Lehti 32: Liitto toi­mii 32/1994 vsk 49 s. 3375

Lääkärikysely 94: Työpaikan saanti yhä vaikeampaa

Lääkärien määrä on viime vuodesta lisääntynyt 500:lla, mutta työpaikat alle 100:lla. Maaliskuussa 94 tehdyn lääkärikyselyn mukaan vähäiset uudet työtilaisuudet ovat tulleet terveyskeskuksiin sekä opetus- ja tutkimusalalle. Työterveyshuollossa toimivien lääkärien määrä on vuoden aikana vähentynyt yli 40:llä.

Sairaaloissa työssä olevien lääkärien määrä on pysynyt viime vuodet lähes ennallaan (taulukko 2). Terveyskeskuksissa kaikki työtilaisuudet ovat jo parin vuoden ajan olleet täynnä eikä uusia virkoja ole perustettu, vaan entisiäkin on pyritty jäädyttämään tai lakkauttamaan. Useissa kymmenissä terveyskeskuksissa on kuitenkin tietoisesti lisätty ulkopuolisten keikkapäivystäjien ja sijaisten käyttöä, mikä on tarjonnut ainakin tilapäistä työtä lukuisille nuorille lääkäreille.

Opetus- ja tutkimustehtävissä olevien lääkärien määrä on lisääntynyt runsaalla 40:llä viime vuodesta. Myös poissa ammatissa olevien joukossa on kasvanut niiden määrä, jotka ilmoittavat syyksi opiskelun tai tutkimuksen. Muiden työtilaisuuksien puuttuessa ilmeisesti yhä useammat lääkärit yrittävät työllistää itsensä pysyttelemällä mukana tutkimusprojekteissa. Vapaamuotoisista vastauksista ilmenee, että myös projektien vetäjät ovat yrittäneet auttaa nuoria kollegojaan pyrkimällä aktiivisesti järjestämään heille edes lyhytaikaista tutkimusrahoitusta.

Poissa ammatista olevien lääkärien määrä on kasvanut viime vuoden 7,1 %:sta 8 %:iin ammattikunnasta. Ulkomailla oli 544 lääkäriä - yli 40 enemmän kuin vuotta aiemmin. Varhennetulla vanhuuseläkkeellä olevien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 92 ja oli nyt 164. Työttömänä kyselypäivänä oli 377 lääkäriä.

Päätoimisena yksityislääkärinä ilmoitti maaliskuussa toimivansa 1 050 ja sivutoimisena 4 462 lääkäriä. Päätoimisten yksityispraktikkojen määrä on supistunut viime vuodesta 26:lla ja sivutoimisten lähes 100:lla. Useissa praktikusten vastauksissa kerrotaan potilaskäyntien vähentyneen jatkuvasti.

Naisten osuus lääkärikunnassa on kasvanut tasaisesti ja on nyt 44 %. Alle 30-vuotiaista lääkäreistä naisia on jo 67 %. Suurin naislääkärien osuus on avohoitotoimistois-sa (62 %) ja terveyskeskuksissa (56 %), pienin opetus- ja tutkimustehtävissä (33 %) ja sairaalasektorilla (40 %). Sairaaloiden ylilääkäreistä ja johtavista lääkäreistä on naisia 19 %.

Työttömyys kaksinkertaistui

Kaikkiaan lähes 1 200 lääkäriä ilmoittaa olleensa vuoden 93 aikana työttömänä vähintään viiden päivän mittaisen jakson (taulukko 3). Vuonna 92 vastaava luku oli 635, joten lääkärien työttömyys on vuodessa kaksinkertaistunut. Työttömyysjaksot kestivät keskimäärin 48 päivää.

Työttömistä 855 ilmoittaa saaneensa ansiosidonnaista korvausta Lääkärien työttömyyskassasta, 75 peruspäivärahaa Kansaneläkelaitokselta ja 14 molempia. Lomautettuna vuoden 93 aikana oli kaik- kiaan 1 144 lääkäriä, joista 347 sai korvausta liiton kassasta. Useimmissa tapauksissa työnantaja oli sirotellut lomautuspäivät siten, ettei niiltä ollut mahdollista hakea korvausta.

Työaikakatto ja töiden jakaminen

Lääkärikyselyn lopussa tiedusteltiin tällä kertaa vastaajien kantaa työajan rajoittamiseen sekä töiden jakamiseen työttömille lääkäreille. Kaikkiaan 25 % vastaajista katsoi, että kaikille lääkäreille tulisi asettaa työaikakatto, 65 % kannatti vapaaehtoista työaikakattoa ja runsaat 9 % vastusti molempia vaihtoehtoja. Sopivana työaikakattona päivystys mukaan lukien pidettiin yleisimmin joko 45 tai 40 tuntia viikossa.

Lue myös

Pakollista työaikakattoa kannatetaan eniten alle 30-vuotiaiden keskuudessa (42 %), vastaajan iän kasvaessa suhtautuminen muuttuu yhä kielteisemmäksi. Myönteisimmin työaikakattoon suhtaudutaan avohoitotoimistoissa ja työterveyshuollossa, eniten vastustusta se herättää opettajien ja tutkijoiden joukossa. Ylivoimaisesti myönteisimmin siihen suhtautuvat kuitenkin työttömät lääkärit.

Kaikkiaan 40 % vastaajista ilmoittaa osallistuneensa jollain tavoin työtilaisuuksien järjestämiseen työttömille lääkäreille (taulukko 4). Yleisimmin tämä on tapahtunut ottamalla virkavapaata tai pitämällä päivystys- ja aktiivivapaita. Jonkin verran lääkäreitä on myös siirtynyt osa-aikatyö- hön työllistämissyistä. Vastaukset osoittavat, että Lääkäriliiton suosittelema työnjakomalli toimii jo käytännössä. Moni nuori lääkäri mainitsee tutkimuslomakkeen lopussa onnistuneensa juuri tämän ansiosta saamaan työtä.

Tiedot perustuvat Lääkäriliiton maaliskuussa 94 kaikille työikäsille lääkäreille lähettämään kyselyyn. Kyselyn vastausprosentti oli 88,4.


Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
3 Taulukko 3
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030