Lehti 50: Liitto toi­mii 50/2009 vsk 64 s. 4390 - 4392

Kasvattavatko uudet palkkajärjestelmät lääkärien työtaakkaa?

Työsuoritteiden osuus palkasta kasvaa uusissa palkkajärjestelmissä verrattuna omalääkärisysteemiin. Tällöin lääkärien työkuorma uhkaa lisääntyä entisestään. Vaarana on myös lääkärien ansiotason laskeminen, kuten pääkaupunkiseudulle suunniteltujen pilottien alustavat laskelmat osoittavat.

Ulla Toikkanen

Tämänhetkisissä omalääkärijärjestelmissä vastuuväestöt ovat kasvaneet ja lääkärien työmäärä on lisääntynyt. Siksi tavoitteena on ollut se, että omalääkäreillä on normaali viikkotyöaika, 37 tuntia viikossa.

- Omalääkärien tehtäväkohtainen palkka on nyt 60 prosenttia päiväaikaisista ansioista. Suoritteiden osuus palkasta on noin 20 prosenttia. Uusissa palkkajärjestelmissä suoritteiden osuutta on haluttu korottaa 40 prosenttiin, joskus jopa 50:een tai 60 prosenttiin, sanoi Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö Heikki Pärnänen luottamusmiesten neuvottelupäivillä Helsingissä.

Tällöin tehtäväkohtainen palkka väistämättä pienenee, kun uudistukset halutaan tehdä kustannusneutraalisti. Tästä palkanosasta on uusissa järjestelmissä haluttu sopia joskus jopa alle Lääkärisopimuksen velvoittaman alarajan.

Uhkana on myös se, että kun palkkausjärjestelmää muutetaan merkittävästi suoritepainotteiseksi, voi lääkärien työkuormitus kasvaa jälleen.

Yleiskorotukset vaikuttavat suoraan vain varsinaiseen palkkaan. Pärnäsen mukaan suoriteperusteisten korvausten osuuden kasvaminen on vaarassa vähentää virkaehtosopimuksen kustannusvaikuttavuutta.

Heikki Pärnänen kertoi, että kollegat ovat tiedustelleet häneltä joskus, että mistä voisi saada malleja kehitettäviin uusiin palkkajärjestelmiin.

- Olen ensin kysynyt, että miksi teille ei kelpaa toinen niistä vaihtoehdoista, joita on Lääkärisopimuksessa. On olemassa normaali työajallinen palkkajärjestelmä. Se ei ole kokonaispalkkajärjestelmä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska siinä on erikseen tehtäväkohtainen palkka ja henkilökohtaista palkkaa koskevat määräykset. Toisena vaihtoehtona on sitten tämä urakkapalkkajärjestelmä. Näitä mahdollisuuksia pitäisi pohtia, ennen kuin mietitään uusia paikallisia palkkajärjestelmiä.

Palkan eri elementit säilytettävä

Omalääkärin palkan väestönosa on varsinaista palkkaa, kun taas suoriteperusteiset korvaukset eivät ole sitä.

- Vuosilomapalkassa ja lomakorvauksissa on suoritesiivu, nykyisessä sopimuksessa ensimmäistä kertaa. Vuosilomapalkka ja lomakorvaukset sekä lomaraha tulee maksaa Lääkärisopimuksen periaatteiden mukaan. Lääkäriliitto esittää, että muiden palkallisten poissaolojen palkka sovitaan määräytymään samoilla perusteilla kuin vuosilomapalkka, Pärnänen painotti.

Uusissa palkkausjärjestelmissä lääkärien päiväaikainen ansio ei saa laskea, kun työmäärä pysyy samana. Silloin kun työt lisääntyvät, ansioiden on luonnollisesti noustava.

Pärnänen sanoi, että Lääkärisopimuksessa oleva jako henkilökohtaiseen ja tehtäväkohtaiseen palkkaan on käyttökelpoinen elementti myös uusissa palkkajärjestelmissä.

- Niitä voidaan käyttää kannustavasti: palkitaan eri osilla erilaisista asioista. Lääkäriliitto kannustaa sellaisiin paikallisiin sopimuksiin, joissa säilytetään palkan eri elementit.

Harkinnanvaraisten henkilökohtaisten lisien vähimmäismäärä on sovittava, ja niiden toteutumista on tarkasteltava ainakin kerran vuodessa.

Lue myös

- Myös varsinainen palkka on määriteltävä selkeästi. On niin ikään sovittava, että Lääkärisopimuksen yleiskorotukset vaikuttavat paikallisen sopimuksen kaikkiin palkkatekijöihin, huomautti Pärnänen.

Lääkärien tyytyväisyyden selvittäminen keskeistä

Lääkäriliitto käsittelee kaikki uudet paikalliset virkaehtosopimukset ja tarkastaa koelaskennan, ennen kuin hyväksyy palkkausjärjestelmän.

- Aluksi kannattaa tehdä määräaikainen sopimus, jotta ongelmia voidaan seurata pilotin aikana. Lääkärien tyytyväisyyden selvittäminen on myös tärkeää. Esimerkiksi Espoonlahden terveysaseman kohdalla onkin suunniteltu vuoden pilottia, totesi Heikki Pärnänen.

Helsingissä on kerätty tietoja laajemmasta lääkärijoukosta kuin Espoon kokeilussa, ja pilottia suunnitellaan tässä vaiheessa toteutettavaksi 10 terveysasemalla.

- Helsingissä on ilmennyt samanlaisia ongelmia kuin Espoossa. Ensimmäisen laskennan mukaan palkat laskisivat 22:lla 33 erikoislääkäristä ja 30:llä 55 yleislääkäristä, Pärnänen sanoi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030