Lääkärin eettiset ohjeet uudistetaan
Lääkärin eettisten ohjeiden uudistamisen viimeinen vaihe on nyt käsillä. Ohjeista toivotaan laajaa ja vilkasta keskustelua, jonka jälkeen Lääkäriliiton hallitus esittää uutta ohjetta hyväksyttäväksi toukokuussa kokoontuvalle valtuuskunnalle.
Ohjeita syksyn 2013 kuluessa käsitellyt liiton eettinen neuvottelukunta esittää muutoksia useisiin kohtiin ja myös niiden järjestykseen. Eettisten ohjeiden uudistaminen on osa liiton kaikkien ohjeiden ajanmukaisuuden tarkistamistyötä.
Muutosehdotukset perusteluineen ja taustoineen esitellään tässä ja seuraavissa Lääkärilehden numeroissa. Uusissa ohjeissa on pyritty lyhyeen muotoon ja nykyaikaiseen kieleen. Tältä pohjalta toivomme jäseniltä palautetta ja myös mahdollisia tarkennuksia ehdotuksiin. Esitykset voi tehdä osoitteessa www.laakariliitto.fi/ eettisten-ohjeiden-uudistus/
Esipuhe / Nykyiset ohjeet
Lääkäriksi ryhtynyt henkilö on ottanut hoitaakseen suuren ja vaativan tehtävän. Tästä tehtävästä hän ei voi suoriutua, ellei hänellä ole perusteellisten tietojen ohella vakavaa halua noudattaa lääkärin ammatin harjoittajan vuosituhansien ajan tunnustamia eettisiä velvoituksia. Hän saavuttaa toiminnassaan luottamusta persoonallisuutensa, tietojensa ja ammattitaitonsa perusteella. Näiden periaatteiden mukaisesti on Suomen Lääkäriliiton valtuuskunta hyväksynyt lääkäreiden noudatettaviksi ammattia harjoittaessaan seuraavat ohjeet:
Esipuhe / Ehdotus:
Lääkärin tehtävä on vastuullinen ja vaativa. Tästä tehtävästä suoriutuakseen hänellä on oltava perusteellisten tietojen ohella halu noudattaa lääkärin eettisiä velvoitteita. Hän saavuttaa toiminnassaan luottamuksen tietojensa, ammattitaitonsa ja persoonansa perusteella. Näiden periaatteiden mukaisesti Suomen Lääkäriliiton valtuuskunta on hyväksynyt lääkäreiden noudatettaviksi ammattia harjoittaessaan seuraavat ohjeet:
Esipuhe / Perustelut:
Tekstin sisältö on oleellisesti ennallaan, mutta se on nykyaikaistettu.
I Lääkärin velvollisuudet / Nykyiset ohjeet
Lääkärin velvollisuutena on suojata ihmiselämää ja lievittää kärsimystä. Hänen tulee pitää päätavoitteenaan edistää terveyttä ja sen saavuttamista.
I Lääkärin velvollisuudet / Ehdotus:
Lääkärin velvollisuutena on ylläpitää ja edistää terveyttä, ehkäistä ja hoitaa potilaidensa sairauksia sekä lievittää heidän kärsimyksiään. Lääkärin tulee kaikessa toiminnassaan kunnioittaa ihmisyyttä ja elämää.
I Lääkärin velvollisuudet / Perustelut:
Tekstiin tulee ottaa esille sana "potilas" , joita me hoidamme. Nykyaika vaatii profession signaalia siitä, että meillä ei ole asiakkaita vaan potilaita hoidossamme. Myös terve ennaltaehkäisyyn tuleva henkilö on lääkärin vastaanotolla "potilas".
Potilaalla on oikeutensa ja velvollisuutensa, jotka eroavat "asiakkaan" oikeuksista ja velvollisuuksista. Professio haluaa alleviivata tätä sekä jäsenilleen että yhteiskuntaan.
"Potilas" terminä rajaa hoitoa suhteessa sosiaalihuoltoon, mutta myös potilaan omaa vastuuta terveytensä ylläpidossa.
Nykyisessä ohjeessa ei ole mainittu lääkärin keskeistä tehtävää - ehkäistä ja hoitaa sairauksia. Nyt ne on lisätty.
