Lehti 5: Liitto toi­mii 5/2017 vsk 72 s. 300 - 301

Lääkärin Suomi 100/9. Matolääkkeitä ja kiväärinpuhdistusainetta: Ensimmäiset lääketehtaat ja parannusta arvovallalla

Oona Ilmolahti
_empty_

Syyskuussa 1917 lääketehdas Medican suomenkieliset proviisorit perustivat oman tehtaansa, Orionin. Samana vuonna kuoli ensimmäisen suomalaisen lääketehtaan perustaja, apteekkari Albin Koponen, joka oli perustanut Nurmijärvelle vuonna 1898 muun muassa matolääkkeitä valmistaneen tehtaan. Orionin ensimmäisiä tuotteita olivat makeuttamisaine dulsiini, ammoniakki, lysoli sekä kiväärinpuhdistusaine.

Vaikka Suomessa oli maan itsenäistyessä lääketehtaita, oli lääkärin työ vielä pääosin oireiden lievittämistä, ja patenttilääkkeisiin suhtauduttiin epäillen. Lääkärin tärkeimpiä lääkinnällisiä apuvälineitä olivat arvovalta, myötätunto, erilaiset mikstuurat sekä konjakki ja pirtu.

Lue myös

Lääke vaikutti sitä paremmin, mitä pahemmalta se maistui, ja useat lääkesekoitukset kulkivat jonkun tietyn lääkärin nimellä. Sukupuolitauteihin oli käytössä salvarsaani- ja vismuttiruiskeet sekä hopeasuoloja, malariaan kiniini. Ei ole ihme, etteivät lääkärit halunneet luopua oopiumin ja heroiinin määräämisestä.

Terapeuttiset mahdollisuudet paranivat huomattavasti, kun 1920-luvulla käyttöön tuli Suomessa insuliini ja 1930-luvulla ensimmäinen sulfavalmiste, "punainen Prontosil". "Terapeuttinen vallankumous" odotti kuitenkin vielä hetken tuloaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030