Lehti 1-2: Liitto toi­mii 1-2/1994 vsk 49 s. 86

Lääkärintöitä kesäksi sai alle puolet opiskelijoista

"Työn saanti on mahdotonta. 212 työpaikkahakemusta, 50 puhelinsoittoa, eikä työtä." Näin kuvaa eräs lääketieteen opiskelija tilannettaan viime kesänä. Lääkäriliitto ja Medisiinariliitto ovat tehneet vuodesta 1991 lähtien tutkimuksen opiskelijoiden kesäloman aikaisesta työnsaannista. Juuri valmistunut selvitys osoittaa, että lääkärin sijaisuuksia on tarjolla paljon vähemmän ja lyhyemmäksi aikaa kuin ennen ja että yhä harvempi opiskelija saa kesäaikana kokemusta lääkärintyöstä.

Kysely lähetettiin syyskuussa 1993 joka toiselle Lääkäriliiton opiskelijajäsenelle ja heistä vastasi siihen 58 % eli 314 opiskelijaa. Liiton jäseniksi kutsuttavat ovat suorittaneet vähintään neljän vuoden opinnot, joten he ovat periaatteessa päteviä toimimaan lääkärin sijaisina. Lähes kaikki (92 %) näistä opiskelijoista hakivat kesätöitä, joita toivottiin löytyvän keskimäärin 10,6 viikoksi.

Ensisijaisesti lääkärin tehtäviä haki 231 kyselyyn vastannutta, mutta niitä sai vain 122. Työskentelyajat lääkärin sijaisina jäivät myös selvästi toivottua lyhyemmiksi. Haetuista lääkärinsijaisuusviikoista saatiin viime kesänä alle 40 %, kun vuotta aiemmin niistä saatiin vielä 79 % ja kesällä 1991 94 %. Vuonna 1991 olivat ensimmäiset merkit työllisyystilanteen heikkenemisestä nähtävissä - sitä ennen lääkärin sijaisuuksia riitti käytännössä kaikille sijaiskelpoisille opiskelijoille.

Ensisijaisesti amanuessuuria haki viime kesäksi 68, mutta amanuenssina työskenteli 148 vastaajaa. Monet mainitsivat hakeneensa amanuenssuuria varmuuden vuoksi, koska he pitivät lääkärin sijaisuuden saamista mahdottomana. Paljon oli myös niitä, jotka olivat hakeneet turhaan amanuenssuuria, vaikka edelliseen kesään verrattuna amanuenssin töitä tehtiin lähes kaksinkertainen viikkomäärä.

Muihin terveydenhuoltoalan tehtäviin oli pyrkinyt ensisijaisesti 19 ja niissä toimi 28 vastaajaa, jotka työskentelivät sairaanhoitajan, perushoitajan, sairaankuljettajan, lääkintävahtimestarin ja välinehuoltajan tehtävissä. Muuta kuin terveydenhuoltoalan työtä oli tehnyt kesällä 17 vastaajaa. 28 opiskelijaa ei yrityksistään huolimatta saanut mitään töitä.

Monet vastaajista kertoivat hakeneensa lääkärin sijaisuuksia yli sadasta paikasta, mutta tuloksetta. Lääkärien lomien ajaksi ei useinkaan otettu säästösyistä sijaisia vaan työt hoidettiin laitoksen sisäisin järjestelyin. Vähäisistä sijaisuuksista oli kilpailemassa suuri joukko orientoivaa vaihetta suorittavia ja laillistettuja työttömiä lääkäreitä.

Kokemus lääkärintyöstä vähenee

Kyselyllä kartoitettiin myös opiskelijoiden toimintaa lääkärin tehtävissä ja sijaisuuksissa ennen kesää 1993. Lähimpänä valmistumista olevilla ns. kurssittomilla opiskelijoilla oli keskimäärin 21 viikon kokemus lääkärintyöstä ja 15 viikon amanuenssina toimimisesta. Tämä vuosiluokka oli kuitenkin ehtinyt hankkia työkokemusta paremman työllisyystilanteen aikana ja he saivat myös helpommin sijaisuuksia viime kesäksi kuin vähemmän aikaa opiskelleet. Koko opiskelunsa suurtyöttömyyden aikana suorittaneiden tilanne tulee olemaan aivan toinen.

Kyselyssä havaittiin yliopistopaikkakuntakohtaisia eroja 5-6 vuotta opiskelleiden työkokemuksen määrässä. Eniten lääkärin sijaisina olivat toimineet kuopiolaiset lääketieteen opiskelijat, joista yli 80 % oli ollut lääkärintehtävissä keskimäärin runsaat 18 viikkoa. Vähiten työkokemusta oli Oulussa opiskelevilla, joista 68 % oli toiminut lääkärin sijaisena keskimäärin 11 viikkoa.

Lue myös

Lääketieteen opiskelijoiden mahdollisuudet saada opiskeluaikana kokemusta lääkärintyöstä ovat siis ratkaisevasti heikentyneet. Tämä asettaa uusia haasteita koulutukselle ja saattaa entisestään vaikeuttaa vastavalmistuneiden lääkärien pääsyä työelämään. Vailla työkokemusta olevat lääkärit jäävät myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolelle.

"Valmistumisen jälkeen odottaa kortisto. Tämänkö vuoksi opiskelin kuusi vuotta? Lainaa on lähes 100 000 mk. Työpaikan piti olla varma. Miten tulla toimeen?" "Masentunut mieliala meidän valmistuvien lisensiaattien joukossa on sanomattoman suuri. Yhteiskunta pitää huonosti huolta sijoituksistaan."

Tällaisia kommentteja esitettiin vastauksissa.

Opiskelijoista moni pahoitteli sitä, etteivät vanhemmat kollegat näytä ymmärtävän opiskelijoiden ahdinkoa. Lääkäriliitto on vedonnut lääkäriesimiehiin ja koko ammattikuntaan, jotta lääketieteen opiskelijoille ja vastavalmistuneille pyrittäisiin kaikin keinoin tar- joamaan työtilaisuuksia. Se on välttämätöntä tulevien lääkärisukupolvien ammattitaidon turvaamiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030