Lehti 44: Liitto toi­mii 44/2006 vsk 61 s. 4627

Lääkäriliitto: Vanhusstrategian laatiminen on aloitettava

Tanja Hannus

Suomen Lääkäriliitto on antanut lausuntonsa vanhustyön ja geriatrisen hoidon kehittämistä koskevasta selvitysraportista. Lääkäriliiton mukaan sosiaali- ja terveysministeriön raportti antaa mainion perustan kansallisen vanhusstrategian jatkoselvityksille. Noiden selvitysten tuloksia on alettava hyödyntää väestörakenteen muutoksen vaatimalla aikataululla eli hyvissä ajoin ennen 2020-lukua.

- Vanhusstrategian valmisteluvastuun on oltava laaja-alaisempaa kuin perinteinen sosiaali- ja terveydenhuolto. Strategiassa on tarkasteltava esimerkiksi työelämää, asunto- ja perhepolitiikkaa, yrittäjyyttä ja kansalaisnäkökulmia, sanoo liiton varatoiminnanjohtaja

Risto Ihalainen

.

Vanhusasiamies toimeen vasta myöhemmin

Lääkäriliitto ei kannata ehdotettua vanhuspoliittisen asiamiehen toimiston perustamista ainakaan ennen kuin valtakunnallinen vanhuspolitiikka on saatu linjattua. Asiamiehelle ei tule vyöryttää valvontaviranomaisen tehtäviä, vaan nykyisten viranomaisten tulee toimia selvityksen linjausten mukaisesti. Myöskään subjektiivista, ikään sidottua oikeutta hoidon saamiseen ei liiton mielestä ole tarpeen ulottaa vanhusväestöön.

- Toivoisimme kunta- ja palvelurakenneuudistuksen selkeyttävän vanhusten jatkohoidon tulevaisuutta. Mutta jos uudistus ei siihen pysty, olisi geriatrisille arviointi- ja kuntoutuskeskuksille luotava paikka sairaanhoitopiirien ja peruskuntien palvelujen välimaastossa, Ihalainen arvioi.

Lääkäriliiton mielestä yleislääkäreille annettava vanhusalan täydennyskoulutus on tulevina vuosina tarpeen. Myös psykogeriatrian erikoisalan perustaminen uudelleen olisi aiheellista.

- Vanhusten päihde- ja käytöshäiriöt johtavat helposti siihen, että heidät hylätään. Tuolloin he tarvitsevat normaalia enemmän yhteiskunnallista apua, Ihalainen muistuttaa.

Lue myös

Vanhusten lääkehoito Rohto-keskuksen tehtäväksi

Liitto kannattaa ehdotusta Käypä hoito -suositusten soveltamisesta ikäihmisille. Vanhusten taudinoireiden niukkeneminen ja epätyypillisyys, alentunut lääkkeiden sietokyky sekä laboratorioparametrien muuttuneet viitearvot unohtuvat helposti yleisistä suosituksista. Suositukset eivät myöskään sovellu monisairaiden hoitamisen käsikirjaksi. Vanhusten rationaalisen lääkehoidon opastaminen voisi liiton mielestä olla Rohto-keskuksen tehtävä.

- Ikäihmisten on saatava sairauksiinsa ajantasainen ja suositusten mukainen hoito. Lääkehoidon lisäksi toimintakykyä palauttava kirurgia, oikea-aikainen kuntoutus ja selviytymistä tukevat kotiolot auttavat itsenäistä pärjäämistä, Ihalainen sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030