Lehti 3: Liitto toi­mii 3/2010 vsk 65 s. 206 - 208

Isyysloma lujitti isän ja tyttären suhdetta

Isyyslomien suosio on kasvussa. Isät pitävät isyyslomia kolmanneksen enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Neurologiaan erikoistuva kahden lapsen isä Jussi Joukainen on hyödyntänyt kaikki mahdolliset isyyslomat.

Heidi Mäenpää

Joukaisen lääkäriperheessä eletään parhaillaan vauhdikasta lapsiperheen arkea. Äiti Laura Joukainen hoitaa kotona 2,5-vuotiasta Venlaa ja 7 kuukauden vanhaa Aapoa. Perheen isä, erikoistuva lääkäri Jussi Joukainen työskentelee Jyväskylän keskussairaalan neurologian klinikalla, mutta on ollut kotona kolmen viikon isyysvapaan ja neljän viikon isäkuukauden ajan.

Joukainen on huomannut, että toisen lapsen syntymisen myötä isälle suotujen vapaiden merkitys on korostunut.

- Olemme vaimoni kanssa huomanneet, että isän läsnäololla on suuri merkitys erityisesti nyt. Kun Aapo on vielä tiivisti kiinni äidin tississä, tytär jää väistämättä vähemmälle huomiolle kuin aiemmin. On tärkeää, että saan hyvän kontaktin Venlaan ja voin puuhata kaikenlaista hänen kanssaan.

Isäkuukausi kasvattaa suosiotaan

Jussi kuuluu niihin 73 prosenttiin isistä, jotka pitävät joko isyysvapaata tai isäkuukauden Kelan tilastojen mukaan. Isyysvapaa on isäkuukautta huomattavasti suositumpi, sillä isyysvapaan käytti 99 prosenttia jotakin perhe-etuuksia saaneista isistä. Isäkuukauden piti vain 19 prosenttia isistä.

Isäkuukauden suosio on kuitenkin kasvussa. Vuonna 2008 isäkuukauden piti lähes 9000 isää, mikä on lähes puolet enemmän kuin vuotta aiemmin.

Joukaisenkin lähipiirissä melkein kaikki kollegakaverit ovat pitäneet isyyslomia. Joukainen on kuitenkin kuullut, että vielä jokin aika sitten joissakin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa ilmapiiri on ollut sellainen, ettei isyysloma ole ollut itsestäänselvyys.

Lomat järjestyivät helposti

Kun esikoinen Venla syntyi, Jussi työskenteli Jyväskylän terveyskeskuksessa. Joukainen kertoo, että niin terveyskeskuksessa kuin nykyisessä työpaikassaan neurologian klinikassa isyyslomat ovat olleet helposti järjestettävissä.

Omalääkärimallilla toiminut terveyskeskus oli sen verran iso, ettei yhden miehen poissaolo aiheuttanut hankaluuksia. Kollegat ymmärsivät hyvin, että isää tarvittiin kotona.

- Terveyskeskuksessa olisi otettu sijainen koko isyysloman ajaksi, jos olisi saatu. Sijaisista oli kuitenkin pulaa ja tuuraaja saatiin vain osaksi aikaa. Aika minimimiehityksellä siellä mentiin.

- Käytännössä isyyslomat ovat olleet ilmoitusasia. Olen saanut pitää vapaat silloin, kun olen halunnut.

Tulevan isäkuukauden Joukainen aikoo pitää ensi talvena. Pidennettyä kuuden viikon isäkuukautta hän ei kuitenkaan vielä saa, sillä pidennyksen saaminen edellyttää, ettei lapsen perusteella ole maksettu vanhempainrahaa vuoden 2009 puolella.

Tässä mielessä Joukainen on poikkeus: Isien pitämät vapaat ovat keskimäärin hyvin lyhyitä. Vuonna 1998 isät pitivät vapaata keskimäärin 15 päivää ja vuonna 2008 keskimäärin 20 päivää.

Perheen yhteistä aikaa

Myös Laura-äiti oli kotona esikoisen isäkuukauden ajan, vaikka vanhempainrahaa maksetaan tällöin vain isälle. Venla oli tuolloin vajaan vuoden ikäinen.

Perhe vietti ajasta yli puolet reissussa. Ensin perhe lasketteli viikon Itävallan keväthangilla.

- Matkassa mukana olivat myös lasten isovanhemmat, joten saimme myös hieman omaa aikaa vaimon kanssa. Lisäksi vierailimme isäkuukauden aikana lasten isovanhempien luona, jotka asuvat toisella paikkakunnilla.

