Anne-Mari Kantanen: Valtuuskuntaa on koulutettava VES-neuvotteluihin
- Lähden jännittynein odotuksin uuteen valtuuskuntakauteen, sanoo Kuopion aluepäällikkö Anne-Mari Kantanen.
Räväkkä rääväsuu. Sanoo mitä ajattelee. Jokapaikanhöylä. Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja. Yhden pisteen häviäjä valtuuskuntavaalissa.
Neurologiaan erikoistuva Kuopion aluepäällikkö
Anne-Mari Kantanen
, 31, on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta olla paljossa mukana, kerätä itselleen monenlaisia määritelmiä ja kokemuksia.Kun Lääkäriliiton valtuuskunta asettautui joulun alla äänestämään alkavan kolmivuotiskauden uutta puheenjohtajaansa, käsillä oli tavanomaista yllättävämpi asetelma: Kuopion Kantanen vastaan YTHS:n johtajapsykiatri ja pitkän linjan liittoaktiivi
Kari Pylkkänen
, 62, Helsingistä. Pisimmän korren veti lopulta kokeneempi Pylkkänen äänin 29-28.- Se oli järkyttävä yllätys, Kantanen kommentoi tasaista taistoa nyt, vajaa pari kuukautta vaalien jälkeen.
Järkyttävä yllätys, mutta kummalle ehdokkaalle? Vai peräti molemmille?
- Varmaan molemmille, Kantanen naurahtaa.
Hän kuittaa vaalimenestyksensä pitkälti sillä, että "kuopiolaiset tykkää äänestää omaa tyttöä". Kantasen mielestä valtuuskunnan on syytä ryhtyä toimintatapojaan koskeviin uudistuksiin alkaneella kaudellaan. Suuntaviivoja tarpeellisiksi katsomille muutoksille hän esitteli samassa valtuuskunnan kokouksessa, jossa uusi puheenjohtaja valittiin.
Keskeisiä valtuuskunnan työhön liittyviä uudistuksia on Kantasen mielestä valtuuskunnan nykyistä parempi perehdyttäminen virkaehtosopimusneuvotteluihin.
- Virkaehtosopimuksesta päättäminen ei ole ihan helppoa, jos et päivittäin ole VES-tekstin kanssa tekemisissä: yht´äkkiä pöytään lyödään satasivuinen pumaska ja sanotaan, että "päätä tosta".
Kantasen mukaan valtuuskunnan tulisi järjestelmällisesti kouluttautua ja perehtyä virkaehtosopimuksen kysymyksiin hyvissä ajoin ennen VES-kierrosta.
- Kun mennään päättämään virkaehtosopimuksesta, olisivat valtuuskunnan jäsenet huolella käyneet läpi mitä siellä VESissä lukee ja perehtyneet siihenkin mitä on aiemmin tavoiteltu ja mitä sinne uuteen sopimukseen nyt tarjotaan, Kantanen linjaa.
Myös valtuuskunnan kokouksia olisi syytä valmistella nykyistä paremmin Kantaen mielestä.
"Muutakin kuin edunvalvontaa"
Entäs ne jännittyneet odotukset?
- Viimeisestä VES-kierroksesta on kulunut kolmisen vuotta. Tulossa on taas tietynlainen puristus. Valtuuskunta viime kädessä päättää sopimuksen hyväksymisestä. Moni hakee valtuuskuntaan juuri sillä ajatuksella, että pääsee päättämään virkaehtosopimuksesta, Kantanen pohtii.
Kantanen näkee valtuuskunnan edunvalvontaroolin ja virkaehtosopimuksesta päättämisen hyvin tärkeiksi, mutta hän laajentaisi valtuuskunnan linjausten piiriin kuuluvaa asia-agendaa monilla muillakin kokonaisuuksilla.
Hän painottaa, että valtuuskunta on kuin Lääkäriliiton eduskunta, jonka pitää laajasti ja arkailematta tuoda kentän tärkeitä teemoja käsittelyyn: ottaa kantaa ajankohtaisiin terveyspoliittisiin kysymyksiin ja luoda linjauksia.
- Valtuuskunnan tulisi olla elin, joka miettii muitakin asioita kuin palkkaa ja edunvalvontaa.
Kantasen mielestä esimerkiksi koulutukseen liittyvät asiat ovat jääneet olemattomalle huomiolle, vaikka niissä riittää pohtimista ja parantamista, sekä perus-, jatko että täydennyskoulutuksessa.
Jännitystä piisaa työaikakysymyksen umpisolmun avaamiseksi EU-direktiivien mukaiseksi sekä kuntien palvelurakenneuudistuksen kiharoissa.
- Mitä paremmin me itse keksimme näihin ongelmakysymyksiin ratkaisut, sen mukavammin kaikki sujuu jatkossa, Kantanen tiivistää.