Lääkärin oma hyvinvointi ja jaksaminen
Kesä alkaa taas tätä kirjoitettaessa kääntyä loppupuolelleen. Osalla kollegoista on jo kesälomat takana, jollakin voi olla vielä lomaviikkoja edessä, toivottavasti aurinkoisemmissa merkeissä kuin viime aikoina on ollut. Kesäkandit viettävät viimeisiä työviikkojaan ennen pienen loman tai jo opiskelujen alkamista.
Kesäloman tärkeä tarkoitus on tuoda työntekijälle kaivattu hengähdyshetki ja toipumisaika usein hyvin kiireisen työvuoden lomassa. Loma-aikaan ladataan usein kuitenkin kohtuuttomia odotuksia joko lomailijan itsensä tai läheisten taholta. Pitäisi ehtiä kiertää lukuisia kesätapahtumia, piipahtaa sukulaispaikoissa, remontoida mökkiä ja viettää laatuaikaa läheisten kanssa kun siihen vihdoinkin on allokoitu aikaa. Odotukset voivat olla epärealistisia ja aiheuttavat vain turhaa stressiä ja ristiriitoja.
Pahimmillaan tilanne voi johtaa jopa kriiseihin ja avioeroon. Heinäkuun puolessavälissä uutisoitiin YLE:n toimesta uutinen. Tässä kerrottiin yhteisen kesäloman olevan varmin tapa pilata avioliitto, koska suomalaiset eroavat tilastojen mukaan hanakasti heti kesän päätyttyä. Vastaava ilmiö esiintyy tammikuussa joululomien päätyttyä. Henkisen kärsimyksen lisäksi erojen uutisoitiin aiheuttavan taloudellisia tragedioita.
Lääkärin ammatti on useimmiten hyvin antoisa mutta samalla vaativa. Odotukset ovat kovia yksittäisen potilaan, yleisön ja ammattikunnankin sisällä. Usea lääkäri asettaa myös oman rimansa ammatillisesti hyvin korkealle. Tämä altistaa stressiin ja uupumiseen. Yhdessä henkilökohtaisen elämän ongelmien kanssa voidaan olla haastavassa ja vaikeassa tilanteessa. Perinteisesti avun hakeminen lääkärille itselleen on ollut vaikeaa. Vuosien aikana on kehitetty työterveyshuoltoa yhä kattavammaksi ja jokaiselle helpommin saavutettavaksi. Lääkärien työterveyshuoltoa on myös ulkoistettu oman työpaikan ulkopuolelle liiallisen tuttuuden vähentämiseksi kollegojen kesken. Ongelmaksi on noussut liiallinenkin irrottautuminen työpaikalta ja mahdollisesti työpaikan ongelmien tunnistamattomuus etäällä sijaitsevassa työterveyshuollossa.
Lääkäriliitto on pontevasti luonut luottamuslääkäriverkostoaan jo pitkään. Tähän verkostoon voi kollega ottaa yhteyttä ongelmien yllättäessä ja muiden hoitoväylien tuntuessa vaikeasti saavutettavilta. Monelle hoitopaikkojen tuttuus ja kollegojen tunnistettavuus aiheuttaa esteen hakeutua ajoissa avun piiriin. Tätä kynnystä pitäisi edelleen pyrkiä madaltamaan kaikin keinoin vakavampien tragedioiden, sairauksien ja työkyvyttömyyksien ehkäisemiseksi.
Jokaisen kollegan olisi hyvä muistaa muutamia perusasioita. Kukaan ei ole korvaamaton. Jokainen voi rajoittaa työmääränsä järkeväksi erilaisin keinoin. Huolehdi läheisistäsi ja ystävyyssuhteista aktiivisesti. Näin tukiverkkosi pysyy kunnossa. Hae ajoissa apua sitä tarvitessasi. Huolehdi työkaveristasi, olipa hän vanha tai nuori, kysy mitä hänelle kuuluu. Hanki mielekäs työ ja harrastus. Vietä rentouttavia ja kiireettömiä lomajaksoja tarpeeksi usein. Huolehdi omalta osaltasi työpaikkasi viihtyvyydestä.
Aurinkoisia loppukesän päiviä kaikille!