Lehti 8: Liitto toi­mii 8/2010 vsk 65 s. 738 - 739

Kollegiaalisuus on korkealla nuoren lääkärin arvoissa

Kollegiaalisuuden toteutuminen sukupolvien välillä nousee keskiöön, kun tulevaisuustyöryhmään nimetyt nuoret lääkärit katsovat juhlavuodesta eteenpäin. Lisäksi Lääkäriliiton toiminta ja nuoren lääkärin arki päivystyksineen ja ruuhkavuosineen pitäisi saada risteämään.

Heidi Mäenpää

- Nuorten huoli kollegiaalisuuden vähenemisestä pysäytti. Emmekö me valmiit lääkärit osaa ottaa heitä kollegoina ja olemmeko todella välittäneet niin negatiivista kuvaa nuorille, tulevaisuustyöryhmän puheenjohtaja, naistentautien erikoislääkäri

Tiina Backman

sanoo.

- On syytä kysyä, onko kollegiaalisuus vain hyvien aikojen kaunis sana. Jos emme osoita arvostusta ja opeta kollegiaalisuutta nuorille, se ei synny tyhjästä. Se on soihtu, joka pitää laittaa eteenpäin.

Lääkäriliiton hallituksen asettama tulevaisuustyöryhmä toivoo, että liitto herättäisi kollegiaalisuudesta keskustelua esimerkiksi Lääkäripäivillä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa.

- Asiasta puhutaan joka puolella, muttei kasvokkain eri-ikäisten lääkärien välillä. Asia on vähän tabu. Tarvitaan avointa keskustelua ja yhteen hiileen puhaltamista, työryhmän nuorimpiin jäseniin kuuluva 4. vuoden kandi

Laura Saarinen

sanoo.

Saarisen mukaan kitkaa sukupolvien välille aiheuttaa muun muassa erilainen suhtautuminen työntekoon.

- Se, että nuoret lääkärit tekevät asioita eri tavalla ja arvostavat vapaa-aikaa, ei tarkoita, että työ olisi merkityksetöntä. Nuorten lääkärien perusarvot eivät ole muuttuneet. Ympäristössä tapahtuneet muutokset ovat yhteiskunnan asettamia. Varmasti vanhempikin polvi olisi hakeutunut esimerkiksi vuokrafirmojen palkkalistoille, jos niitä olisi ollut. Emme me ole valinneet tämän kolmannen sektorin mukaan tuloa.

- Lääkärikunnassa on perinteenä se, että pidetään toinen toistensa puolta ja siksi ammattikunta ja liitto on pysynyt vahvana. Sitä ei saa päästää purkautumaan ulkopuolelta tulevien paineiden takia, Saarinen sanoo.

Ruuhkavuosiin tarvitaan viihdettäkin

Tulevaisuustyöryhmä keskusteli myös ruuhkavuosia elävien lääkäreiden vähäisestä aktiivisuudesta Lääkäriliiton toiminnassa. Kun samaan aikaan pitäisi erikoistua, selvitä päivystysrumbasta, perustaa perhe ja hoitaa muita suhteita, ei aikaa ylimääräiseen toimintaan riitä mistään.

Tämän ryhmän huomioiminen vaatinee Backmanin mukaan jatkopohdintaa liitossa.

- Miten saada heidät mukaan, kun liitto ei voi kuitenkaan tarjota lääkärille lapsenvahtia tai siivoojaa järjestötoiminnan ajaksi.

Työryhmä toivoo liiton kehittävän paikallisosastotoimintaa, jotta se houkuttaisi myös nuoria lääkäreitä.

- Paikallisosastotoimintaan pitäisi olla helpompi osallistua. Etenkin ruuhkavuosien aikaan nuori lääkäri kaipaa vapaamuotoisempaa ohjelmaa ja tilaisuutta tavata tuttuja, Saarinen sanoo.

Toisaalta realismia on myös se, että eurolääkäri ja erikoistuva lääkäri joutuvat muuttamaan usein, mikä heikentää sitoutumista omaan paikallisosastoon.

Saarinen toivoo liiton huolehtivan tulevaisuudessa myös siitä, että erikoistuvat lääkärit saavat riittävää koulutusta. Lisäksi liiton pitäisi etsiä keinoja erikoistumisjonojen pullonkaulojen purkuun.

Eettinen ja juridinen tuki on arvossaan

Nuoret lääkärit pitävät liittoa pääsääntöisesti vahvana toimijana, johon on tarpeellista kuulua myös jatkossa.

- Eettinen ja juridinen tuki tulee liitolta, ei mistään muualta, Saarinen perustelee.

Saarinen muistuttaa, että 1980-luvulla syntyneet ovat olleet lama-aikaan pikkulapsia ja käsitys ammattijärjestöistä voi olla > hyvin erilainen kuin 1960-luvulla tai aiemmin syntyneillä. Samoin järjestötoiminta on nuorille vierasta.

Tulevaisuudessa erityisesti nuorille lääkäreille suunnattuun viestintään tulisi panostaa. Liitto tekee jo nyt monia hyviä asioita, mutta nuoret jäsenet eivät tiedä niistä.

Lue myös

Nuoret lääkärit toivovat, että liiton työntekijät jalkautuisivat enemmän nuorten keskuuteen sekä näkyisivät niillä kanavilla, joita nuoret käyttävät. Suosittuja kanditilaisuuksia työryhmä toivoi kehitettävän vuorovaikutteisimmiksi.

Tulevaisuustyöryhmän puheenjohtaja Backman toivoo, että työryhmän ääni otetaan tosissaan. Myös Saarinen pitää hyvänä, että jo ennakolta mietitään, miten toimintaympäristö muuttuu tulevaisuudessa.

- On hyvä, että tulevaisuustyöryhmässä kuultiin nuoria ja yritetään puuttua asioihin, koska nuorten näkemykset ovat jääneet päätöksenteossa vähemmälle. Jatkossa kuitenkin jokainen toimija ja ikäryhmä pitää ottaa huomioon ja tarjota tasapuolisesti hyvää kaikille, Saarinen sanoo.

Tulevaisuustyöryhmän ehdotukset käsitellään liiton toimistossa ja ne huomioidaan myös osana liiton uuden strategian valmistelua.

Nuorten näkemyksellä eteenpäin

Lääkäriliiton hallitus asetti tulevaisuustyöryhmän vuosi sitten keväällä. Ryhmään nimettiin lääketieteen opiskelijoita ja nuoria erikoistuvia lääkäreitä sekä kaksi erikoislääkäriä. Tehtävänä oli pohtia Lääkäriliiton tulevaisuutta.

Tulevaisuustyöryhmän puheenjohtajana toimi Tiina Backman. Jäsenet olivat Laura Saarinen, Antto Kajava, Tatu Kemppainen, Susanna Koski, Inkeri Savolainen, Santeri Seppälä, Iikka Lantto, Tuomas Mäntykoski ja Dimitri Hannolainen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030