Kliininen työ Suom Lääkäril 2022;77:e33150, www.laakarilehti.fi/e33150

Valvira täsmensi tahdosta riippumattomaan hoitoon liittyviä ohjeita

Psykiatrisella sairaalalla tulee olla selkeä toimintamalli ja kirjallinen ohje tilanteeseen, jossa potilas poistuu hoidosta luvatta.

Anne Seppänen

Valvira on julkaissut linjauksen , joka koskee potilaan luvatonta poistumista tahdosta riippumattomasta hoidosta. Tarkennukset liittyvät potilaan palauttamiseen ja tämän uloskirjaamiseen.

Psykiatrinen sairaala on vastuussa hoitoon määrätystä, mutta hoitopaikasta poistuneesta potilaasta pääsääntöisesti niin kauan kuin tarkkailuaika jatkuu, hoitoonmääräämispäätös on voimassa tai kunnes potilas on psykiatrisessa hoidossa muualla. Potilas on pyrittävä palauttamaan sairaalaan heti, kun luvaton poistuminen on havaittu.

Sairaalan tehtävänä on palauttaa potilas takaisin sairaalaan kaikin käytettävissä olevin keinoin, kuten olemalla toistuvasti yhteydessä potilaaseen ja hänen läheisiinsä ja tarvittaessa pyytämällä poliisilta virka-apua. Mahdollinen virka-apupyyntö tulee pitää voimassa, kunnes potilas on saatu takaisin hoitoon tai sairaalan vastuu hoidosta on päättynyt.

Lue myös

Jos potilasta ei tavoiteta missään vaiheessa, sairaalan vastuu päättyy, kun tarkkailuaika päättyy (neljä päivää) tai hoitoonmääräämispäätös umpeutuu (kolme tai kuusi kuukautta), koska silloin ei ole enää arvioitavissa, täyttyvätkö tahdosta riippumattoman hoidon perusteet potilaan kohdalla.

Sairaalan vastuu päättyy myös, jos se on varmistunut luotettavalla, potilaan terveydentilan yksilölliseen arvioon perustuvalla tavalla siitä, etteivät tahdosta riippumattoman hoidon perusteet enää täyty.

Valvira edellyttää, että jokaisella psykiatrisella sairaalalla on selkeä toimintamalli ja kirjallinen ohje tilanteeseen, jossa potilas poistuu luvatta tahdosta riippumattomasta hoidosta.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030