Läheisen päihdeongelma pakottaa lääkärin käsittelemään myös omia tunteitaan
Lääkäriliitossa Helsingissä kokoontuu kerran kuussa lääkärien sekä hammas- ja eläinlääkärien läheisille suunnattu Al-anon ryhmä. Ryhmässä käy paitsi lääkäreitä, joiden läheisellä on alkoholiongelma, myös alkoholiongelman kanssa kamppailevien lääkärien perheenjäseniä. - Lääkärit tarvitsisivat nykyistä enemmän työnohjausta hoitaessaan päihderiippuvaisia potilaita, sanoo Anu. Hän on yksi lääkärien Al-anon -ryhmän vastuuhenkilöistä.
Vaikka lääkäri osaisi ulkoa alkoholismin hoitoon liittyvät Käypä hoito -suositukset ja tietäisi esimerkiksi AA-liikkeen vaikuttavuudesta, päihderiippuvaisen auttaminen vaatii jatkuvaa tietojen päivittämistä. Lääkärien Al-anon -ryhmä on yksi keino purkaa tuntemuksia silloin, jos läheisen alkoholiongelma nostaa pintaan omat alkoholiin liittyvät traumat.
Anu toimii yhtenä Helsingissä kokoontuvan lääkäriliiton Al-anon -ryhmän vastuuhenkilöistä. Hän kertoo, että Al-anoniin hakeutuvia yhdistää tunne elintilan kaventumisesta läheisen alkoholiongelman salailun ja peittelyn takia. Läheistensä juomisesta huolestuneiden lääkärien, hammaslääkärien, eläinlääkärien lisäksi ryhmässä käy lääkäriperheiden läheisiä.
- Joskus ryhmä on myös ainoa paikka, jossa voi purkaa läheisen tai kollegan juomiseen, huumeiden tai PKV-lääkkeiden käyttöön liittyviä asioita nimettömänä.
Alkoholismi ei erottele
Läheisen päihderiippuvuus saattaa herättää lääkärissä voimakkaita tunnereaktioita. Anu kertoo, että lääkärit pyrkivät usein kantamaan liiankin isoa vastuuta, eivätkä osaa sanoa ei. Kun tähän yhdistetään esimerkiksi lähipiiristä löytyvät "virtahevot", ei ole ihme jos turhautuminen tai uupumus iskee sekä työssä että kotona.
Al-anon on yksi vaihtoehto työstää läheisen alkoholiongelmaa. Se ei korvaa terapiaa tai muuta ammattiapua, mutta ryhmässä voi saada vertaistukea jakamalla kokemuksia ja tuntemuksia muiden samanlaisessa elämäntilanteessa olevien Al-Anon -läheisten kanssa.
- Ryhmään tullaan nimettömänä. Lääkäriliiton omassa ryhmässä et törmää potilaisiin etkä joudu ammattisi takia vastaamaan ryhmäläisten terveyttä koskeviin kysymyksiin. Lääketieteellistä osaamistaan tai ammattitermien käyttöä ei tarvitse piilotella.
Läheisen juominen saattaa tuntua häpeäpilkulta erityisesti, kun kyseessä on terveyteen ja sairauteen liittyvien asioiden asiantuntija tai hänen läheisensä. Anu muistuttaa, ettei alkoholismi erottele ihmisiä. Lääkärit ja näiden perheet ja läheiset ovat sille yhtä alttiita kuin kaikki muutkin.
- Alkoholin lisäksi lääkärit saattavat kehittää riippuvuuden itselleen määräämiinsä lääkkeisiin. Monet lääkärit kieltävät tämänkin ongelman varsin päättäväisesti, Anu sanoo.
Haasteellinen kaksoisdiagnostiikka
Alkoholismi vaikuttaa perheisiin ja työyhteisöihin monella tavalla. AA-liikkeessä uskotaan, että alkoholistin lähipiirissä eli kotona, ystäväjoukossa ja työssä on useita, jopa kymmeniä ihmisiä, jotka mahdollistavat juomisen. Vasta kun lähipiiri lopettaa päihderiippuvaisen suojelun ja aineiden käytön salailun irrottautuen elämään omaa elämäänsä, lähiomaisen on mahdollista alkaa toipua. Yleensä päihderiippuvainen voi parantua vasta, kun niin sanottu hovi lopettaa vääränlaisen tuen antamisen. Ja jos alkoholisti tai päihteidenkäyttäjä ei paranekaan, ainakin läheinen on aloittanut läheisriippuvuudesta irtautumisen ja satsaa nyt toipumiseensa ja itsestään huolehtimiseen.
- Lentokoneen turvaohjeissakin käsketään asettamaan happinaamari ensin omille kasvoille ja auttamaan vasta sen jälkeen toista. Alkoholismi aiheuttaa perheessä tai työyhteisössä samantyyppisen hapenpuutteen kuin ilmanpaineen lasku lentokoneessa, Anu kuvailee.
Hoitojärjestelmässä ei välttämättä ymmärretä alkoholismiin liittyvää perhedynamiikkaa tai mahdollista kaksoisdiagnostiikkaa. Päihderiippuvainen saattaa kärsiä depressiosta tai kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, ja "lääkitä" itseään alkoholilla. Samalla juuri alkoholinkäyttö ja vääristyneet ihmissuhteet voivat muodostua paranemisen esteeksi.
- Monen juovan päihderiippuvaisen lääkärin omainen ei halua mennä pienellä paikkakunnalla Al-Anon -vertaisryhmään omien tai läheisensä potilaiden keskelle. Lääkäritalon läheisryhmä tarjoaa yksityisyyden ja vertaistukea päihderiippuvuudesta kärsivien ammattiauttajien perheenjäsenille, Anu muistuttaa.
Artikkeli alkoholismiin apua tarvitsevien lääkärien Hippokrates-ryhmästä Lääkärilehden numerossa 42/2006.
Lisää tietoa alkoholistien läheisille:www.al-anon.fi/