Lehti 3: Liitto toi­mii 3/2014 vsk 69 s. 151

E-resepti puhuttaa

Marjut Laurikka-Routti

Suomessa on 24 000 lääkäriä, joista 20 000 on työikäisiä. Kaikilla on oltava mahdollisuus hoitaa potilaita ja määrätä lääkkeitä. Olemme nyt siirtymässä e-reseptijärjestelmään, josta voitaisiin poiketa vain jos tietoliikennejärjestelmä ei toimi. Työikäisistä lääkäreistä 65 % on työssä julkisissa sairaaloissa tai terveyskeskuksissa, jotka ovat sähköisessä lääkemääräysjärjestelmässä jo. Heistä noin 4 000 toimii sivutoimisesti yksityisessä terveydenhuollossa. Päätoimisesti yksityisessä terveydenhuollossa toimii 18 % lääkäreistä. Isot yksityiset lääkärikeskukset siirtyvät sähköisen lääkemääräyksen käyttöön 1.4.2014 mennessä. Yksityislääkäreistä joka viides toimii pienissä alle 500 reseptiä vuodessa määräävissä yksiköissä, joiden tulee myös liittyä e-reseptijärjestelmään mahdollisesti vuoden 2016 alkuun mennessä. He tarvitsevat sähköisen lääkemääräyksen tekemiseen kevyemmän web-sovelluksen, joka toimisi joko erillisenä tai osana potilastietojärjestelmää. Lääkärit määräävät reseptilääkkeitä myös työpaikkansa ulkopuolella ja potilaille, jotka eivät ole työpaikan potilastietokannassa. Lisäksi useammalla tuhannella lääkärillä ei ole potilastietojärjestelmää työtehtävissään tai he ovat jääneet eläkkeelle. Kaikilla näillä lääkäreillä tulisi olla erillinen web-pohjainen järjestelmä käytössään. Niitä on alettukin kehittää ja ensimmäistä odotetaan markkinoille jo ennen kesää 2014.

Sähköiset potilaskertomukset ovat olleet käytössä jo useita vuosia niin julkisessa kuin suuressa osassa yksityistäkin terveydenhuoltoa. Olemme tottuneet siihen tosiasiaan, että järjestelmät kaatuvat ajoittain ja pahimmillaan useiksi tunneiksi. Nyt kirjoitamme perinteisiä paperireseptejä katkon aikana, mutta jatkossa soitamme reseptit apteekkiin, jos paperireseptejä ei ole. Apteekkien linjat varmasti tukkeutuvat, koska järjestelmän toimimattomuus ei ole yhden lääkärin ongelma vaan katko tapahtuu yhtä aikaa kymmenien, ehkä satojen lääkäreiden vastaanotolla. Tällöin tarvitaan varajärjestelmä, joka on muuta kuin puhelinsoitto. Omasta älypuhelimesta käytettävissä oleva web-pohjainen järjestelmä voi helpottaa tilannetta. Vastaanoton puhelinkin on joissakin yksiköissä osa tietokonejärjestelmää ja kaatuu koneen mukana.

Lue myös

Web-pohjainen reseptinmääräämisohjelma on toivottavasti tulevaisuudessa kaikkien lääkärien työkalu. Lääkäri tarvitsee web-pohjaista reseptiohjelmaa varajärjestelmänä työssään, pääjärjestelmänä toimiessaan pienissä yksityisissä yksiköissä tai hoitaessaan potilaita työajan ja -paikan ulkopuolella. Web-pohjaisen järjestelmän hankinta- ja ylläpitokustannusten on oltava kohtuullisia, että jokainen lääkäri voi sen myös hankkia itselleen. Sähköisestä lääkemääräyksestä perittävät käyttömaksut julkaistiin juuri vuodelle 2014. Kunnallisen terveydenhuollon palvelujen antajat maksavat 0,845 euroa vuodessa kutakin kunnan asukasta kohden. Yksityisiä terveydenhuollon palveluja antavat yksiköt maksavat 0,21 euroa jokaisesta sähköisestä lääkemääräyksestä. Jos lääkäri määrää reseptin web-järjestelmällä, tuleeko lasku lääkärille? Kela lähettää laskuja mahdollisesti 20 000 lääkärille tulevaisuudessa? Kaikkihan me määräämme reseptejä perheenjäsenillemme ja ystävillemme. Yksityislääkäri ei pysty tällä hetkellä perimään palkkiota itselleen määrätessään tai uusiessaan vastaanottokäyntiin liittymättömän sähköisen reseptin apteekkiin. Suosittelen tällä hetkellä tekemään uusinnat edelleen puhelinresepteinä, joista apteekki perii lääkärin halutessa palkkion potilaalta ja tilittää sen lääkärille. Muistattehan liiton Puhti-palvelun.

Ulkomaalaisille potilaille ei sähköistä reseptiä voida kirjoittaa. Jos suomalainen potilas haluaa ostaa suomalaisella lääkemääräyksellä lääkettä muista EU-maista, hänellä on oltava eurooppalainen paperiresepti. Sillä saa lääkkeet myös Suomen apteekeista. E-resepti on varmasti hyvä asia, mutta vielä on ratkaistavia asioita ennen kuin järjestelmä on toimiva.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030