Kunnanlääkäri
Tuleva syksy on mielenkiintoinen vaalisyksy. Ensin pidetään Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit, jossa valitaan kollegoita päättämään liiton linjasta ja edunvalvonnasta muuttuvassa terveydenhuollossa. Heti perään ovat kunnallisvaalit, joiden edistymistä Lääkäriliitto on seurannut tarkkaan toivoen, että mahdollisimman moni terveydenhuollon ammattilainen tai terveydenhuollosta aidosti kiinnostunut henkilö tulisi valituksi kuntien uusiin valtuustoihin. Lääkäriliitto on myös nostanut esille kunnallisvaalikeskusteluun terveydenhuollon keskeisiä kysymyksiä.
Jos terveydenhuollon rakenteita muutetaan Suomen hallituksen suunnittelemalla tavalla, kuntien merkitys korostuu, vaikka kunnilla tähänkin asti on ollut vastuu kuntalaistensa terveyspalvelujen järjestämisestä. Uudet ja uusien kuntien valtuutetut tulevat tekemään merkittäviä ja kauaskantoisia päätöksiä terveydenhuollon järjestämisestä. Kunnanlääkäri, tuo historiaan jäänyt käsite, tulee mielestäni heräämään uudella tavalla ja merkityksellä henkiin. Lääkärin toimintaan - työskenteli hän sitten perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa tai yksityispuolella palvelujen tuottajana - kunnan tahtotila ja konkreettinen läsnäolo tulee vaikuttamaan entistä enemmän.
Kun kuntalaisilta kysytään, toimiva terveydenhuolto ja lääkärin vastaanotolle pääsy ovat keskeisimpiä toiveita verojen vastikkeeksi. Luottamus siihen, että kun yksittäinen kuntalainen tarvitsee apua, hän myös sitä saa, on toimivan terveydenhuollon perusta. Yksinkertaista, mutta inhimillistä. Apua tarvitsevalle kuntalaiselle keskeistä ei ole tapa, jolla palvelu tuotetaan, vaan sen saatavuus, luotettavuus ja laatu.
Suomen hallitus tulee sopimaan tällä hallituskaudella terveydenhuollon järjestämisperiaatteet. Syksyllä valittavat kunnanvaltuutetut luovat näiden periaatteiden pohjalta uutta terveydenhuollon järjestelmää alueillansa. Suurilla kunnilla tulee olemaan keskeinen rooli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjänä. Kunnanvaltuutetut ovat toivoneet, että heillä olisi konkreettisempi mahdollisuus vaikuttaa terveydenhuollon rahoitukseen, tuottamiseen sekä sen vaikuttavuuteen. Uuden järjestelmän myötä kunnan päättäjillä on siihen mahdollisuus, joka sisältää myös suuren vastuun. Kuntien päätöksenteossa tarvitaan terveydenhuollon asiantuntemusta. Toivottavasti äänestäjät huomioivat tämän valitessaan omaa ehdokastaan.
Lääkäreillä on kuntiensa asukkaina, työntekijöinä ja asiantuntijoina, mutta toivottavasti myös valittavina päättäjinä merkittävä rooli uudistuksen onnistumisen näkökannalta.
Lääkäriliitto tukee kunnanlääkäriään päätöksenteossa, mutta myös arjen työssä. Lääkäriliitto on terveyspoliittinen vaikuttaja, jonka mielipidettä kuunnellaan. Terveydenhuollon onnistuminen tulee tarvitsemaan kaikkia lääkäritoimijoita niin julkiselta kuin yksityispuolelta. Lääkäriliiton velvollisuus on ehdottaa toimintamalleja, jotka suuntaavat rakentavasti tulevaisuuteen. Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit ovat pian käsillä. Sinä äänestävä jäsen olet liiton valtuuskunnan kautta rakentamassa terveydenhuollon tulevaisuutta.