Lehti 3: Liitto toi­mii 3/2018 vsk 73 s. 153

Kivunhoito voi olla innostavaa

Lääkäri 2018 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä laatupalkintofinaalissa voiton vei Työterveys Helsinki.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

Palkinto luovutettiin Lääkäri 2018 -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä laatupalkintofinaalissa Helsingin Messukeskuksessa 12. tammikuuta. Kuvassa yksikön johtaja Ritva Teerimäki, kuntoutuslääkäri Helena Miranda ja ylilääkäri Marianne Alho.

Työterveys Helsinki eli Helsingin kaupungin työntekijöiden oma työterveyshuolto käynnisti vuoden 2015 alussa Kipu ja työkyky -hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää uusia toimintatapoja kipuoireista johtuvien sairauspoissaolojen vähentämiseksi.

Kipu on merkittävin työkyvyttömyyttä aiheuttava oire Helsingin kaupungin työntekijöillä. Työterveyskyselyn perusteella noin joka neljäs 40–60-vuotias työntekijä kärsii kroonisesta, yli kolme kuukautta kestäneestä kivusta. Kipuoireisiin liittyvät poissaolot työstä maksavat Helsingin kaupungille arviolta noin sata miljoonaa euroa vuodessa. Pitkittyneeseen kipuun liittyy myös merkittävä työkyvyttömyyden riski.

– Sairauspoissaolojen kirjoittamissuositukset ovat merkittävin toimintatapojen muutostyökalu. Suositukset ovat käytössä selkä-, olkapää- ja kyynärpääkipuihin. Pelkästään näiden oireiden osalta on saatu vuosittain noin 10 000 työpäivää lisää, kertoi hanketta esitellyt kuntoutuslääkäri Helena Miranda laatupalkintofinaalissa.

Kipuoireisiin liittyvän työkykyriskin tunnistamiseen otettiin käyttöön sähköinen kipukysely, joka tunnistaa työkyvyttömyysriskissä olevat ja ohjaa heidät oikealle asiakaspolulle. Käytössä on myös työfysioterapeutin suoravastaanotto ja kivunhallintaryhmiä. Lisäksi hankkeessa on tuotettu informaatio- ja opetusmateriaalia.

– Kivunhoito voi olla innostavaa, palkitsevaa ja kustannusvaikuttavaa. Haluamme jakaa helpot työkalumme kaikkien käyttöön. Erityisesti sairauspoissaolojen kirjoittamissuositukset ovat herättäneet paljon kiinnostusta, Miranda sanoi.

Malli on monistettavissa koko Suomeen

– Työterveys Helsinki on saavuttanut lyhyessä ajassa merkittäviä tuloksia sairauspoissaolojen vähentämisessä. Malli koskee suurta potilasjoukkoa, ja se on monistettavissa koko Suomeen. Työterveys Helsinki on luonut hyviä työtapoja ja materiaaleja, joita muutkin voivat hyödyntää, laatuneuvoston puheenjohtaja Klas Winell totesi.

Lue myös

Laatupalkinnon saajan valinta oli kaksivaiheinen. Lääkäriliiton laatuneuvosto arvioi hakemukset ja valitsi kolme parasta ehdokasta finaaliin. Muut finalistit olivat Seinäjoen keskussairaalan ortopedian ja geriatrian toimintayksiköt (Ortogeriatrinen yhteistyö – potilaiden parhaaksi toimintaa kehittämällä) ja HYKS Vatsakeskus nefrologia (Miten lisätä eläviltä luovuttajilta tehtävien munuaissiirtojen määrää?).

Laatupalkinto myönnetään lääkäriryhmälle, lääkärin johtamalle moniammatilliselle ryhmälle tai yksittäiselle lääkärille kannustuksena tuloksekkaasta toiminnan kehittämisestä. Palkinnosta päättää Lääkäriliiton laatuneuvosto, jossa ovat edustettuina Lääkäriliiton lisäksi Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäripalveluyritykset ry.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030