Lehti 5-6: Pääkirjoitus Suom Lääkäril 2022;77:e30537, www.laakarilehti.fi/e30537

Koronan lääkehoito kehittyy, mutta kysymyksiä jää

Jarno RutanenJussi MustonenKari A. O. Tikkinen

Sairaalahoitoa vaativan koronainfektion hoidossa on tapahtunut merkittäviä edistysaskelia: luotettavaa näyttöä on kortikosteroideista, anti­koagulaatiosta sekä interleukiini 6:n ja januskinaasin estäjistä (1). Nyt uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että varhain aloitettu viruslääkehoito remdesiviirillä, molnupiraviirilla ja nirmatrelviirilla vähentää sairaalaan joutumisen riskiä (Liitetaulukko pääkirjoituksen verkkoversiossa).

Vaikka olemme viisaampia kuin pandemian alussa, kehitys ei ole ollut lääketutkimuksen riemujuhlaa. Sitä on leimannut koordinaation ja yhteistyön puute (2). Resurssit ja rahoitus ovat sirpaloituneet pienille tutkimuksille, jotka parhaimmillaankin olisivat olleet pilottityyppisiä projekteja.

Kehitys ei ole ollut ­lääketutkimuksen riemujuhlaa.

Suuria tutkijalähtöisiä tutkimuksia on tehty ja rahoitettu liian vähän, vaikka esimerkiksi suuri brittiläinen Recovery-tutkimus havaitsi glukokortikoidi deksametasonin hyödylliseksi koronataudissa (3). Sen on arvioitu säästäneen jo vähintään satojatuhansia ihmishenkiä. Recovery ja kansainvälinen Solidarity ovat myös merkittävästi säästäneet resursseja, kun tehottomia hoitoja, kuten atsitromysiini, hydroksiklorokiini, lopinaviiri ja t oipilasplasma, on voitu karsia (4).

Lääketeollisuus keskittyy uusien molekyylien tutkimiseen ja suunnittelee tutkimukset myyntilupien tavoitteluun. Pandemian hallinnan kannalta pelkkä lumehoitoa paremman tehon osoittaminen ei kuitenkaan anna riittävästi eväitä lääkkeiden optimaaliseen kohdentamiseen.

Vaikka pandemian alussa Euroopan lääkevirasto vetosi luotettavaa näyttöä tuottavien suurten tutkimusten puolesta (5), se on sittemmin antanut suosituksia kansallisen tason hätäkäyttölupien myöntämiseksi (6) ja myöntänyt ehdollisia myyntilupia alustavien tutkimusten perusteella vaatimatta laajaa vertailevaa tutkimusta.

Suuremmilla tutkimuksilla saataisiin luotettavampaa tietoa hyödyistä ja haitoista, myös tehosta erilaisissa potilasryhmissä sekä lääkehoidon ajoittamisesta. Tämä parantaisi hoidon kohdistamista parhaan terveyshyödyn saavuttamiseksi.

Lue myös

Tutkimusten ennenaikaisesta keskeytyksestä on lisäksi tullut likimain standardi – ­välillä lääkeviranomaisen konsultaation perusteella (7) – vaikka tiedetään, että keskeytetyt tutkimukset liioittelevat suhteellista hyötyä keskimäärin 30 % (8). Esimerkiksi molnupiraviiritutkimus keskeytettiin välianalyysin perusteella sairaalahoidon suhteellisen riskin vähennyttyä noin 50 %. Kun välianalyysin jälkeen kertyneet tulostapahtumat lisättiin aineistoon, teho heikkeni noin 30 %:iin.

Keskeytyksiä on perusteltu lääkkeiden ­nopeammalla käyttöönotolla, mutta tutkimusaineiston kasvattaminen ei tätä juuri hidastaisi, sillä käytännössä rajoite on tuotantokapasiteetti. Esimerkiksi nirmatrelviirikuureja on toimitettu Yhdysvalloissa käyttöluvan myöntämisen jälkeen tammikuun loppuun mennessä 265 000 , kun uusia infektioita on samana aikana raportoitu lähes satakertainen määrä.

Lääkkeitä voitaisiin tutkia käyttöluvan jälkeen tutkijalähtöisissä satunnaistetuissa kokeissa. Näin paranisi näyttö tehosta ja turvallisuudesta – ovathan kyseessä lääkkeet, joita voidaan käyttää laajamittaisestikin.

Oxfordin yliopiston Panoramic-tutkimuksessa (https://www.panoramictrial.org/) verrataan uusia viruslääkkeitä toisiinsa ja tavanomaiseen hoitoon kansallista terveydenhuoltojärjestelmää hyödyntäen. Ensimmäinen tutkimukseen valittu lääke on molnupiraviiri, joka on jo saanut Britanniassa myyntiluvan. Tutkimukseen on värvätty reilussa seitsemässä viikossa 6 000 potilasta.

Britannian akateemisen lääketutkimuksen kulttuurista hyötyy koko maailma. Samalla voidaan kysyä, miksei tämä juuri onnistu muualla.

Kirjoittajat

Jarno Rutanen LT, reumatologian erikoislääkäri, yliopistonlehtori Tays, sisätautien vastuualue, reumakeskus Tampereen yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, terveystieteiden yksikkö

Jussi Mustonen LL, terveydenhuoltoon erikoistuva lääkäri Työterveys Helsinki

Kari A. O. Tikkinen urologian professori, osastonylilääkäri Helsingin yliopisto Etelä-Karjalan keskussairaala, kirurgian klinikka Hus, Vatsakeskus, urologian klinikka


Sidonnaisuudet

Kirjoittajilla ei ole sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen tai laitevalmistajiin. Kirjoittajat ovat Solidarity Finland -tutkimusryhmän tutkijoita. Jarno Rutanen on saanut Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä ja Kari Tikkinen Suomen Akatemialta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä sekä Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä apurahaa Solidarity Finland -tutkimuk­selle.


Kirjallisuutta
1
Agarwal A ym. A living WHO guideline on drugs for covid-19. BMJ 2020;370:m3379.
2
Tikkinen KAO ym. COVID-19 clinical trials: learning from exceptions in the research chaos. Nat Med 2020;26:1671–2.
3
The RECOVERY Collaborative Group. Dexamethasone in hospitalized patients with Covid-19. N Engl J Med 2021;384:693–704.
4
Tikkinen KAO ym. Satun­naistetut, pragmaattiset monikeskustutkimukset ovat parantaneet COVID-19- taudin hoitoa. Duodecim 2022;138:5–8.
5
European Medicines Agency. A call to pool EU research resources into large-scale, multi-centre, multi-arm clinical trials against covid-19. (siteerattu 20.1.2022). www.ema.europa.eu
6
European Medicines Agency. EMA issues advice on use of Paxlovid (PF-07321332 and ritonavir) for the treatment COVID-19: rolling review starts in parallel. (siteerattu 20.1.2022). www.ema.europa.eu
7
Pfizer. Pfizer’s Novel COVID-19 oral antiviral treatment candidate reduced risk of hospitalization or death by 89% in interim analysis of phase 2/3 EPIC-HR study. (siteerattu 20.1.2022). www.pfizer.com/news/press-release
8
Bassler D ym. Stopping randomized trials early for benefit and estimation of treatment effects: systematic review and meta-regression analysis. JAMA 2010;303:1180–7.

Äänestä vuoden sote-vaikuttaja

Lääkärilehti palkitsee toukokuun lopussa vuoden sote-vaikuttajan, sote-teon ja tieteentekijän. Vuoden sote-vaikuttajan valitsevat lukijat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030