Interaktiivinen äänestys kokoaa tietoa jäsenten mielipiteistä
Lääkäriliitto on kerännyt syksyn aikana jäsentilaisuuksissaan tietoa interaktiivisilla äänestyskapuloilla.
Kapulaäänestysten tavoitteena on kuulla jäsenten mielipiteitä liiton toiminnasta ja kehittämisen tarpeista sekä selvittää näkemyksiä ajankohtaisista asioista, kertoo jäsenpalvelujohtaja Anu Mustakari.
-Teknologia mahdollistaa tähän helpon kanavan. Äänestykset ovat käytössä eri toimialojen järjestämissä jäsentilaisuuksissa.
Luottamusmiesten hallinnon koulutuspäivässä kysymyspatteristo käsitteli päivän teemaa, potilaan valinnanvapautta ja sen vaikutusta terveydenhuollon toimintaan.
Äänestyksissä vastaaminen tapahtuu kaukosäätimillä ja mielipiteiden jakauma näkyy välittömästi näytöllä keskustelun pohjaksi.
Valinnanvapaus herätti keskustelua
Luottamusmiehet ilmaisivat näkemyksensä muun muassa siitä, mitä etuja tai ongelmia terveydenhuoltolain mukainen valinnanvapaus tuo jatkossa.
Vastausten perusteella valinnanvapaus nähtiin sinänsä hyvänä arvona, mutta uhkina pidettiin järjestelmän pirstaloitumista, terveydenhuollon toiminnan vaikeutumista ja alueelliseen epätasa-arvoisuuteen johtamista.
Vaikka potilaan valinnanvapaus astuu voimaan jo ensi vuoden alusta, oli vain harvojen luottamusmiesten työpaikoilla perehdytetty henkilökuntaa muutokseen.
- Äänestys toimii mukavana lisänä keskusteluun ja aktivoi yleisöä. Tosin luottamusmiesten joukossa vilkasta keskustelua syntyy muutenkin. Sen sijaan esimerkiksi passiivisemmalta opiskelijayleisöltä tämä voisi olla hyvä tapa kerätä mielipiteitä, sillä anonyymina on helppo vastata, osastonylilääkäri, luottamusmies Reino Pöyhiä HYKS:stä pohti.
Tietoa päätöksentekoon
Luottamusmiesten aluepäivillä on syksyn aikana kysytty 24 kysymyksen sarjaa, joka käsittelee taustakysymysten lisäksi muun muassa tyytyväisyyttä lääkärien palkkausjärjestelmään, sen eri osa-alueisiin ja mielipiteitä tulevaisuuden palkkamallista.
Lisäksi luottamusmiehiltä on kartoitettu terveyspoliittisia näkemyksiä sote-uudistuksen vaikutuksesta perusterveydenhuollon toimintaedellytyksiin.
Yhteenveto vastauksista esitellään valtuuskunnalle joulukuussa.
- Tutkijalle jäsentilaisuuksista kerätty tieto on arvokasta ja laajentaa tiedonkeruun palettia. Äänestyksistä saadaan jäsenten näkemyksistä laadullista tietoa, jota voidaan hyödyntää suoraan liiton toiminnan kehittämisessä, Lääkäriliiton tutkija Piitu Parmanne kertoo.
Kysymykset räätälöidään kohderyhmittäin.
- Tavoitteenamme on vähentää lääkärien sähköpostikuormitusta, joten jäsenistön näkemyksiä voidaan nyt selvittää myös kevyemmillä menetelmillä tilanteissa, joissa ei tarvitse pyrkiä tilastolliseen edustavuuteen. Äänestys toimii myös hyvin keskustelun pohjana ja tarjoaa kaikille tilaisuuden osallistua, Parmanne lisää.