Kuopion alueen luottamusmiehet kokoontuivat "Terveyskeskustyötä on uudistettava"
Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen 24 luottamusmiestä saapuivat Kuopioon paikallisille koulutuspäiville 23.-24. marraskuuta. Alueen ajankohtaisimpien asioiden lisäksi keskustelun aiheiksi nousivat muun muassa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen nykyvaihe sekä tulevalle neuvottelukierrokselle valmistautuminen.
Lääkäriliiton järjestämä Kuopion alueen luottamusmiesten epävirallinen kokoontuminen suoritettiin jo 23. marraskuuta illalla ravintola Mustassa Lampaassa. Luottamusmiehet keskustelivat lääkärin ja median suhteesta ja kokemuksistaan haastattelutilanteissa.
Raikuvat suosionosoitukset kajahtivat edunvalvonnallisen kaksikon eli Lääkäriliiton hallituksen varapuheenjohtajan, sisätauteihin erikoistuvan Harri Hyppölän ja NLY-aktiivin, korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistuvan
Tatu Kemppaisen
esiintymisen jälkeen. Miehet taituroivat sellolla ja sähkökitaralla Metallican kappaleet The Unforgiven, Nothing Else Matters ja Enter Sandman.Ajankohtaisimpien asioiden äärellä
Seuraavana aamuna aluepäällikkö
Anne-Mari Kantanen
kokosi joukkonsa kokoushuoneeseen. Hän oli lähettänyt sekä sairaaloiden että terveyskeskusten luottamusmiehille kyselyn. Kyselyssä selvitettiin muun muassa työvoimatilannetta, päivystysratkaisuja ja koulutuksiin pääsyä. Kuopion alueen sairaaloiden luottamusmiehet raportoivat paikoin työvoimapulasta. Myös niin sanottujen pienten erikoisalojen päivystykset ovat osoittautuneet ongelmallisiksi keskussairaaloissa.Sairaalapuolen ryhmätyöskentelyssä keskityttiin puhumaan erikoistuvan lääkärin palkkauksen kohentamistarpeesta, erikoismaksuluokan lakkauttamisesta ja päivystykseen liittyvistä työaikakysymyksistä. Päivystysjärjestelyihin kaivataan lisää joustavia paikallisia kokeiluja.
Aluekatsauksen tuloksista kävi myös ilmi, että Kuopion alueen terveyskeskuksissa päivystetään iltaisin vielä oman väen voimin, mutta yöpäivystyksiä hoitavat useissa paikoissa joko läheisen sairaalaan yhteispäivystys tai keikkafirmat. Osalla terveyskeskuksista on myös omia keikkarinkejä.
- Takapäivystystä terveyskeskuksissa ei ole selkeästi organisoitu. Esimerkiksi MedOnen tarjoamasta takapäivystyssysteemistä ei näytä olevan riittävästi tietoa, Kantanen kertoi.
Luottamusmiesten mukaan koulutuksiin on mahdollista päästä, jos hakee tarpeeksi tarmokkaasti tai voi lähteä myös työpaineen alla. Toimipaikkakoulutus vaihtelee suuresti: osalla sitä on viikoittain ja osalla harvemmin. Oma koulutuksen tuottaminen on melko vähäistä.
Toimenpideluettelot ajan tasalle
Lääkäriliiton neuvottelupäällikkö
Mikko Kangas
kertoi näkemyksiään terveyskeskustyön uudistamisesta. Hän harmitteli Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa kehitetyn, niin kutsutun Pirkkalan mallin kaatumista. Liitto ajoi listautumisjärjestelmää helpottamaan omalääkärin työmäärää ja työn hallittavuutta.Kangas muistutti luottamusmiehiä siitä, että omalääkärinä toimivien työn hallinta on tärkeää heidän terveytensä ja turvallisuutensakin kannalta. Usein käy niin, että kilteille ja hiljaisille annetaan enemmän potilaita kuin äkäisille kollegoille, jotka osaavat pitää puolensa.
- Se, miten raskaaksi omalääkäri kokee työnsä, korreloi suoraan perusvastuuväestön määrän kanssa. Se ei saisi olla yli 300 potilasta ilman lääkärin suostumusta, Kangas totesi.
Luottamusmiesten mielestä terveyskeskusten toimenpideluetteloissa on liian vähän sellaisia toimenpiteitä, joita tehdään potilaan kokonaisvaltaiseksi hoitamiseksi.
- Onneksi ainakin meillä johto tulkitsee luetteloa liberaalimmin eli yleensä toimenpiteille on oma kohtansa, vaikkei kaikkea löydykään luettelosta varsinaisella nimellä, eräs luottamusmiehistä totesi.
Päivystyksen "nuppitaksoihin" luottamusmiehet toivoivat korotusta, sillä monenlaisten ongelmien kanssa kamppailevat potilaat vievät aiempaa enemmän aikaa.
- Vanhusten lääkityksen selvittäminen ja perkaus voitaisiin nostaa toimenpideluetteloon omaksi kohdakseen, sillä vastaanotoilla riittää vanhuspotilaita, joiden lääkitys kaipaisi tarkistamista, luottamusmiehet sanoivat.
Työnjakokokeilut ovat myös nostaneet esiin tarpeen saada luetteloon niin sanottu hoitajakonsultaatio. Monissa paikoissa on huomattu, että lääkäri ei yksinkertaisesti ehdi ottaa vastaan entistä määrää potilaita, koska hän joutuu jatkuvasti vastaamaan hoitajien kysymyksiin.
Kunta- ja palvelurakenneuudistus etenee kentällä
Neuvottelupäällikkö Mikko Kangas kertoi, että vuoden vaihteessa voimaan astuvan kunta- ja palvelurakenneuudistuksen lain ympärillä vallitsevasta myrskystä huolimatta itse prosessi etenee kentällä vauhdikkaasti. Vuoden vaihteessa toimintansa aloittavat Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Heimo ja Itä-Savon terveyspiiri. Seuraavan vuoden alkuun tähtää Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspiiri. Samaan ajankohtaan ajoittuu myös moni terveyskeskushanke eri puolilla maata.
Kangas ja liiton lakimies
Marja Pylkkänen
muistuttivat, että lääkärien on oltava alusta saakka mukana hankkeiden valmistelussa.- Luottamusmiehiä tarvitaan neuvottelemaan esimerkiksi lääkärien matkakorvauksista. Myös lääkärien palkkojen harmonisointia on mietittävä etukäteen, sillä jälkeenpäin sen hoitaminen on huomattavasti hankalampaa, Pylkkänen muistutti.
Kuopion alueen luottamusmiehet saivat kuulla myös ensi syksynä katkolla olevan lääkärien virkaehtosopimuksen neuvotteluraamista, jota varten Lääkäriliitto valmistelee parhaillaan tavoitteitaan. Tulopoliittisen sopimuksen mukaiset TES/VES-sopimukset päättyvät 30.9.2007. Kunnallisella lääkärivirkaehtosopimuksella (LS) on sama kausi. Ensimmäinen yritys TUPO:n saavuttamiseksi käynnistynee huhtikuussa 2007. Ennen sitä käydään kuitenkin kevään 2007 eduskuntavaali, jossa Lääkäriliitto näkyy teemalla "Anna äänesi hyvään hoitoon". Liitto järjestää tammi-helmikuussa terveydenhuollon tulevaisuutta pohtivia paneelikeskusteluja niissä vaalipiireissä, joissa eduskuntaan on ehdolla lääkäreitä.