Lehti 12: Liitto toi­mii 12/1999 vsk 54 s. 1610

Lääkärinvala

Hanna Salmenpohja

Nykysuomen sanakirjan mukaan vala on korkeimpaan olentoon vedoten usein oikeuden tai muun viranomaisen edessä annettu, tavallisesti määräkaavan mukainen juhlallinen vakuutus; avarammin yleensä lupauksen tai lausuman luotettavuutta korostava juhlallinen vakuutus. Vala saatetaan vannoa esimerkiksi oikeudenkäynnissä. Muita valoja ovat muunmuassa virkavala, tuomarinvala ja sotilasvala.

Lääkärinvala on aiemmin ollut edellytys sille, että lääkärintutkinnon suorittanut on saanut oikeuden harjoittaa lääkärinammattia maassamme. Tästä käytännöstä luovuttiin vuonna 1994, kun laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä korvasi lääkärinammatin harjoittamisesta annetun lain. Uudessa laissa ei enää edellytetä aikaisempaa valakäytäntöä.

Lääkäriliiton, Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen sekä lääketieteellisten tiedekuntien käymien neuvottelujen pohjalta valanvannomiskäytäntö päätettiin kuitenkin palauttaa. Nykymuotoinen Suomessa käytössä oleva lääkärinvalateksti hyväksyttiin joulukuussa 1996 Lääkäriliiton valtuuskunnan kokouksessa. Ensimmäiset valanvannomistilaisuudet tiedekunnissa järjestettiin lääkäriksi valmistumisen yhteydessä vuonna 1997.

Lääkäriliitto kutsui alkuvuodesta tiedekuntien edustajat kokoukseen, jossa vaihdettiin kokemuksia ja annettiin palautetta järjestetyistä valatilaisuuksista. Raporttien mukaan tilaisuudet oli koettu tärkeiksi erityisesti Helsingissä, Tampereella, Turussa sekä Oulussa. Kuopiossa tilaisuus on pidetty alueellisen koulutustapahtuman yhteydessä, mitä käytäntöä on jonkin verran kritisoitu. Erilliset valatilaisuudet ovat olleet juhlallisia. Turussa tilaisuuden juhlavuuteen on kiinnitetty aivan erityistä huomiota. Niin lääkäriksi valmistuneilta itseltään kuin tilaisuuksiin osallistuneilta omaisiltakin saatu palaute on ollut erittäin myönteistä.

Keskustelussa todettiin, että kyseessä on tärkeä lääkärin ammatti-identiteettiä ja -etiikkaa korostava traditio, mitä on syytä jatkaa ja kehittää. Pyrkimys olisi, että jokainen lääkäriksi valmistuva vannoisi lääkärinvalan. Jopa valan mahdollisesta pakollisuudesta keskusteltiin. Sekä opettajakunnan että opiskelijoiden tulisi kokea vala arvokkaaksi ja tärkeäksi.

Hippokrates (n. 400eKr.) oli kreikkalainen lääkäri, jonka mukaan lääketieteellinen kirjoitussarja corpus Hippocraticum on saanut nimensä. Se sisältää lääkärinvalan, jonka periaatteet edelleenkin ovat lääkärinetiikan perustana.

Nykymuotoinen lääkärinvala kuuluu seuraavasti:

Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.

Työssäni noudatan lääkärin etiikkaa ja käytän vain lääketieteellisen tutkimustiedon tai kokemuksen hyödyllisiksi osoittamia menetelmiä. Tutkimuksia ja hoitoja suositellessani otan tasapuolisesti huomioon niistä potilaalle koituvan hyödyn ja mahdolliset haitat.

Pidän jatkuvasti yllä korkeaa ammattitaitoani ja arvioin työni laatua.

Lue myös

Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät. Rohkaisen potilaitani kysymään tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.

Kunnioitan potilaani tahtoa. Pidän salassa luottamukselliset tiedot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskottu. Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.

Neljännesvuosisata sitten olin vuorollani vannomassa lääkärinvalan silloisessa lääkintöhallituksessa. Tilaisuus säilyy elävänä mielessä. Se ei ollut ulkoisilta puitteiltaan juhlallinen. Kuitenkin valan sisältö ja sen ääneen lukeminen tuntui sitouttavan niin, että melkein ahdisti tunne siitä, pystynkö toimimaan antamani vakuutuksen mukaisesti. Läääkärinvalan jalojen päämäärien ja velvoitteiden mielessä pitäminen on auttanut niin arjen työssä kuin vaikeita ratkaisuja tehdessä.

Lääkärinvalan vannominen on lääkärikunnan vuosituhantinen perinne, joka sitouttaa uudet ammatinharjoittajat ammattikuntaan ja sen eettiseen normistoon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030