Lehti 9: Liitto toi­mii 9/2017 vsk 72 s. 606 - 607

Lääkärin Suomi 100/19. Ensimmäinen naisprofessori Laimi Leidenius

Sari Aalto
Kuvituskuva 1

Laimi Leidenius vanhan kätilöopiston edustalla Tehtaankadulla 1920-luvulla, jolloin hän toimi klinikan apulaisopettajana. Vuonna 1934 valmistui Meilahteen uusi naistenklinikka, jonka suunnitteluun Leidenius professorina osallistui.

Laimi Leidenius (s. 1877) valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1908. Pian hän väitteli tohtoriksi ja sai samana vuonna 1913 oikeuden toimia synnytysten ja naistentautien erikoislääkärinä. Leidenius työskenteli yksityissairaaloissa, toimi apulaisopettajana sekä teki tutkimustyötä ja opintomatkoja.

Vuonna 1930 hänet nimitettiin Helsingin yliopiston synnytysten ja naistentautien professorin virkaan. Leidenius oli Suomen ensimmäinen varsinaiseksi professoriksi nimitetty nainen ja Pohjoismaiden ensimmäinen lääketieteen naisprofessori.

Lue myös

Opetus- ja lääkärintyönsä ohella Leidenius oli yhteiskunnallisesti aktiivinen. Kun Leidenius kuoli vuonna 1938, Medisiinari-lehden muistokirjoituksessa todettiin hänen persoonassaan yhdistyneen "tieteenharjoittajan tyyni asiallisuus -- miellyttävään lämminsydämisyyteen ja vaatimattomuuteen".

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030