Kesäkandi tarvitsee perehdytystä
Kandin ensimmäinen kesätyöpaikka on tavallisesti sairaalassa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla. Toisena kesänä työpaikka löytyy useimmin terveyskeskuksesta. Kandien kesätyötutkimuksen mukaan 92 % kandeista oli viime kesänä työssä lääkärin tehtävissä.
Se, mistä kandi kesätyöpaikan löytää, vaihtelee eri alueilla. Helsingin opiskelijoista enemmistö menee kesällä töihin sairaalaan, kun taas tamperelaisille paikka löytyy muita useammin terveyskeskuksesta. Kandi voi saada kesätyön myös työterveyshuollosta tai psykiatrian poliklinikalta.
Riittävä perehdytys alkuun
Perehdytys auttaa kesäkandin joustavasti työn alkuun. Valtaosa opiskelijoista perehdytettiinkin työajalla, ja siihen käytetty aika vaihteli muutamasta tunnista pariin päivään. Eniten aikaa käytettiin yliopistosairaalassa, kaupunginsairaalassa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla.
Tyypillisimmin perehdytykseen käytettiin yksi päivä, ja 85 % kandeista piti sitä riittävänä. Tyytyväisimpiä perehdytykseen olivat keskussairaalassa työskennelleet opiskelijat. Tietojärjestelmiin oli saanut mielestään riittävästi tutustua 75 % kandeista.
Vieläkin löytyi kesätyöpaikkoja, joissa kesäkandia ei juuri lainkaan opastettu työtehtäviin. Kyselyyn vastanneista noin 10 % ei ollut saanut minkäänlaista perehdytystä. Vain noin puolet alue- ja yliopistosairaaloissa työskennelleistä koki kesätyöhön saamansa perehdytyksen riittäväksi. Näissä paikoissa työskennelleistä myös kokonaan ilman perehdytystä jääneiden osuus oli suurin.
Jatkuvaa ohjausta työpaikalla
Opiskelijat olivat kaiken kaikkiaan tyytyväisiä kesätyössään saamaansa ohjaukseen, ja yli 80 % kandeista piti työssä saamaansa ohjausta riittävänä. Sairaaloissa oli muita useammin helppo konsultoida kokeneempia kollegoja, kuten erikoislääkäreitä tai erikoistuvia lääkäreitä. Terveyskeskuksissa taas oli kandille useammin nimetty oma ohjaaja. Lähes joka toisella terveyskeskuksessa työskennelleellä oli myös varattu kiinteä aika tutoroinnille.
Yksityisen työnantajan kautta työskenteleville kandeille järjestyi vähemmän ohjausta ja tukea. Ollessaan työsuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään kandilla oli myös paremmat mahdollisuudet osallistua työpaikan sisäisiin koulutuksiin kuin yksityisen työnantajan kautta.
Tukea päivystämiseen
Virka-ajan ulkopuolella päivysti 61 % kesäkandeista. Useimmin kesän aikana olivat päivystäneet keskussairaaloissa ja yksityisen yrityksen kautta terveyskeskuksissa työskennelleet opiskelijat.
Opiskelijan toimiessa päivystävänä lääkärinä on hänelle nimettävä takapäivystäjä, joka on laillistettu lääkäri, ja joka neuvoo ja ohjaa ongelmatilanteissa tarvittaessa.
Kyselyn vastausten mukaan opiskelijoiden kokemukset päivystämisen tuesta ovat erilaisia. Valitettavan usein kesäkandi voi vieläkin joutua päivystämään ilman että takapäivystäjä olisi aina tavoitettavissa tai tulisi paikalle aina, kun kandi tarvitsee apua. Terveyskeskuksissa päivystäneistä noin 70 % ilmoitti, että heille oli aina tiedotettu takapäivystäjän yhteystiedot ja takapäivystäjä oli aina tavoitettavissa, kun siihen oli tarve. Vain 40 % yksityisen työnantajan kautta terveyskeskuksessa työskennelleistä kertoi takapäivystäjän tulleen aina tarvittaessa paikalle.
- 1
- Tiedot ovat Kandien kesätyökyselystä, johon vastasi viidestä yliopistosta yhteensä 434 opiskelijaa. Tiedot kesätöistä kerättiin lokakuussa 2014. Lisätietoja: https://www.laakariliitto.fi/tutkimus/ammatillinen-kehittyminen/