1. Lääkärilehti
  2. Liitossa
  3. Lääkärin Suomi 100/71. AIDS, auttajat ja ahdistus
Liitto toi­mii 36/2017 vsk 72 s. 1955

Lääkärin Suomi 100/71. AIDS, auttajat ja ahdistus

Lääkärin Suomi 100/71. AIDS, auttajat ja ahdistus Kuva 1 / 1

"Se on erittäin raskasta se hoitaminen, sen katsominen, sen näkeminen kuinka toinen heikkenee ja vähitellen hän kerta kaikkiaan hiipuu pois, kuihtuu käsiin ilman että … voit tehdä hänelle mitään todella … parantavaa." Sirkka-Liisa Valle Lauantaisauna-ohjelmassa 12.10.1985

Kesän suurin lehtiuutinen oli vuonna 1983 Suomessa pelottava: kotimaassa oli diagnosoitu ensimmäinen AIDS-tapaus. Uudesta kuolemaan johtavasta taudista ei tiedetty vielä juuri mitään. Viruksen löytyminen seuraavana vuonna paljasti AIDSin olevan virusinfektion loppuvaihe, ja ensimmäiset suomalaiset vasta-ainetestit tehtiin Auroran sairaalassa syksyllä 1984.

Lääkärilehden alkuvuodesta 1987 ilmestyneessä HIV-teemanumerossa kerrottiin, että vuoden 1986 loppuun mennessä vasta-aineita oli löytynyt 135 suomalaisen verestä.

Aika oli raskasta etenkin homoseksuaalisille miehille, "kansa" oli kauhuissaan ja hoitohenkilökunta uupui. Pelot ja ennakkoluulot jylläsivät. Vaadittiin pakkotestauksia, eristämistä, pelättiin massiivista epidemiaa. Kun tautia alkoi myös Suomessa löytyä heteroseksuaaleilta, huolestuivat myös ne, jotka olivat pitäneet tautia vain "vähemmistön ongelmana".

Aluksi suojautumista liioiteltiin

AIDS ja muut 1980-luvun uudet tartuntataudit ja tartuntatautiepidemiat palauttivat parantamaan tottuneet lääkärit takaisin todellisuuteen, jossa oli kestettävä se, että potilasta oli hoidettava ilman tietoa ja parannuskeinoa.

Lue myös

Myös oma tartuntariski oli jälleen hyväksyttävä. Aluksi suojautumista liioiteltiin, ja potilaan ja lääkärin välissä oli aina vähintään kumihansikas.

Ensimmäisen diagnoosin tehnyt iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Sirkka-Liisa Valle henkilöityi pian "AIDS-lääkäriksi", jonka tehtävänä oli tiedottaa ja valistaa. Myös Lääkintöhallituksen vuonna 1985 asettama työryhmä pyrki korostamaan stigman poistamista, ja AIDS-tukikeskuksen perustaminen 1986 tarjosi anonymiteetin testattaville sekä tukea ja apua diagnoosin saaneille.

Kirjoittajat
Oona Ilmolahti

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Magneettikuvauksella ohjattu sädehoito käyttöön Husin Syöpäkeskuksessa

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Ajassa
Koronan sairastanut ei tarvitse kiireellä toista rokotetta

Matkustamisen vuoksi toisen rokotteen voi silti joutua ottamaan.

Ajassa
Etätyöt paransivat monien unta

Muutoksia näkyi myös alkoholinkäytössä, ravinnossa ja liikkumisessa.

Ajassa
Maskipakko muuttuu suositukseksi Helsingin seudun joukkoliikenteessä

THL:n riskitaulukossa tartunnan riski on arvioitu kaupunkijoukkoliikenteessä matalaksi.

Ajassa
Eino Solje on Vuoden nuori kliininen tutkija

Palkintolautakunnan mukaan Solje on aktiivinen ja menestynyt tutkija ja kansainvälisesti verkostoitunut oman alansa vaikuttaja.