Lehti 15: Liitto toi­mii 15/2002 vsk 57 s. 1712 - 1713

Lääkäriliitolta lausunto: EU-komission ehdotus vaikeuttaisi lääkärien liikkuvuutta

Lääkäriliitto on antanut Akavalle lausunnon EU:n komission ehdotuksesta uudeksi tutkintojen tunnustamisdirektiiviksi.

- Asia on lääkärikunnan kannalta mitä merkityksellisin. Ehdotushan tulisi korvaamaan sektoridirektiivit, mukaan lukien lääkärikoulutusta koskevan direktiivin uudella yleisen järjestelmän mukaisella direktiivillä, todetaan lausunnossa.

Tämän vuoksi tulee Lääkäriliiton mielestä direktiivin käsittelyssä kuulla laajalti eri eurooppalaisia lääkärijärjestöjä.

Direktiiviehdotuksen taustamuistiossa perustellaan pitkälti työvoiman joustavaa liikkuvuutta ja menettelytapojen yksinkertaistamista.

- Perusteluna mainitaan myös joustavuus ja menettelytapojen selkeys. Kuitenkin käytännössä direktiivin toteuttaminen mahdollistaa yksittäisen työnhakijan vapaan liikkuvuuden vaikeutumisen erityisesti erikoislääkärien osalta.

Komission ehdotuksen suuntainen valmisteluprosessi on ollut jo pitkään vireillä EU:ssa. Se on ollut osa ns. SLIM-prosessia, jonka tavoitteena on ollut hallinnon yksinkertaistaminen.

Yhtenä osoituksena komission suhtautumisesta asioihin on se, että direktiivillä säädeltyä lääkärikoulutuksen neuvoa-antavaa komiteaa ACMT (Advisory Committee on Medical Training) ei ole viime kesänä päättyneen viimeisen kolmivuotiskauden aikana kutsuttu koolle kuin kerran.

Komission pyrkimys on ollut lakkauttaa neuvoa-antavat komiteat jo pitkään. Käytännössä se on tapahtunut jo monta vuotta sitten, nyt annettu direktiiviehdotus toteuttaa sen säädöspohjalla.

- Lääkärikunnan kannalta olennaista on, että koulutuksen laatukysymyksiä koskevissa asioissa ammattikunnan ääni tulisi jatkossakin huomioiduksi. Tämä on erityisen tärkeää unionin laajentuessa, jolloin uusien jäsenmaiden koulutuksen arviointiin tarvitaan mahdollisimman laajaa asiantuntijapohjaa.

Liitto muistuttaa, että lääkärikoulutuksen alalla lääkärikunnan näkemyksiä tuovat esille eurooppalaiset lääkärijärjestöt kuten CPME (Standing Committee of European Doctors), UEMS (Union of the European Medical Specialists) ja UEMO (European Union of General Practitioners) sekä PWG (Permanent Working Group of European Junior Doctors).

ERIKOISALAT ERI ASEMASSA

Komission ehdotus mahdollistaa sen, että ammatilliset järjestöt voivat informoida komissiota alakohtaisista eurooppalaisista asiantuntijaelimistä (Common Platforms). Mikäli komission mielestä tällainen asiantuntijaelin mahdollistaa vastavuoroisen tunnustamisen, komissio informoi tästä jäsenvaltioita ja säätää asiasta artikla 54 mukaisessa järjestyksessä.

- Tämä on periaatteessa varteenotettava mahdollisuus käyttää hyväksi olemassa olevia eurooppalaisia järjestöjä, jotka lääkärikoulutuksen alla ovat hyvin toimivia. Artikla jättää kuitenkin harkinnan täysin komissiolle tässä asiassa. Toivottavaa olisi, että tästä saataisiin sitovampi menettely säädettyä, todetaan liiton lausunnossa.

Komission ehdotuksen mukaan työvoiman vapaan liikkuvuuden periaatteet säilyvät niiden 17 lääketieteen erikoisalan osalta, jotka ovat edustettuina kaikissa EU-jäsenvaltioissa.

- Tämä jättää kuitenkin suuren joukon erikoisaloja järjestelmän ulkopuolelle. EU:n lääkärikoulutusdirektiivissä on tällä hetkellä 54 erikoisalaa ja todellisuudessa Euroopassa on vielä noin 20 muuta lääketieteen erikoisalaa, jotka ovat edustettuina vähintään kahdessa jäsenvaltiossa. Suomalainen uusi erikoislääkäritutkintoasetus vuodelta 1998 sisältää 49 lääketieteen erikoisalaa, muistuttaa Lääkäriliitto.

Liitto toteaa, että mainittujen 17 erikoisalan ulkopuolelle jäävien alojen osalta yksittäinen työnhakija joutuu dokumentoimaan koulutuksensa nykyistä huomattavasti monimutkaisemmin.

- Järjestelmä mahdollistaa vastaanottavalle maalle myös tapauskohtaisen harkinnan, mikä aikaisempien esimerkkien valossa antaa mahdollisuuden keinotekoisten raja-aitojen luomiseen työvoiman liikkuvuutta varten. Erikoislääkärien vapaan liikkuvuuden kannalta tämä on selvä huononnus nykyjärjestelmään verrattuna.

NEUVOA-ANTAVAT KOMITEAT EHDOTETAAN LAKKAUTETTAVIKSI

Kaikki neuvoa-antavat komiteat ehdotetaan lakkautettaviksi. Niiden tilalle muodostettaisiin uusi laaja-alainen komitea (Committee on the Recognition of Professional Qualifications). Siinä olisi vain yksi edustaja jäsenvaltiota kohti ja se käsittelisi kaikkia hyvin erityyppisiä ammattialoja.

Lue myös

- Tämä komitean toimialue vaikuttaa kohtuuttoman laajalta. Sen tulee joka tapauksessa kerätä informaatiota ammatillisilta järjestöiltä niiden ammattien osalta, jotka sen tulee kattaa. Epäselväksi jää myös, miltä taholta jäsenvaltion yksi edustaja valittaisiin. Nykyisissä neuvoa-antavissa komiteoissa on kolmikantaperiaate: ammattikunta, yliopistot ja viranomaiset.

- Aiemmassa SLIM-ehdotuksessa neuvoa-antavien komiteoiden jäsenmäärää ehdotettiin vähennettäväksi yhteen maata kohti, mutta tämän edustajan ehdotettiin olevan professioryhmästä. Tämä sama periaate voitaisiin ottaa käyttöön nyt ehdotetussa uudessa komitologia komiteassa, josta käytetään lyhennystä CRPQ, ehdottaa Lääkäriliitto.

Artiklaa 49 koskevassa esityksessä todetaan, että liikkuvien työntekijöiden tulee hallita vastaanottavan maan kieltä riittävästi voidakseen harjoittaa ammattia. Jäsenvaltioiden tulee varmistaa mahdollisuudet kielitaidon hankkimiseen.

- Tämä on täysin uusi periaate ja tuntuu olevan ristiriidassa EU:n vapaan työvoiman liikkuvuuden periaatteen kanssa, jossa kielitaitoa ei voida edellyttää. Käytännössä vaatimus on perusteltu, mutta toistaiseksi se on jäänyt esimerkiksi työnantajien kontrolloitavaksi.

Artiklan 52 yhteydessä kuvataan uusi hallinnollinen järjestelmä (Coordinator), jonka kautta kerätään relevanttia informaatiota työtä hakeville henkilöille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030