Lehti 8: Liitto toi­mii 8/2010 vsk 65 s. 711 - 712

Lääkäri viihtyy kun työpaikan ilmapiiri on kunnossa

Terveyskeskuslääkäri Ulla Palmun työuran aikana ovat niin potilaiden sairaudet kuin hoitomenetelmät ja raportointi kokeneet suuren muutoksen. Moni ennen erikoissairaanhoitoa vaatinut vaiva hoituu nyt parilla lääkärissäkäynnillä ja toisaalta yksinkertaiselta tuntuvan asian paperityö vaatii kankeaa tiedostojen pyörittelyä sähköisessä bittiviidakossa.

Maira Palosuo

Ulla Palmu on työskennellyt terveyskeskuslääkärinä pitkään, viimeiset 20 vuotta Saarijärvellä. Hänen uransa aikana on perusterveydenhuollon potilastyössä tapahtunut paljon muutoksia.

- Koko lääketiede on muuttunut, samoin ihmisten tietoisuus asioista. Internet on ennen kaikkea se, mistä potilaat hankkivat tietoa, sanoo Palmu.

- Olihan ennenkin ihmisiä, jotka lukivat paljon terveyskirjallisuutta, mutta nyt yleisemmin haetaan tiedot netistä - niin hyvässä kuin pahassa.

Potilaiden vaatimustaso on noussut, eikä yhteisymmärrykseen aina ihan heti päästä. Lääkäri käsittelee nykyään enemmän asioita yhdessä potilaan kanssa, mutta Palmun mukaan pitää tottua siihen, että kaikki eivät voi saada kaikkea hoitoa.

- On muistettava, että lääkäri on kuitenkin lääketieteellinen asiantuntija, joka päättää mikä tutkimus on tarpeellinen. Esimerkiksi jokaista selkäkipupotilasta ei voi lähettää magneettikuvaan, hän toteaa.

Terveyskeskustyössä hän on huomannut, että potilaiden ikärakenne on muuttunut, keski-ikä on yleisesti noussut. Perusterveydenhuollossa on paljon geriatrisia potilaita, jotka ovat monisairaita.

- Aikaisemmin sanottiin, että potilaalla voi olla korkeintaan 5-6 lääkettä käytössä, nyt niitä voi olla jopa 15.

Potilastyö kiinnostaa

Lääkkeiden ja muidenkin hoitojen kehitys on ollut nopeaa, välillä on vaikea pysyä mukana vauhdissa. Toisaalta kehityksen ansiosta yhä vaikeammin sairaita ja vanhempia potilaita voidaan hoitaa kuntoon.

- Jatkuva kouluttautuminen on oleellista. Itse olen pyrkinyt hakeutumaan täydennyskoulutukseen aina kun se on ollut mahdollista. Koulutuksessa saadaan oleelliset uudet asiat, muuten joutuisi lukemaan valtavan määrän kirjallisuutta, sanoo Ulla Palmu.

Saarijärvellä tutkitaan nykyään potilasta pitemmälle kuin ennen, ja koulutusta on saatu sellaisten tutkimusten tekemiseen - esim. joihinkin tähystyksiin - jotka aikaisemmin tehtiin keskussairaalassa.

- Keskussairaalaan on matkaa 65 km, nyt pystymme lähettämään "valmiimpia", pidemmälle tutkittuja potilaita erikoissairaanhoitoon.

Ratkaisevaa terveyskeskustyössä viihtymisen kannalta Ulla Palmun mielestä on, kuinka työnohjaus, tutorointi, toimii. Jos vain sanotaan, että "tossa on huone, jossa otat vastaan", eikä perehdytetä, työ tuntuu varmaankin siltä 'suolakaivokselta', mistä puhutaan.

- Saarijärvellä meillä on ohjausvastuu, joka merkitsee että kokeneempi kollega opastaa tulokasta talon tavoille ja selittää miten asiat juuri tässä työpaikassa toimivat. Viihtymiskysymyksessä ensimmäinen asia ei ole suinkaan palkka, vaan tärkeintä on koko työyhteisön yleinen ilmapiiri, ja lääkärit ovat yksi osa sitä.

Paperityö rasittaa

Paperityöt ja byrokratia ovat vuosien kuluessa lisääntyneet selvästi. Esimerkiksi vaativien työkyvyttömyystodistusten laatiminen vie paljon aikaa.

- Välillä tuntuu, että joutuu todistamaan että musta on mustaa ja valkoinen valkoista. Paperitöiden määrä voi olla osa sitä, miksi tätä työtä vierastetaan. Toinen on, että joutuu toimimaan aika yksin.

Ulla Palmu toivoo käyttöön parempia sähköisiä tietojärjestelmiä, nykyiset ovat hänen kokemuksensa mukaan kankeita ja hitaita. Katsekontakti potilaaseen vähenee, kun lääkäri joutuu tuijottamaan näyttöruutua.

Lue myös

- Nykyisellään ohjelmat hidastavat oleellisesti potilastyötä, eli parempia pitää saada ja pian. Ensimmäisessä työpaikassani jokaisesta potilaasta oli puolikkaan arkin kokoinen pahvikortti, johon merkinnät tehtiin käsin. Avustaja tai hoitaja kirjoitti sanelusta. Lähetteetkin tehtiin käsin, eivätkä ne olleet kovin kattavia nykyisen mittapuun mukaan.

Järjestelmä pomottaa

- Tuntuu, että viime vuodet ovat olleet yhtä muutosten myllerrystä. Yhden asian loppuratkaisua ei vielä edes näy, niin jo seuraava muutos on tulossa nurkan takana, sanoo Ulla Palmu terveydenhuollon viime vuosien tiheästä uudistustahdista.

- Jollen olisi itse ollut mukana luottamustehtävissä niin Lääkäriliitossa kuin paikallisessa päätöksenteossa, olisin täysin ymmälläni. Nyt olen saanut asioista etukäteen tietoa ja osannut ennakoida tulevia muutoksia paremmin, hän toteaa.

- Perusterveydenhuollon tasolla monikanavaisesta terveydenhuollon rahoituksesta on tullut sellainen tuntuma, että vuoroin otetaan oikeasta ja vuoroin vasemmasta taskusta. Tämä tuntuu aika järjettömältä. Yksikanavarahoitus olisi ehdottomasti parempi, ja sen lisäksi esim. vapaaehtoinen oma tapaturma- tai muu vakuutus.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030