Irtisanomiset pelkona Helsingin yliopistossa
Lääkäriliitto järjestää kevään aikana kiertueen viidellä eri yliopistopaikkakunnalla. Ensimmäisenä oli vuorossa Helsingin yliopisto.
Tilaisuus oli tarkoitettu kaikille Helsingin yliopistossa toimiville lääkäreille ja hammaslääkäreille: opettajille, tutkijoille ja professoreille sekä yliopiston luottamusmiehille. Tavoitteena oli jakaa yliopistolla toimiville lääkäreille tietoa työsuhdeasioista ja yliopiston henkilöstöön liittyvistä näkymistä.
Osallistujilla oli myös mahdollisuus keskustella ja kysellä mieltä askarruttavista asioista Lääkäriliiton ja yliopiston edustajilta. Keskusteluista leijonanosan veivät käynnissä olevat yt-neuvottelut.
– Yliopistoissa eletään poikkeuksellisia aikoja. Siksi on entistäkin tärkeämpää keskustella, totesi tilaisuuden avannut liiton piiriylilääkäri, koulutusasiantuntija Sami Heistaro.
Sipilän hallituksen säästötoimien seurauksena Helsingin yliopiston henkilöstömäärä vähenee vuoden 2017 loppuun mennessä lähes tuhannella hengellä. Dekaani Risto Renkonen ei osannut vielä kertoa tarkasti, miten leikkaukset kohdistuvat lääketieteelliseen tiedekuntaan.
– Jos leikkaukset tehdään juustohöylätyyppisesti, lääketieteellisen tiedekunnan osuus on noin kymmenen prosenttia kokonaisuudesta, Renkonen kertoi.
Pelokas ilmapiiri
Paikalla olleet yliopiston tutkijat ja opettajat kuvailivat yliopiston ilmapiiriä tällä hetkellä pelokkaaksi. Kukaan ei tiedä, millä perusteilla irtisanomiset tehdään ja keihin ne kohdistuvat.
Yliopiston pääluottamusmies Seppo Sainio kertoi, että yliopistolla järjestetään yt-tilaisuuksia, joissa valotetaan tilannetta.
– Käsittääkseni mitään yksikköä ei olla lakkauttamassa. Kevään aikana selviää, mitä tapahtuu, Sainio totesi.
Liitto on tukena
Lääkäriliiton lakimies Katja Aho antoi neuvoja irtisanomisuhan alla oleville.
– Yt-neuvotteluissa ei ole kyse henkilökohtaisesta suoriutumisestasi, osaamisestasi eikä tekemäsi työn merkityksestä. Päätökset tehdään usein ylimmässä johdossa, eikä sillä edes ole yksityiskohtaista tietoa suoriutumisestasi.
– Jos irtisanoutuminen kohdistuu sinuun, ota yhteyttä luottamusmieheen tai Lääkäriliittoon. Muista, että sinulla ei ole velvollisuutta allekirjoittaa mitään. Tarvittaessa ota yhteyttä työterveyteen.