Lääkärin eettiset ohjeet uudistetaan
Lääkärin eettisten ohjeiden uudistamisen viimeinen vaihe on nyt käsillä. Ohjeista toivotaan laajaa ja vilkasta keskustelua, jonka jälkeen Lääkäriliiton hallitus esittää uutta ohjetta hyväksyttäväksi toukokuussa kokoontuvalle valtuuskunnalle.
Ohjeita syksyn 2013 kuluessa käsitellyt liiton eettinen neuvottelukunta esittää muutoksia useisiin kohtiin ja myös niiden järjestykseen. Eettisten ohjeiden uudistaminen on osa liiton kaikkien ohjeiden ajanmukaisuuden tarkistamistyötä.
Muutosehdotukset esitellään helmi-maaliskuussa Lääkärilehdissä. Sarja alkoi numerossa 7/2014. Uusissa ohjeissa on pyritty lyhyeen muotoon ja nykyaikaiseen kieleen. Tältä pohjalta toivomme jäseniltä palautetta ja myös mahdollisia tarkennuksia ehdotuksiin. Esitykset voi tehdä osoitteessa www.laakariliitto.fi/eettisten-ohjeiden-uudistus/
IV Potilaan itsemääräämisoikeus / Nykyiset ohjeet:
Lääkäri älköön käyttäkö arvovaltaansa siten, että potilaan oikeus määrätä itsestään joutuu uhanalaiseksi. Silloinkin kun potilas ei pysty ilmaisemaan tahtoaan, on lääkärin velvollisuutena toimia potilaan parhaaksi.
Jos lääkäri joutuu tutkimus- tai hoitopäätöksissään toimimaan potilaan tahdosta riippumatta, on päätösten aina perustuttava lääketieteellisiin syihin.
IV Potilaan itsemääräämisoikeus / Ehdotus:
Lääkärin tulee kunnioittaa potilaan itsemääräämisoikeutta ja tukea potilasta osallistumaan hoitoaan koskevaan päätöksentekoon. Itsemääräämisoikeuden toteutumista on mahdollisuuksien mukaan tuettava silloinkin, kun lääkäri joutuu toimimaan potilaan tahdosta riippumatta.
IV Potilaan itsemääräämisoikeus / Perustelut:
Itsemääräämiseen liittyy kaksi puolta:
ei saa puuttua siihen (… tulee kunnioittaa…)
tulee auttaa sen toteutuksessa (… ja tukea…).
Potilaalla on itsemääräämisoikeus, mutta muilla on oikeus terveyteen, jota potilas ei voi vapaasti omin päätöksin uhata. Itsemääräämisoikeus tulkitaan positiivisesti ja sitä pyritään tukemaan mahdollisimman pitkälle.
Viime kädessä lääkäri vastaa potilaan hoidosta eikä potilasta saa hoitaa ilman lääketieteellistä perustetta - tahtoipa potilas sitä tai ei! Ei myöskään esteettisessä kirurgiassa, jossa lääkärin luo tulee "potilas", vaikka kyseessä ei olisi "sairaus".
Itsemääräämisoikeuden merkitys on lisääntynyt siinä määrin, että jos potilas ei tahtoaan pysty ilmaisemaan, lääkärin velvollisuus on pyrkiä se selvittämään ja toimia sen mukaisesti. Pelkkä toimiminen potilaan parhaaksi ei enää riitä. Omaisilla ei siis ole "valtaa" päättää potilaan puolesta, vaan he toimivat potilaan tahdon tulkkeina ja välittävät sen käsityksen hoitavalle lääkärille.
Vanhempien ajatellaan edustavan lapsensa itsemääräämisoikeutta. Lapsen kasvaessa hänen oikeutensa määrittää omaa itsemääräämisoikeuttaan kasvaa.
Lääkäri ei voi eikä saa toteuttaa hoitoa vastoin potilaansa tahtoa ilman erityistä syytä, josta on erikseen säädetty. Potilaan halu voidaan ohittaa lakisääteisin perustein myös muiden turvallisuuden vuoksi, eli on olemassa muukin syy kuin "lääketieteellinen".
Lääketiede ei anna kaikkia vastauksia, mutta sillä voidaan perustella lääkärin päätöksiä ja toisaalta lääkäri ei voi perustella tahdosta riippumatonta hoitoaan muutoin kuin lääketieteellisin perustein. "Lääketieteellinen syy" yksin on yksittäisessä tilanteessa usein epäselvä peruste tahdon vastaiselle hoidolle ja siten jätetty pois. Yleensä se antaa vain tietoa todennäköisyyksistä.