Joukaiselle isyyslomien pitäminen oli itsestään selvää. Toisaalta hän oli vaihtanut useasti työpaikkaa, joten vuosilomia ei ollut kertynyt liiaksi asti.

- Olisin kyllä pitänyt täydet isyyslomat, vaikka vuosilomia olisi ollutkin. Kun mahdollisuus annetaan, isyyslomat kannattaa mielestäni ehdottomasti pitää.

Isyyslomien Joukainen kokee ennen kaikkea tasa-arvoistaneen vanhempia lasten silmissä.

- Kelpaan tyttärelleni kaikessa mahdollisessa yhtä hyvin kuin vaimonikin. Jossain asioissa jopa paremmin - iltasadun lukijaksi kelpaa meidän perheessä yleensä vain isi.

Joukaisen mukaan isyyden rinnalla hän on halunnut pitää kiinni omasta ammattitaidostaan ja ammatillisesta tavoitteestaan - tulla hyväksi lääkäriksi.

- Tuosta tavoitteesta en ole luopunut, mutta sitäkin tärkeämpi tehtävä minulla on kotona lasteni isänä toimiminen. Töissä olen aina korvattavissa mutta kotona en.

Työnantajan rahallinen tuki kannustaisi

Joillakin työpaikoilla työnantaja maksaa joko isyysvapaan tai isäkuukauden ajalta palkkaa. Jussi sai Kelalta normaalit perhevapaiden ansiosidonnaiset korvaukset: isyysvapaan ajalta isyysrahaa ja isäkuukauden ajalta vanhempainrahaa.

- Uskon, että työnantajan maksama palkka isyysvapaan tai isäkuukauden ajalta kannustaisi yhä useammat isät pitämään vapaansa. Se olisi ehdottomasti hyvä juttu.

Tuoreille isille lisää lomaa tänä vuonna

Niin kutsuttu isäkuukausi piteni vuoden alusta 12 arkipäivällä, jolloin isäkuukauden maksimipituus venyi 36 arkipäivään. Isäkuukauden edellytyksenä on, että isä pitää vanhempainvapaasta vähintään 12 viimeistä arkipäivää.

Kun isä pitää vanhempainvapaan 12 viimeistä päivää, hän saa jatkossa olla kotona yhteensä 1,5 kuukautta.

Lue myös

Isäkuukauden pidennyksen saaminen edellyttää, että lapsen perusteella ei ole maksettu vanhempainrahapäiviä vuoden 2009 puolella.

Kelan maksamat etuudet isille

Isyysvapaa ja isyysraha:

Isä voi pitää isyysvapaata kolme viikkoa (18 arkipäivää) milloin tahansa lapsen syntymästä lukien äitiys- ja vanhempainrahakaudella. Vapaan voi pitää enintään neljässä jaksossa. Isyysvapaan ajalta Kela maksaa isälle isyysrahaa.

Vanhempainvapaa ja -raha:

Vanhempainvapaan pituus on 158 arkipäivää. Vanhempainvapaa alkaa heti äitiysvapaan päätyttyä eli kun lapsi on reilun kolmen kuukauden ikäinen. Isä ja äiti voivat jakaa vapaan keskenään. Vanhempainraha maksetaan joko äidille tai isälle riippuen siitä, kumpi lasta hoitaa.

Isäkuukausi:

Jos isä pitää vanhempainvapaasta vähintään 12 arkipäivää vanhempainrahakauden lopusta, hän voi pidentää isyysvapaataan 1-24 arkipäivällä eli olla kotona maksimissaan 36 arkipäivää. Tätä kutsutaan isäkuukaudeksi. Isäkuukausi täytyy pitää yhtäjaksoisesti. Isän vapaajakson aikana äidille ei makseta vanhempainrahaa. Äiti voi tällöin pitää vuosilomaa tai palata työhön.

Hoitovapaa:

Jompikumpi vanhemmista voi jäädä kotiin hoitamaan lasta hoitovapaalle työsuhteen katkeamatta. Hoitovapaalla voi olla, kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Hoitovapaan voi pitää enintään kahdessa osassa lasta kohti niin, että se kestää vähintään kuukauden kerrallaan. Alle 3-vuotiaan lapsen hoidosta Kela maksaa kotihoidon tukea.

Osittainen hoitovapaa:

Lyhennettyä työaikaa tekevä äiti tai isä voi saada osittaista hoitorahaa 70 euroa/kk. Siihen ovat oikeutettuja mm. alle 3-vuotiaan sekä ensi- ja toisluokkalaisen vanhemmat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030