden välttäminen voivat auttaa sivuvaikutusten välttämiseen. Rybelsus tulisi ottaa tyhjään vatsaan. 

Lääkkeiden annosta titrataan tällä lääkeryhmällä pääsääntöisesti vaiheittain ylöspäin. 1 mg:n Ozempicista voi oman kokemukseni mukaan pääsääntöisesti siirtyä suoraan ylläpitoannokseen toista valmistetta. Yksilöllisiä eroja lääkkeen siedettävyydessä on kuitenkin paljon, eikä lääketutkimuksia vaihdoista tietääkseni ole.

Lääkevaihdon yhteydessä sivuvaikutukset ja niiden estämiseksi vaadittavat toimet tulee kerrata. Samoin kannattaa varmistaa, ettei potilas epähuomiossa käytä päällekkäin useampaa saman ryhmän lääkettä, tai vaikkapa suolistohormonilääkettä ja DPP4-estäjää. 

Mikäli suolistohormonilääke on ollut useampia viikkoja tauolla, lääkeannoksen titraus eli säätö ylöspäin tulee taas aloittaa alusta, mikä on toki harmillista.

Onko muita mahdollisia hoitovaihtoehtoja tyypin 2 diabeetikoille?

– Tyypin 2 diabeteksen hoitoon on saatavilla myös muita lääkeaineryhmiä, joiden soveltuvuutta voi harkita lääkkeen tilalle. Erityisesti potilailla, joilla on munuaistauti, sydämen vajaatoimintaa, sepelvaltimotauti tai korkea riski näihin, voi SGLT2-estäjä olla hyvä valinta.

Insuliinia jo käyttävälle avuksi voi olla annostuksen nosto, ja joillekin suolistohormonin saatavuushäiriö voi aiheuttaa tarpeen aloittaa insuliinihoito.

DPP4-estäjät tulevat mielestäni kyseeseen lähinnä, mikäli haittavaikutusten tai vasta-aiheiden vuoksi suolistohormonit tai SGLT2-estäjät eivät sovellu, sillä DPP4-estäjillä ei ole näyttöä lisäsairausriskin vähentämisestä.

Lue myös

Kuinka toimia potilaiden kanssa, joilla valmiste on käytössä muutoin kuin virallisen käyttöaiheen vuoksi? 

– Mikäli henkilöllä on ollut käytössä suolistohormonilääke virallisen käyttöaiheen ulkopuolisesti ylipainoon, tulisi valita tilalle valmiste, jonka käyttöaihe on lihavuuden hoito.

Päivittäin pistettävän Saxendan vaikuttavana aiheena on liraglutidi. Sille on saatavilla 40 % peruskorvattavuus, jos potilaan painoindeksi on vähintään 35, hänellä on todettu diabeteksen esiaste ja käytössä on lääkitys verenpainetautiin tai dyslipidemiaan.

Saatavilla on Mysimba-nimellä buprionin ja naltreksonin yhdistelmälääke. Tämä on tablettivalmiste, jonka annostus myös titrataan vaiheittain. Valmisteeseen saa peruskorvattavuuden, jos painoindeksi vähintään 40 kg/m2 tai jos painoindeksi vähintään 35 kg/m2 ja lääkehoito tyypin 2 diabetekseen, dyslipidemiaan tai kohonneeseen verenpaineeseen.

Kelan sivuilta löytyvät tarkemmat tiedot korvattavuuksista, lihavuuden hoidon ensimmäisellä lausunnolla haetaan kuuden kuukauden korvattavuus ja jatkossa aina korkeintaan 2 vuoden ajaksi. Orlistaatti-nimisen lääkkeen käyttökatkon Suomessa on melko vähäistä.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030