Kokemukset hyötykäyttöön
Lääkäriliiton alueellisissa valiokunnissa vaikutetaan paikallisiin ja valtakunnallisiin asioihin. Millaista valiokuntatyö on? Miksi kannattaa lähteä mukaan? Mistä kiireinen lääkäri löytää aikaa valiokuntatyöhön?
Jussi Pohjonen, sisätauteihin erikoistuva lääkäri, Pori
Terveyspoliittinen valiokunta, Tampere
Jussi Pohjonen haki valiokuntaan, koska halusi saada näkemyksensä julki.
- Halusin esittää mielipiteeni meneillään olevista suurista hankkeista, kuten palvelurakenneuudistuksesta. Valiokunta tuntui hyvältä vaikutuskanavalta.
Mielipiteensä hän onkin saanut sanoa. Tampereen terveyspoliittinen valiokunta on keskittynyt enimmäkseen valtakunnallisiin teemoihin.
- Parin viime vuoden aikana olemme käsitelleet erityisesti palvelurakenneasioita.
Hänen aloitteestaan valiokunnassa käsiteltiin syksyllä myös lääkärien oikeusturvaa.
- Aloitteesta jäi tunne, että listalle saa helposti omia asioita. Jos jokin askarruttaa, täällä sen saa kyllä nostettua esille.
Valiokuntajärjestelmä tuntuu toimivan.
- Työskentelymalli on hyvä, sillä alueille jalkautetut valiokunnat tuottavat enemmän näkemyksiä jäsenkunnasta kuin vanha malli. Näin liiton kannanotoista saadaan pureskellumpia.
Rivijäsenenkin kannattaa hakeutua mukaan, eikä työn määrää tarvitse pelätä. Kokouksia on kolme keväisin ja kolme syksyisin.
- Ajankäytöllisesti valiokuntatyö ei ole ongelma, lähinnä pitää muistaa lukea kokousmateriaalit ajoissa.
- Tampereen valiokunnassa on todella kokeneita ihmisiä paikallisesta terveydenhuollosta sekä pitkään liitossa toimineita vaikuttajia. Hyviä näkemyksiä riittää. Kun esityslistalle saa nostettua asioita, ne saa myös tiedoksi hallituksen jaoksille.
Palvelurakenneuudistuksen kanssa jatkavat myös uudet valiokuntalaiset.
- Saman myllerryksen kanssa pyöritään jatkossakin. Mietitään, miten palvelut järjestetään ja missä lääkärit siinä kentässä toimivat. Lähivuosina ratkeaa lääkärityövoiman sijoittuminen - kuka jää julkiselle puolelle ja millaiseksi yksityissektori muodostuu.
Markku Vähätalo, terveyskeskuslääkäri, Loimaa
Edunvalvontavaliokunta, Turku
Markku Vähätalo pitää liittoa tehokkaimpana vaikutuskanavana, ja halusi edunvalvontavaliokuntaan edustamaan terveyskeskuslääkäreitä.
- Pelkäsin, että jäämme aliedustetuiksi. Olemme vähemmistö sairaalalääkäreihin verrattuna, ja ellei meillä ole edustajia, tämän työn vaatimuksia ei huomioida. Meillä on erilaiset talous- ja virkaintressit, esimerkiksi päivystys on erilaista. Halusin saada meidän äänemme kuuluviin.
Vähätalo on kokenut saavansa sanansa sanottua. Kannanotot on otettu huomioon.
- Viimeksi saimme neuvotteluihin esiin nostamiamme asioita. Edunvalvontavaliokunnan näkökulmia on saatu myös liiton lausuntoihin. Muiden aluevaliokuntien näkemyksistä olisi tosin hyvä saada enemmän tietoa, jotta tietäisimme, ovatko kannanottomme samansuuntaisia. Silloin niillä olisi enemmän painoarvoa.
Paikallisissa asioissa Turun edunvalvontavaliokuntaa on työllistänyt esimerkiksi TYKS:n yhteispäivystys.
Vähätalo harmittelee nuorison vähentynyttä luottamustoimiaktiivisuutta. Yhtenä syynä hän pitää yleistynyttä vuokralääkäritoimintaa.
- Yksi päivä ollaan Loimaalla ja seuraava Forssassa. Kun samassa toimipisteessä ollaan vain vähän aikaa, työoloihin on vaikea vaikuttaa. On kuitenkin tosiasia, että jos emme itse aja omia asioitamme, saamme tyytyä siihen, mitä annetaan, ja se ei koskaan ole turhan paljon.
- Valiokunnassa omat kokemukset voi käyttää hyödyksi. Se on myös hyvä paikka tavata muilla aloilla työskenteleviä kollegoita puolueettomalla maaperällä.
