Lehti 20: Liitto toi­mii 20/2009 vsk 64 s. 1906 - 1907

Laskuri auttaa yksityislääkäriä toiminnan suunnittelussa

Lääkäriliiton verkkosivuilla oleva uusi jäsenpalvelu Practicus on kehitetty auttamaan yksityislääkäreitä vastaanoton talouden suunnittelussa. Laskuri laskee muun muassa käyntipalkkion muutoksen tai lomaviikkojen määrän vaikutuksen tuloihin.

Heidi Mäenpää

Practicuksen avulla kaikki pää- ja sivutoimiset yksityislääkärit sekä vastaanottoa suunnittelevat lääkärit voivat tarkastella sitä, miten vastaanoton tulos muodostuu ja miten vastaanottotoimintaan liittyvät kulut vaikuttavat ansioihin.

- Yksityistä vastaanottoa pitävän lääkärin tulonmuodostus on monimutkaisempi kuin virkasuhteisilla lääkäreillä ja kokonaisuuden hahmottaminen kuukausi- ja vuositasolla voi olla vaikeaa. Siksi Lääkäriliiton yksityissektorivaliokunta päätti kehittää yksityislääkärin ansiolaskuri Practicuksen yksityislääkärin tai siksi aikovan apuvälineeksi, Lääkäriliiton hallituksen jäsen, yksityissektorivaliokunnan puheenjohtaja

Marjut Laurikka-Routti

sanoo.

- Yksityislääkärin on ansioita arvioidessaan otettava huomioon vastaanottotoimintaan liittyvät kulut, kuten vastaanottovuokrat, vakuutukset ja täydennyskoulutus. Vain kulujen jälkeinen osa jää itselle todelliseksi ansioksi, muistuttaa yksityisellä sektorilla työskentelevä gynekologi Laurikka-Routti.

Laskuri ei kerro täysin virheetöntä vastausta vaan antaa suuntaa siitä, missä suuruusluokassa liikutaan.

- Yksityislääkäri voi toimia monella tavalla. Laskuri ei kerro, mikä on paras tapa toimia kullekin. Jokaisen lääkärin pitää itse arvioida ja harkita, mikä on hänelle sopivin toimintatapa.

Kuinka paljon haluaa tienata?

Laskuria voi käyttää kahdella tapaa: toimintaa voi suunnitella joko tavoitetulon tai arvioidun potilasmäärän avulla, kertoo Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö

Jukka Vänskä

.

Practicus laskee, kuinka monta potilasta tarvitsee ottaa vastaan kuukaudessa yltääkseen haluamalleen ansiotasolle tai kuinka paljon kuukausilaskutuksen pitää olla, jotta voi maksaa itselleen sopivaa palkkaa. Apua saa myös siihen, miten käyntipalkkion muutos, potilasmäärän lisäys tai ylimääräinen lomaviikko vaikuttavat tuloihin.

Practicusta on helppo käyttää, ja tarvittavat ohjeet kulkevat koko ajan laskutoimintojen vierellä.

Aluksi valikosta valitaan erikoistumisvaihe ja mahdollinen erikoisala sekä onko pää- vai sivutoiminen yksityislääkäri. Näiden tietojen perusteella laskuri esitäyttää tietyt tiedot, kuten keskimääräisen käyntipalkkion.

Tämän jälkeen aukeaa laskuri, johon voi valinnan mukaan syöttää joko kuukauden tavoitepalkan tai tavoiteltavan potilasmäärän. Muut tarvittavat tiedot, kuten vuokraprosentti ja eläkemaksun pohjana oleva työtulo, on esitäytetty.

- Tärkeää on muokata esitäytetyt tiedot vastaamaan omaa toimintaansa, Vänskä korostaa.

Tietoa eläkelaista ja vakuutuksista

Laskuavun lisäksi Practicus jakaa tietoa keskimääräisistä käyntipalkkioista sekä tuloihin vaikuttavista tekijöistä, kuten yrittäjäeläkelaista, vakuutuksista ja eläkemaksun pohjana olevan työtulon määräytymisestä.

- Tarkoitus on, että yksityislääkäri miettisi näitä kysymyksiä ja pystyisi Practicuksen avulla tekemään esimerkiksi päätöksen siitä, minkä suuruinen on hänen työtulonsa, josta taas riippuu yrittäjän tuleva eläke.

Aiemmin Lääkäriliitto antoi suosituksia käyntipalkkioista, mutta toiminta oli kilpailulainsäädännön vastaista.

- Toteutuneista palkkioista voi kuitenkin jakaa tietoa. Lopulta lääkäri itse päättää, millaiseksi hän palkkion asettaa, Vänskä sanoo.

Lue myös

Tutkimukset tärkeitä tiedonlähteitä

Laskurin esitäytetyt tiedot perustuvat lokakuussa 2008 tehtyyn Lääkärien palkka- ja ansiokyselyyn sekä aiemmin toteutettuun ammatinharjoittajakyselyyn yksityislääkäreille. Tietoja päivitetään vuosittain.

- Lääkäriliiton tutkimuksiin vastaaminen on tärkeää, jotta saadaan ajankohtaista ja luotettavaa tietoa lääkärien edunvalvonnan tueksi, Vänskä sanoo.

Tämän vuoden yksityislääkärikysely postitetaan kaikille pää- ja sivutoimisille yksityislääkäreille ensi viikolla.

Practicus uusin liiton verkkopalveluista

Practicus täydentää Lääkäriliiton jäsenilleen tarjoamien verkkotyökalujen joukkoa. Vuonna 2004 avattu Palkkatohtori palvelee terveyskeskusten, sairaaloiden ja työterveyshuollon lääkäreitä. Sen avulla saa tietoja eri tehtävissä toimivien lääkärien keskipalkoista ja palkanjakaumista.

Vuotta myöhemmin avatulla Lääkärilaskurilla voi tehdä hakuja työikäisten lääkärien lukumäärästä iän, sukupuolen, erikoisalan, sairaanhoitopiirin tai työskentelysektorin mukaan. Laskurit löytyvät Lääkäriliiton verkkosivuilta.

Practicus > www.laakariliitto.fi/jasen
Palkkatohtori > www.laakariliitto.fi/jasen
Lääkärilaskuri > www.laakariliitto.fi/tutkimus

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030