V Ammattitaidon ylläpito / Nykyiset ohjeet:
Lääkärin tulee pitää yllä ja kartuttaa tietojaan ja taitojaan, ja hänen tulee suositella vain lääketieteellisen tiedon ja kokemuksen perusteella tehokkaina ja tarkoituksenmukaisina pidettyjä tutkimuksia ja hoitoja.
V Ammattitaidon ylläpito / Ehdotus:
Lääkärin tulee pitää yllä ja kartuttaa tietojaan ja taitojaan. Hänen tulee käyttää ja suositella vain lääketieteellisen tiedon ja kokemuksen perusteella vaikuttavina ja tarkoituksenmukaisina pidettyjä tutkimuksia ja hoitoja.
V Ammattitaidon ylläpito / Perustelut:
Nykyisen ohjeen pelkkä suositteleminen ei riitä, vaan lääkärin tulee myös itse käyttää vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia tutkimuksia ja hoitoja. Lääketieteellinen tieto voi olla tutkimukseen perustuvaa, mutta näin ei aina ja välttämättä ole. "Lääketieteellinen" perustuu lääketieteen paradigman ymmärtämiseen ja hyväksymiseen. Hoito siltä pohjalta on perusteltavissa ja tarvittaessa myös tutkittavissa. Kohta on myös tärkeä, kun halutaan vetää rajaa uskomushoitoihin.
"Tehokas" ilmentää tieteellistä näyttöä vaikuttavuudesta. "Vaikuttavuus" sisältää myös sen, että "teho" on tarkoituksenmukainen - saadaan haluttu vaikutus. "Vaikuttavuus" tarkoittaa arkivaikuttavuutta ja puhumme enemmän vaikuttavuudesta kuin tehokkuudesta, kun pohdimme hoidon perustetta.
"Tarkoituksenmukaisuus" on sitä, että tällä hoidolla on myös merkitystä tämän potilaan hoidossa. Siten pelkkä vaikuttavuus ei riitä hoidon kontekstissa.
VI Lääketieteellinen tutkimus / Nykyiset ohjeet:
Jos lääkäri toivoo potilaansa osallistuvan lääketieteelliseen tutkimukseen, jossa poiketaan tilan normaalista tutkimuksesta tai hoidosta, on lääkärin saatava tähän potilaalta suostumus, jonka potilas on painostamatta antanut vapaasta tahdostaan, tutkimuksesta ja sen aiheuttamista lisärasituksista ja riskeistä perillä ollen. Tutkimuksessa on noudatettava yleisesti hyväksyttyjä tutkimustyötä koskevia julistuksia ja viranomaisten ohjeita.
VI Lääketieteellinen tutkimus / Ehdotus:
Lääkärin tulee edistää tieteenalansa tutkimusta. Lääketieteellisessä tutkimuksessa lääkärin on noudatettava tietoon perustuvan suostumuksen periaatetta ja muita Helsingin julistuksen vaatimuksia.
VI Lääketieteellinen tutkimus / Perustelut:
"Clinical research is a moral duty" on tämän kohdan ydin.
Lääkärin tulee suhtautua tutkimukseen myönteisesti ja auttaa osaltaan tutkimuksessa, vaikka kyseessä ei olisi juuri hänen potilaansa tai hän ei itse olisikaan tutkimusta tekemässä. Siten hän suhtautuu myönteisesti, jos häneltä pyydetään apua tai tukea potilastutkimuksen tekemiseen.
Kaikki lääkärit ovat kriittisen tiedeyhteisön jäseniä. Jokainen lääkäri on osaltaan vastuussa lääketieteen edistymisestä ja lisäämässä ymmärtämystä tieteellisestä työstä.
Lääkäri on oman työyhteisönsä työn vastuullinen laadun ja tuloksellisuuden parantaja ja siten hänen vastuullaan on tehdyn työn vaikuttavuuden mittaaminen.
Teksti painottaa potilastutkimuksen keskeistä periaatetta - tietoon perustuvaa suostumusta.
Viittaus Helsingin julistukseen on ymmärrettävästi ongelmallinen, koska tekstissä viitataan toiseen ohjeeseen. Helsingin julistuksen luonne, maine ja ’kotimaisuus’ painoi vaakaa niin, että nimenomainen maininta tekstissä nähtiin viisaaksi. On myös mahdotonta tiivistää Helsingin julistus pariin lauseeseen.
➤ Mukaan keskusteluun pääset osoitteessa www.laakariliitto.fi/eettisten-ohjeiden-uudistus/
➤ Keskusteluun osallistuminen vaatii FiMnet-tunnukset, jotka voi tilata keskustelusivulle kirjautumisen yhteydessä.
➤ Potilaat voivat osallistua keskusteluun Potilaan Lääkärilehden kautta: www.potilaanlaakarilehti.fi