Lääkäri toimii aina potilaan parhaaksi - työnantajasta riippumatta
Onko lääkärin eettistä työskennellä yrityksessä, jonka omistuspohjaan liittyviä yhtiöitä on rekisteröity veroparatiisivaltioihin?
Julkisuudessa on noussut taas keskustelua yksityissektorin terveyspalveluyritysten omistussuhteiden ja verosuunnittelun eettisyydestä. Asia puhutti myös Lääkäriliiton valtuuskunnassa viime joulukuussa ja käsittely jatkui keväällä eettisessä neuvottelukunnassa.
Neuvottelukunnan mukaan kyse on yhteiskuntaeettisestä ja -poliittisesta kysymyksestä, joka ei kuitenkaan pohjimmiltaan liity lääketieteen etiikkaan, vaan esimerkiksi verolainsäädäntöön.
- Olennaista on, että lääkäri toimii eettisesti ja ammatillisesti oikein potilaan parhaaksi. Jokaisella lääkärillä on oikeus tehdä ratkaisunsa ja arvioida työnantajansa toimintaa omien arvojensa ja eettisten periaatteidensa pohjalta, eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Samuli Saarni tiivistää.
Ei vain terveydenhuollossa
Saarni muistuttaa, että veroparatiiseihin rekisteröityneitä yrityksiä toimii monilla muillakin aloilla kuin terveydenhuollossa.
- Toki voidaan kysyä, pitäisikö terveydenhuollon ja lääkärien toimia eri tavalla kuin muiden yritysten tai muiden kansalaisten? Lääkärillä voi olla enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa, sillä hän on yrityksen toiminnan kannalta keskeisiä henkilöitä. Lääkärin vastuu voi siinä mielessä olla hiukan isompi kuin muilla henkilöryhmillä, hän sanoo.
Lääketieteen etiikkaan kysymys liittyy vain silloin, jos lääkäriä rajoitetaan toimimasta oikein työpaikallaan.
- Jos työnantaja jotenkin estäisi tätä antamalla määräyksiä tai tarjoamalla houkutuksia, jotka ovat potilaan hyvän hoidon vastaisia, on kysymys myös lääkärin etiikasta ja siihen tulee puuttua, Saarni tiivistää neuvottelukunnan käymää keskustelua.
Liitto edustaa kaikkia jäseniään
Kysymys suhtautumisesta monikansallisiin, myös ulkomaille veroja maksaviin yrityksiin kiinnostaa liiton jäseniä, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Raija Niemelä. Tästä on osoituksena myös asian nouseminen esille valtuuskunnassa.
- Julkisen keskustelun yhteydessä on myös kyseenalaistettu lääkärien ja Lääkäriliiton moraalia ja etiikkaa. Siksi tätä on ollut tarpeen pohtia Lääkäriliiton eettisessä neuvottelukunnassa. Neuvottelukunnan linjaukset todettiin liiton valtuuskunnan kevätkokouksessa, Niemelä sanoo.
Hän korostaa, että verosuunnittelu ja yhtiöiden kansainvälinen omistus on kaikkia toimialoja koskeva verolainsäädännöllinen, yhteiskuntaeettinen ja -poliittinen kysymys, ei lääketieteen tai lääkärin etiikan kysymys. Potilastyössä tulee toimia ammatillisesti ja eettisesti oikein potilaan parhaaksi.
- Lääkäriliitto ei ole poliittinen toimija, vaan perustehtävänämme on toimia kaikkien jäsenten hyväksi toimipaikkaan tai työnantajaan katsomatta. Jokaisella lääkärillä on oikeus pohtia asiaa omasta arvomaailmastaan ja eettisistä periaatteistaan käsin - laillista kaiken toiminnan tulee toki olla, hän tiivistää.