Lehti 18: Liitto toi­mii 18/2009 vsk 64 s. 1701 - 1702

Lääkäreiden johtamiskoulutus vahvistuu

Lääkäriliitto käynnistää yhdessä Fennomedin kanssa erikoistuneille lääkäreille suunnatun keskijohdon koulutuksen ensi syksynä. Lääketieteelliset tiedekunnat puolestaan aloittavat lähijohdon koulutuksen pakollisena osana erikoistumisopintoja.

Heidi Mäenpää

Muun muassa osastonylilääkäreiksi ja apulaisylilääkäreiksi tähtääville tarjoutuu ensi syksystä alkaen mahdollisuus kehittää johtamistaitojaan. Uudenlaisesta keskijohdon pätevyyden antavasta koulutuksesta vastaavat Lääkäriliitto ja Fennomed.

- Liitossa näemme tärkeänä, että terveydenhuollossa on lääkärijohtajia, jotka ovat saaneet koulutusta tehtävään, Lääkäriliiton koulutusjohtaja

Hannu Halila

sanoo.

Koulutuksen sisällönsuunnittelussa on ollut tiiviisti mukana terveydenhuollon hallinnon emeritusprofessori

Martti Kekomäki

, joka myös toimii kurssin vetäjänä. Koulutus on moniammatillista eli luennoitsijoina toimii iso joukko eri alojen asiantuntijoita.

- Johtamisopit räätälöidään terveydenhuollon maailmaan. Lähtökohtana ei ole laittaa eri alan edustajia samaan luentosaliin, vaan tärkein asia on koulutuksen tavoite. Moniammatillisuus on oleellista, kun lääkärit toimivat eri ammattien edustajista koostuvien tiimien johtajina, Halila sanoo.

Koulutus muodostuu kymmenestä lähiopetuspäivästä, omaan työpaikkaan liittyvistä kehittämistehtävistä sekä lopputyöstä.

- Painopiste on muualla kuin luennoissa. Myös verkko-opetusta on tarkoitus hyödyntää koulutuksessa, Halila sanoo.

Väliinputoajille mahdollisuus koulutukseen

Uusi keskijohdon koulutus paikkaa hallinnon pätevyyden erikoistumisohjelman lakkauttamisesta syntynyttä aukkoa. Tiedekuntien myöntämää hallinnon pätevyyttä suorittamaan ei ole voinut ilmoittautua vuoden 2003 jälkeen.

- Tämän jälkeen on valmistunut yli 2000 erikoislääkäriä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta hankkia hallinnon pätevyyttä. Lääkäriliitossa näimme heidät väliinputoajaryhmänä.

Vuoden 1998 erikoislääkärikoulutuksen uudistamisen yhteydessä oli ilmassa ajattelua, etteivät lääkärit välttämättä tarvitse omaa johtamiskoulutusta.

- Terveydenhuollossa on kuitenkin omia erityispiirteitä, joihin yleiset johtamisopit eivät riitä.

Yliopiston hyväksyntää tavoitellaan

Koulutuksen järjestäjät yrittävät saada johtamiskoulutukselle yliopistollisen statuksen. Keskijohdon koulutuksen laajuudeksi on linjattu opetusministeriön muistiossa 30 opintopistettä.

- Saadaksemme yliopistollisen hyväksynnän koulutukselle yliopiston on katsottava, että suunniteltu koulutuksen sisältö vastaa 30 opintopistettä.

Koulutuksen hintaa ei ole vielä vahvistettu, mutta Halilan mukaan sen ei pitäisi muodostua esteeksi kenellekään koulutukseen haluavalle.

- Hinnasta on tulossa kilpailukykyinen, eikä koulutuksen järjestäminen ole meille bisnestä. Toivotaan, että työnantajat pitäisivät koulusta niin tärkeänä, että kustantaisivat sen.

Ensi syksynä koulutuksen käynnistyessä mukaan pääsee maksimissaan 30 opiskelijaa.

- Kiinnostusta on enemmänkin, mutta koulutus pitää saada ensin liikkeelle, sen jälkeen voimme miettiä määriä.

Heti kun koulutuksesta on tarkempia tietoja, siitä informoidaan Lääkärilehdessä ja Lääkäriliiton verkkosivuilla.

Lähijohdon koulutusta erikoistuville

Erikoistumisvaiheessa olevien lääkäreiden johtamistaitojen kehittämiseksi on valmistella lähijohtajapätevyyden tuottava opintokokonaisuus. Koulutus on osa erikoistumisopintoja, ja se toteutetaan itseopiskeluna ja työpaikkaan liittyvien kehittymistehtävien avulla. Pääpaino on käytännön työssä oppimisessa.

Johtamisopinnot ovat pakollisia kaikille erikoislääkäritutkinnon suorittamisen tämän vuoden elokuusta alkaen aloittaville. Myös aiemmin opintonsa aloittaneilla on mahdollisuus suorittaa opintokokonaisuus.

Lue myös

Lääkäriliitto suosittaa 30 opintopistettä

Lähijohtajapätevyyden antamaa koulutusta ovat valmistelleet lääketieteelliset tiedekunnat. Lääkäriliitto on ollut aktiivisesti mukana koulutuksen suunnittelussa.

- Liitto on pitänyt tärkeänä, että erikoistuvat lääkärit saisivat johtamiskoulutusta 30 opintopisteen verran. Joidenkin korviin 30 opintopistettä kuulostaa isolta, mutta opintojakso ei lisää tutkinnon laajuutta ja jakautuu koko koulutusajalle.

Tällä hetkellä tiedekunnissa on linjattu, että johtamiskoulutusta on pakko suorittaa 10 opintopistettä, josta halukkaiden on mahdollisuus laajentaa johtamisopintojaan 30 opintopisteeseen. Helsingin yliopistossa koulutusta on suunniteltu 30 opintoviikon laajuiseksi kaikille erikoistuville pakollisena. Lopullisesti tiedekunta päättää laajuudesta kesäkuussa.

Moniammatillisen koulutuksen osaamisalueita ovat muun muassa henkilöstövoimavarojen ja osaamisen johtaminen, sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä sekä johtamisen vuorovaikutustaidot ja organisaatioviestintä.

Koulutuksen rungon muodostaa johtamisportfolio, johon kirjataan tavoitteet, pohdinnat, palautteet ja opintosuoritteet. Lähiopetuspäiviä on kymmenen.

Tarkoitus on, että kaikki opiskelijat saavat henkilökohtaisen mentorin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030