Lähivuosina terveydenhuollossa on tiedossa supistuksia, ja tämä näkyy myös edunvalvontavaliokunnassa.
- Tilannetta on seurattava, ja jos jostakin on pakko supistaa, on huolehdittava siitä, ettei sitä tehdä elintärkeistä kohteista. On hyvin tärkeää, että päätöksentekoon saadaan lääkärin näkökulma. Hallintobyrokraatti näkee asiat eri tavoin.
Outi Kiviniemi, anestesialääkäri, Rovaniemi
Professiovaliokunta, Oulu
Outi Kiviniemi hakeutui professiovaliokuntaan pitämään pohjoisen Suomen ja pienen sairaalan puolia. Koulutusasiat ovat aina kiinnostaneet, ja hän halusi tuoda esiin syrjäisen seudun näkökulmaa ja puhua erikoistuvien lääkärien puolesta.
- Koulutus on lääkärin velvollisuus, mutta myös etu. Siksi minulle oli tärkeää lähteä mukaan.
Valiokunnissa luodaan päätöksenteolle pohja. Oulussa on taustoitettu valtakunnallista päätöksentekoa, mutta hyvin on käsitelty myös Oys-ervaa koskevia asioita.
Jäsenelle valiokuntatyö on äänestämisen ohella vaikuttamisen mahdollisuus, eikä edes kovin vaivalloinen.
- Valiokuntatyö ei ole ajasta kiinni.
Päivystysvalmiuden ylläpitäminen harvaan asutuilla alueilla on haaste, joka työllistää Oulun professiovaliokuntaa tulevaisuudessakin. Pohjoisesta näkökulmasta myös erikoislääkärikoulutus koskettaa aina.
- Niille aloille, joilla on pulaa, pitäisi saada riittävästi erikoislääkäreitä.
Kollegiaalisuus on ollut professiovaliokunnan keskeinen kestoaihe. Kiviniemi pitää kollegiaalisuuden vaalimista valiokunnan tärkeänä tehtävänä.
- Lääkärin työolosuhteet ovat vuosien mittaan monella tavalla muuttuneet, ja perustyö, koulutus ja kollegiaalisuus jäävät helposti muiden ongelmien jalkoihin. Kollegiaalisuutta on vaalittava, ettei se unohdu.
Mitä valiokunnat tekevät?
Edunvalvontavaliokunta
➤ Toimii alueella eri sektoreiden (terveyskeskus, sairaala, yksityinen) yhteydenpitokanavana.
➤ Kerää tietoa alueellisista edunvalvonta-asioista (paikalliset sopimukset ja järjestelyvaraerien -käyttö, päivystyskorvaukset ja -frekvenssit).
➤ Tiedottaa alueellisista edunvalvonta-asioista valtakunnantasolle ja päinvastoin.
➤ Valmistelee hallituksen ja edunvalvontajaoksen toimeksiantoja.
➤ Ottaa itsenäisesti kantaa alueensa edunvalvonta-asioihin.
Professiovaliokunta
➤ Toimii koulutusedunvalvonnan ja profession edistämisen kanssa toimivien lääkärien yhteydenpitokanavana.
➤ Kerää tietoa alueellisista koulutusasioista ja välittää tietoa valtakunnantasolle.
➤ Ottaa kantaa alueellisiin koulutusasioihin ja pitää yhteyttä yliopistoihin.
➤ Valmistelee asioita professiojaoksen toimeksiannosta.
➤ Edistää professionalismia ja kollegiaalisuutta.
Terveyspoliittinen valiokunta
➤ Toimii alueen terveyspoliittisten ja -hallinnollisten toimijoiden yhteydenpitokanavana.
➤ Kerää tietoa alueellisista terveyshallinnollisista rakenteista ja muutoksista ja tiedottaa niistä valtakunnantasolle.
➤ Pyrkii vaikuttamaan hallintorakenteiden muutoksiin jo suunnitteluvaiheessa.
➤ Pyrkii vaikuttamaan alueellisiin päättäjiin yhdessä piiriylilääkärin kanssa.
➤ Tiedottaa liiton terveyspoliittisista näkemyksistä alueen lääkäreille ja paikallismedialle.
➤ Valmistelee terveyspoliittisia ja -hallinnollisia asioita jaoksen toimeksiannosta.
Hae valiokuntiin!
Edunvalvontavaliokunta, professiovaliokunta ja terveyspoliittinen valiokunta kokoontuu Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa, Turussa ja Tampereella.
Valiokuntiin haetaan nyt uusia jäseniä seuraavalle kahdelle vuodelle. Ilmoita halukkuudestasi verkkolomakkeella http://digiumenterprise.com/answer/?sid=913388&chk=24QYJJFG 30. marraskuuta mennessä.
Lisätietoja www.laakariliitto.fi/jasenet > ajankohtaista liitosta.