Ihmisarvoinen elämä vai elämän kunnioittaminen? Näillä on ero mm. eutanasia-asian yhteydessä. Ehdotuksessa päädyttiin esittämään termiä "ihmisyys", joka on liiton arvo ja siihen kuuluvat inhimillisyys, ihmisarvo ja ihmisoikeudet. Termi siis yhdistää ohjeet lääkärin valaan ja liiton arvoihin sekä säilyttää liiton periaatteelliset linjaukset ennallaan.
Ihmisyyden vaaliminen tulee myös WMA:n periaatteista ja sisältää mm. kidutuksen ja kuolemanrangaistuksen käsitteiden mahdottomuuden osana lääkärin työtä. Sen vuoksi ne ehdotetaan poistettavaksi erillisinä mainittuina toimina kohdasta 2. Kidutus ja kuolemanrangaistus, vaikka ovatkin historiallisesti merkittäviä ohjeissa, eivät ole Suomen Lääkäriliiton tämän päivän keskeisiä eettisiä ongelmia. Niiden poisjättäminen vaatii kuitenkin vakavaa pohdintaa ja jäsenkeskustelun kuulemista.
II Lääkärin käytös / Nykyiset ohjeet
Lääkärin tulee palvella kanssaihmisiään lähimmäisenrakkauden mukaisesti sekä osoittaa käyttäytymisellään ja toiminnallaan olevansa tehtävän vaatiman luottamuksen ja kunnioituksen arvoinen. Lääkärin ei pidä koskaan osallistua kidutukseen, kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanoon tai muuhun epäinhimilliseen toimintaan tai sellaisen valmisteluun.
II Lääkärin käytös / Ehdotus:
Lääkärin tulee käyttäytymisellään ja toiminnallaan ylläpitää lääkärin tehtävän vaatimaa ammattikuntaan kohdistuvaa arvostusta ja luottamusta.
II Lääkärin käytös / Perustelut:
Kuolemanrangaistus ja kidutus on jo edellisessä pykälässä ihmisarvoisen käytöksen sisällä ja on siten ehdotettu jätettäväksi pois.
Kaikella käytöksellä - muullakin kuin työpaikkakäytöksellä - lääkärin tulee osoittaa olevansa tehtävänsä vaativan arvostuksen ja luottamuksen arvoinen. Käytös on yleistä käyttäytymistä (myös työajan ja työtehtävien ulkopuolella) ja toiminta on sitä, miten lääkäri työssään toimii.
Arvostus on modernimpi ja vähemmän paternalistinen terminä kuin nykyisessä ohjeistossa käytetty termi "kunnioitus".
Luotamme siihen, että lääkärillä on taidot ja että hän käyttää niitä oikein, josta syntyy luottamus. Tästä luottamuksesta yksittäiseen profession edustajaan (joka edellyttää luottamuksen arvoista käytöstä työssä ja työn ulkopuolella) syntyy luottamus koko ammattikuntaa kohtaa. Siten jo lääkärin rintamerkki tai valkoinen takki luovat luottamuksen ilmapiirin (potilaaseen, kansalaiseen, median edustajaan…) ympärilleen. Siitä vahvistuu myös koko profession autonomia. Profession autonomia puolestaan on keskeisen tärkeä diagnostinen ja terapeuttinen työkalu lääkärin työssä.
Arvostus kohdistuu professioon ja luottamus sen yksittäiseen jäseneen. Arvostus on professiolle itsessään tärkeää, sillä kun yhteiskunta arvostaa lääkäreitä, (terveyden- ja sairaanhoidon) asiat hoituvat yhteiskunnassa paremmin.
Arvostus tässä kontekstissa on tärkeämpi kuin luottamus, joten se mainitaan ensin ja luottamus mainitaan, koska se on niin keskeinen osa lääkärin työtä. Arvostus on (yleensä) olemassa. Kyse ei myöskään ole siitä, että luottamus tulisi ensin ansaita. Potilaan tulee voida luottaa lääkäriin jo ensitapaamisen yhteydessä, jotta hoito voi ylipäätään onnistua.
