Kädestä pitäminen ei riitä
Työhyvinvointi on ihan muuta kuin työporukoiden yhteistä elämysmatkailua. Todellista hyvinvointia syntyy, kun työn sisältö saadaan vastaamaan yksilön kapasiteettia.
-Huomio on silloin itse työssä ja sen tekemisen edellytyksissä, sanoi pastori ja kirjailija Hilkka Olkinuora Akavan seminaarissa.
Eräällä paikkakunnalla väki parani ja hoitoyksikössä tyytyväisyys koheni, kun potilaille annettiin varttitunnin sijasta puolen tunnin aikoja. Johtoa se ei miellyttänyt, sillä yksikkö ei ollut tehokas valituilla kriteereillä.
Tosielämän esimerkin kertonut Olkinuora pitää akavalaisten isona ammattieettisenä ongelmana sitä, että omaa työtä ei saa tehdä niin hyvin kuin haluaisi. Vaarana on, että työstä katoaa iloa, ja aika kuluu "rehtorin kansliassa" eli kehityskeskusteluissa.
Työpaikoilla pitäisikin pyrkiä vaikuttamaan yksittäisten ihmisten tekemisiin ja rakenteisiin. Ihminen hahmottaa omaa todellisuuttaan työn tekemisellä, ja luovuus on sen olennainen osa.
- Kulttuuri on jotain hyvin arkista. Se on näköalojen raivaamista, jatkuvuuden luomista, merkitysten haltuun ottamista, turvallisuutta. Siksi luovuuden erottaminen muusta on keinotekoista. Luovuus on koetuksella joka hetki, kun kohtaamme erilaisuutta.
Työn imu ja ilo
Olkinuora puolusti nuoria työntekijöitä, jotka ovat mainettaan parempia. Myös nuoret hakevat työssä turvallisuutta, joka antaa mahdollisuuden tehdä virheitä ja kasvaa. Sekä kulttuuri että hyvä työyhteisö sisältävät ajatuksen, että ei tarvitse hötkyillä.
Lääkäriliiton työhyvinvointityöryhmän puheenjohtaja Teppo Heikkilä totesi, että nuoret haluavat tehdä työtä, jolla on merkitystä. Parhaimmillaan positiivinen kierre työpaikalla saa aikaan työn imun syntymisen. Heikkilän mukaan juuri työn haastavuuden ja vastuun lisääntyminen auttavat positiivisen kierteen syntymisessä
Ihmisen keskeinen tavoite onkin tulla nähdyksi sellaisena kuin on. Improvisaatioteatteri Stella Polariksen näyttelijät Elina Stirkkinen ja Sari Havas innostivat yleisöä harjoituksin kokemaan, että turvallisessa ilmapiirissä ihminen todella uskaltaa ilmaista itseään.
Yleisö sai Improvisaatioteatteri Stella Polariksen opein kokeilla, miten turvallisessa ilmapiirissä uskaltaa ilmaista itseään. Moka ei haittaa!
Hyvinvointia kulttuurista
Itä-Suomessa Taiten tuottoa -hankkeen kuudessa pilotissa kohderyhmänä ovat pohjoiskarjalaiset kulttuuri- ja taidealan toimijat sekä julkisen ja yksityisen sektorin työyhteisöjen edustajat.
https://aducate.uef.fi/projektit/taitentuottoa/index
Sairaala ORTONin kahvila on toiminut yli kymmenen vuotta vaihtuvien taidenäyttelyiden näyttämönä. Nyt tavoitteena on hankkia taidetta muihinkin sairaaloihin ”10 000 taideteosta sairaaloihin -kampanjan” avulla. www.orton.fi/galleria
Akavan kulttuuripoliittisen ohjelman seurantaryhmä järjesti syyskuussa Työ, taide, terveys -seminaarin yhteistyössä Lääkäriliiton kanssa.