Lääkärilakon viimeisen viikon punnerrukset
Lääkäriliiton valtuuskunta päätti perjantaina 10. elokuuta iltapäivällä kokouksensa todeten, ettei sovittelulautakunnalta saatu käsittelyyn sovintoehdotusta. Tämän takia kolme viikkoa keskeytettynäollut lakko käynnistyisi ilmoitetulla tavalla maanantaina 13.8. Liitto jättäisi samana maanantai-aamuna lakkovaroituksen, joka laajentaisi 27.8. lukien keskeytymättömänä jatkuvan lakon kaikkiin yliopistosairaaloihimme. Todennäköisenä pidettiin sitä, että KT veisi tämänkin lakkovaroituksen virkariitalautakunnan käsittelyyn, jolloin lakko pääsisi laajenemaan käytännössä vasta 10.9. alkaen. Tiedotustilaisuus tästä uudesta käänteestä pidettiin perjantai-iltana klo 18.30, jonka jälkeen uutinen tapahtuneesta ilmaantui mediaan.
Puheenjohtaja Kangasniemi astuu julkisuuteen
Seuraavan lauantaipäivän aikana niin lääkärit kuin muutkin kansalaiset höristivät korviaan julkisuuteen yllättäen tulleen Akava-JS:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemen tööttäämiselle siitä, että lääkärien lakko on laiton, ellei sen laajentumiselle saada Akava-JS:n hyväksyntää. Sen saamiseksi Lääkäriliiton tulisi esittää selvitys lakkotilanteesta Kangasniemen johtamalle Akava-JS:lle. Media, (jolle puheenjohtaja Kangasniemi oli tuttu jo parin viikon takaisista kommenteista siitä, keitä sovittelulautakuntaan olisi oikeasti pitänyt nimetä), toisti lauantaipäivän tarkoitushakuisen tuntuisesti viestiä, että lääkärilakon laajentamisen laillisuus olisi Akava-JS:n luvasta ja harkinnasta kiinni. Puheenjohtaja Kangasniemi ei kaikesta päätellen kiireiltään ollut tuossa vaiheessa vielä ehtinyt tutustumaan riittävästi järjestönsä sääntöihin, joiden mukaan Lääkärikartelli ry hyväksyy tai hylkää lääkärien VESin. Lääkärikartelli tekee myös päätökset työtaistelutoimenpiteistä. Häntä informoitiin näistä asioista heti viikonlopun jälkeen.
Maanantaina 13.8. aamupäivällä Akava-JS sai (tarpeettoman) selonteon lääkärilakon neuvottelutilanteesta ja antoi yksimielisesti Lääkärikartellille (tarpeettoman) luvan laajentaa lakkoa. Sisällöltään edellä mainitun kaltainen lakkovaroitus toimitettiin saman tien Kunnalliselle työmarkkinalaitokselle ja valtakunnansovittelija Juhani Saloniukselle.
Kolme viikkoa keskeytettynä ollut lääkärilakko käynnistyi uudelleen maanantaina 13.8, kuten oli suunniteltukin.
Poliittista painetta lisätään
Tilanne sai uuden käänteen tiistaiaamuna, jolloin pääministeri Paavo Lipponen ilmoitti pitäneensä edellisen viikonvaihteen aikana yhteyttä valtakunnansovittelija Saloniukseen. Lipponen totesi, että sovittelulautakunnan on annettava ehdotuksensa keskiviikon 15.8. aikana. Jos näin ei tapahdu, lautakunta hajoitetaan. Samalla pääministeri määräsi valtakunnansovittelijan antamaan hallitukselle selvityksen lakkotilanteesta torstaina 16.8. valtioneuvoston istunnon jälkeen.
Pääministerin toimista johtuen, tai niistä riippumatta, sovittelulautakunnan työ käynnistettiin uudelleen heti maanantaista lähtien. Tiistain tapahtumat naulasivat kiinni aikataulun sovittelulautakunnan työlle. Lautakunnan tuli päästä sovintoesitykseen keskiviikon aikana tai todeta työnsä päättyneeksi. Yksi välietappi oli SLL:n hallituksen kokous keskiviikkoiltana klo 19.
Lääkäriliiton hallitus kokoontui keskiviikko-iltana toiveikkaana. Toiveikkuus oli tiessään pj Pälveen selostettua neuvottelujen kulun. KT ei ollut liikahtanut mihinkään, eikä sovintoehdotuksesta ollut tietoakaan. Sovittelulautakunta oli kuitenkin kutsuttu koolle vielä keskiviikkoiltana klo 22.30. Lääkäriliiton neuvottelijat palasivat Bulevardille hallituksen tiukasti evästäminä siitä, mitä tarkoitti edellisessä viikonvaihteessa julkiseksi päästetty tieto lääkärien 11,1 %:n kipurajasta. Lähtötunnelmat kello 22 maissa Lääkäriliitossa olivat ne, että sovittelulautakunta ei pääse ko. iltana yhteisymmärrykseen ja se lopettaa työnsä ilman tulosta.
Noin puolen yön maissa Bulevardilta tuli yllättävä tieto, että neuvottelut jatkuvat läpi yön ja hallitus kutsutaan koolle torstaiaamuksi 16.8 klo 7 miettimään tilannetta. Hallituksen seuraavan aamun kokous pääsi alkamaan vasta klo 8.30.
Pälveen selvityksen mukaan intensiivinen sovittelutyö oli jatkunut läpi yön ja sen lopputuloksena oli asiat saatu sovituksi tavalla, jonka sekä KT:n että myös SLL:n edustajat olivat ilmoittaneet osaltaan hyväksyvänsä. Sopimusta kirjoitettiin koko torstaiaamupäivän ajan, niin että se saataisiin valmiiksi klo 11 pidettävään sovittelulautakunnan viimeiseen kokoukseen, jossa esitys allekirjoitettiin. Lääkäriliiton hallitus antoi yksimielisen tukensa edustajiensa toimenpiteille ja päätti kutsua itsensä koolle perjantaiaamuksi klo 9.00, jolloin sovittelulautakunnan lopullista ehdotusta oli mahdollista käsitellä kirjoitetussa muodossa. Saman tien valtuuskunnan aikaisemmin ehdollisena lähetetty kutsu tulla käsittelemään sovintoehdotusta perjantaina klo 10 pidettiin voimassa.
Lakon loppu
Perjantaiaamuna hallitus päätti suosittaa valtuuskunnalle, että se hyväksyisi sovittelulautakunnan ehdotuksen lääkärilakon lopettamiseksi. Näin tapahtui viitisen tuntia kestäneen keskustelun ja äänestyksen jälkeen. Myös KT:n valtuuskunta hyväksyi ehdotuksen omalta osaltaan. Lääkärien lakko loppui perjantaina 17.8.2001 klo 24.00.
Lakko kesti yhteensä 157 päivää, josta ajasta lakko oli keskeytettynä 21 päivää.