Erityisesti nuorelle lääkärille yön päivystyksessä on ensiarvoisen tärkeää, että hänellä on tukenaan profession arvostus ja siitä seuraava häneen yksilönä kohdistuva luottamus, sillä ei voi olla niin, että hänen tulisi se omassa työyhteisössään ensin toimillaan ansaita. Luonnollisesti yksilönä hän voi sen toimillaan menettää.
Keskustelua on käyty siitä, onko kyseessä lääkärin tehtävän ’edellyttämä’ vai ’vaatima’ arvostus ja luottamus. Ehdotuksessa päädyttiin termiin ’vaatima’.
III Potilaan kohtelu / Nykyiset ohjeet
Lääkärin tulee kohdella potilaitaan tasa-arvoisina, eikä hän saa antaa rodun, uskonnon, poliittisten mielipiteiden tai yhteiskunnallisen aseman vaikuttaa toimintaansa heitä kohtaan.
III Potilaan kohtelu / Ehdotus:
Lääkärin tulee kohdella potilaitaan tasa-arvoisina, oikeudenmukaisesti ja syrjimättä.
III Potilaan kohtelu / Perustelut:
Nämä kolme kohdan vaadetta ovat usein ristiriidassa yhden potilaan hoidon yhteydessä ja siten niiden painoarvoa tulee aina pohtia kokonaisuus ja potilaan paras mielessä.
"Tasa-arvoisina" pitää sisällään näkemyksen, että ihmiset ovat sitä lähtökohtaisesti, kun taas "tasa-arvoisesti" pitäisi sisällään sen, että niin ei olisi, mutta lääkäri kuitenkin pyrkii toimimaan kuin niin olisi.
Tasa-arvoisina? Lääkäri ja potilas vai potilaat keskenään? Samaa sairautta sairastava vai eri potilaiden keskinäinen tasa-arvo diagnoosista riippumatta? Tasa-arvoisuus nostaa toiminnan määrätylle tasolle ja oikeudenmukaisuus määrittää potilaiden kohtelun sillä tasolla.
Syrjintä voi olla tietyin perustein oikeutettua, mutta perusteeton syrjintä ei ole oikeutettua. Siten tässä mainitaan sekä "oikeudenmukaisuus" että "syrjimättömyys", ja yksittäisessä potilastapauksessa näiden keskinäinen pohdinta ja oikea painottaminen parhaiten turvaa "oikean".
Perusteetonta syrjintää ei tule tehdä.
Syrjimistä ei voi tehdä rodun, uskonnon jne. perusteella, mutta koko termin "syrjintä" jättäminen pois olisi suuri muutos. Jos aletaan luetella erilaisia syitä oikeudettomalle syrjinnälle, ei loppua tule ja altistutaan myöhemmin kysymyksille. Siten syitä ei alkujaankaan ole päätetty alkaa luetella.
Tähän kohtaan liittyy myös priorisointivelvoite, sillä oikeudenmukainen kohtelu edellyttää samankaltaisten hoitamista samalla tavalla ja erilaisten hoitamista erilailla - siis joku ennen jotain muuta. Priorisointi hoidollisessa mielessä kuuluu lääkärille.
Priorisointi edellyttää joidenkin tarpeiden posteriointia - siis jättämistä vähemmälle huomiolle. Vain hoidon tarve ei voi olla priorisointiperuste, vaan priorisointia mahdollisesti toteutettaessa tulee potilaita kohdella tavalla, joka täyttää tasa-arvoisuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteet. Priorisointiin voi olla aivan perusteltavissa oleva syy, joka toteuttaa oikeudenmukaisuuden vaateen. Syrjintä ei saa olla kuitenkaan hoidollisesti perusteetonta tai perustua esim. rotuun, uskontoon jne.
Lääkärin tulee toimia, kun havaitsee epäoikeudenmukaisuutta.
Osallistu keskusteluun!
➤ Mukaan keskusteluun pääset osoitteessa www.laakariliitto.fi/eettisten-ohjeiden-uudistus/
➤ Keskusteluun osallistuminen vaatii FiMnet-tunnukset, jotka voi tilata keskustelusivulle kirjautumisen yhteydessä.
➤ Potilaat voivat osallistua keskusteluun Potilaan Lääkärilehden kautta: www.potilaanlaakarilehti.fi