Lehti 11: Liitto toi­mii 11/2007 vsk 62 s. 1178 - 1179

Lääkäriliiton ehdokas Kati Myllymäki: Akavan puheenjohtaja ei ole solisti vaan kapellimestari

- Akavan tehtävä on edustaa kaikkia korkeasti koulutettuja. Muuten it-firman insinööri ja kunnalla työskentelevä lastentarhanopettaja voivat tuntea olevansa kaukana toisistaan. Elleivät sitten satu olemaan naimisissa keskenään, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Kati Myllymäki. Hän on Suomen Lääkäriliiton ehdokas Akavan puheenjohtajaksi. Myllymäki haluaa luoda yhtenäisyyttä, tasapainoa ja oikeudenmukaisuutta yksityissektorin ja akateemisten matalapalkka-alojen kesken.

Tanja Hannus

Akavan liittokokous valitsee tulevan puheenjohtajan 29. toukokuuta. Suomen Lääkäriliiton ehdokas, LL

Kati Myllymäki

, 48, toimi Lääkäriliiton puheenjohtajana vuosina 1997-2000 ja Maailman lääkäriliiton presidenttinä vuosina 2002-2003.

- Noina vuosina sain vankan opin demokraattisesta neuvottelu- ja kuuntelutaidosta. Akavan puheenjohtajan paikka ei ole solistin, vaan lähinnä kapellimestarin työtä. Akavan liitoista on saatava ulos yhteinen ääni. Siihen ei tarvita käskyttäjää, vaan tiimityöntekijä ja valmentaja, jollainen koen olevani, Myllymäki sanoo.

Hän uskoo, että Akavan toimistossa ja jäsenliitoissa on osaamista, jota voidaan yhdistää yhteisten tavoitteiden taakse niin, että siitä hyötyvät kaikki. Sisäisen kahinoinnin ja valtapelien sijaan resurssit on pistettävä toimintaan.

- Monipuoliset osaajat ovat Akavan rikkaus. Jäseniä on professorista kirjastonhoitajaan ja insinööristä ekonomiin. Jäsenistön monipuolisuutta on hyödynnettävä toiminnassa. Eri tahojen vaatimukset on sovitettava ja laitettava järjestykseen. Kaikki eivät voi saada kaikkea yhdellä kierroksella, mutta liittojen on luotettava, että omakin vuoro tulee.

Verkostoja ja suhteita

Sosiaali- ja terveysministeriössä ylilääkärinä työskentelevän Kati Myllymäen vastuulle kuuluu kansallisen terveyshankkeen toteutus. Aiemmin hänen erityistehtävänään oli hoitotakuun valmistelu, nyt kunta- ja palvelurakenneuudistus. Viimeksi mainittu hanke on sitonut hänet tiiviiseen yhteistyöhön muun muassa eduskunnan ja kuntaliiton kanssa. Työmatkat ovat suuntautuneet maakuntiin Maarianhaminasta pohjoisimpaan Suomeen asti.

- Kunta- ja palvelurakenneuudistus on laaja-alainen yhteistyöprosessi, joka on antanut minulle kattavan kuvan siitä, miten Suomen kunnissa toimitaan.

Laajat yhteiskunnalliset suhteet ja verkostot omaava Myllymäki pitää vahvuuksinaan Akavan puheenjohtajan tehtävää ajatellen kokemustaan lobbauksesta ja lain valmistelusta. Hän on ollut valmistelemassa hallituksen esityksiä ja niiden perusteluita.

- Media on keskeinen työkalu, jolla akavalaiset näkemykset saadaan läpi yhteiskunnassa. Journalistien kanssa toimimisen lisäksi olen ollut jo opiskeluajoista lähtien aktiivinen toimitusneuvostojen jäsen, kertoo tälläkin hetkellä tv-blogiaan Ylen ykkösellä pitävä Myllymäki.

Ensimmäinen nainen?

Akavalaisista 54 prosenttia on naisia. Perhelääkärinä työskennellyt Kati Myllymäki osaa eläytyä akateemisten naisten ongelmiin; pätkätöihin, matalaan tulotasoon, työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeuksiin. Ne ovat hyvinvointipolitiikkaa, joka on uskallettava viedä myös tupopöytään.

- Koulutuspolitiikka on Akavan tulevaisuuden haaste. Yliopistojen ja korkeakoulujen resurssit eivät ole riittävät. Suomi pärjää globaalissa kilpailussa vain osaamisen ja innovaatioiden kautta. Korkea koulutustaso on avainasemassa. Yrityksillä ja elinkeinoelämällä ei ole varaa menettää osaajia ulkomaille. Yksityissektorin kilpailukyky on pidettävä vahvana, sillä kansainvälinen kilpailu on kovaa.

Akavan puheenjohtajan tehtävänä on yhdessä hallituksen kanssa luoda pohja liittojen keskinäiselle yhteydenpidolle ja luottamukselle. Vastakkainasettelulle ei saa antaa energiaa, sillä se murentaa järjestön tehokkuutta.

- Lääkärit pysykööt valkoisen takkinsa sisällä -kaltaiset sanonnat eivät minuun uppoa, sillä osaamiseni on laaja-alaista. Jos Akavan johdossa hyvinvointipolitiikkaa puolustaa akateeminen terveyskeskuslääkäri ja nainen, se ei voi olla huono yhdistelmä.

Kati Myllymäki

Syntymäaika ja -paikka:

5.5.1958, Vaasa

Koulutus:

Sosiaali- ja terveysjohtamisen PD-koulutus (40 ov.) 2004

Yleislääketieteen erikoislääkäri, erikoislääkärin hallinnon pätevyys 2002

Lääketieteen lisensiaatti, Helsingin yliopisto 1984

Työkokemus:

Vuodesta 2002 fi

Ylilääkäri sosiaali- ja terveysministeriön terveysosastolla

Lue myös

- kansallisen terveyshankkeen toteutus, erityistehtävinä hoitotakuun valmistelu sekä kunta- ja palvelurakenneuudistus

Terveyskeskuslääkärinä Mikkelissä 1991-2002

Yksityislääkärinä Kannelmäen lääkäriasemalla 1984-2000

Sairaalalääkärinä Kotkassa, Jyväskylässä, Mikkelissä ja Helsingissä

Työterveyslääkärinä Valtion rautatieteillä ja Helsingin kaupungin liikennelaitoksella

Ylilääkärinä Lääkintöhallituksen apteekkitoimistossa

Erikoissuunnittelijana Tiedekeskus Heurekassa

Kuntoutuslääkärinä Sotainvalidien veljesliiton Kyyhkylän sairaalassa

Kotimaiset luottamustehtävät:

Suomen Lääkäriliitto:

Hallituksen puheenjohtaja 1997-2000

Varapuheenjohtaja 1994-1996

Hallituksen jäsen 1992-1993

Valtuuskunnan jäsen 1989-1997

OKO Osuuspankkien keskuspankki Oyj:n hallintoneuvoston jäsen 1997-2006

Kansainväliset luottamustehtävät:

President of World Medical Association 2002-2003

Helsingin julistuksen uudistamisen työryhmä 2000-2002 (World Medical Association)

Advisory Committee for Medical Training (European Union) 1995-2001

Nordiska läkarrådet styrelsemedlem 1997-2000

World Medical Association delegate 1996-2000

Euroopan lääkärijärjestön (CPME) delegaatti ja useiden työryhmien jäsen 1994-2000

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030