Lehti 37: Liitto toi­mii 37/2002 vsk 57 s. 3642 - 3643

Lääkäriliitolta lausunto lääkkeiden geneerisestä substituutiosta

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lakiehdotusta lääkelain ja sairausvakuutuslain muuttamiseksi siten, että lääkkeiden geneerinen substituutio tulisi Suomessa mahdolliseksi. Lääkäriliitto on antanut asiasta oman lausuntonsa.

- Lääkäriliitto kannattaa toimia, joilla geneeristen rinnakkaisvalmisteiden käyttöä lisätään lääkärin suoraan määräämänä. Apteekin toteuttamaa substituutiomenettelyä ei Lääkäriliitto pidä tarpeellisena eikä kannatettavana. Lääkemääräyskäytäntöön ulkopuolelta puuttumalla aiheutetaan potilaan hoitoon epävarmuutta ja häiriötä, joiden seuraukset voivat olla arvaamattomia, todetaan liiton lausunnossa.

Ehdotetun menettelyn kustannukset täytyy liiton mielestä realistisesti selvittää ja tuoda esiin kokonaisarviointia tehtäessä.

- Lääkäriliitto ei voi missään tapauksessa hyväksyä menettelyä, jossa hoitava lääkäri ei saa tietoa potilaalle toimitetusta lääkkeestä ja potilasasiakirjoihin jää virheellisiä merkintöjä. Lääkäriliitto ei voi myöskään hyväksyä näin vähäisellä syyllä tapahtuvaa salassapidon murtamista.

Liitto muistuttaa lausunnossaan, että voimassa olevan lainsäädännön mukaan laillistettu lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta (laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 22 pykälä). Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan (laki potilaan asemasta ja oikeuksista 6 pykälä).

- Lääkehoito on yksi lääkärin yleisimmin käyttämistä hoitomuodoista. Lääkäriliitto on kaikissa vaiheissa korostanut lääkkeen määräämistä potilaan ja lääkärin välisenä hoitopäätöksenä, johon vaikuttaminen voi tapahtua vain positiivisin, koulutuksellisin ja tiedotuksellisin keinoin.

LÄÄKEVALMISTEEN TOISTUVA VAIHTUMINEN AIHEUTTAA EPÄTIETOISUUTTA

Lakiesitysluonnoksessa ehdotetaan siirtymistä menettelyyn, jossa apteekki vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen halvimpaan vaihtokelpoiseen lääkkeeseen. Hoitavalla lääkärille ei vaihdosta ilmoitettaisi. Lääkäriliitto ei kannata tällaiseen menettelyyn siirtymistä.

- Periaatteiltaan tässä menettelyssä puututaan asioihin, jotka keskeisesti kuuluvat lääkäri-potilassuhteeseen. Tällainen puuttuminen aiheuttaa tarpeetonta epävarmuutta ja horjuttaa luottamusta, jolla on merkittävä osa paranemisprosessissa.

Liitto muistuttaa, että tutkimusten mukaan lääkkeen määräämisellä on muitakin kuin kemiallisia vaikutuksia.

- Hoitomyöntyvyyteen vaikuttavat monet tekijät eikä lääkehoito aina toteudu täsmälleen sellaisena kuin se lääkärin ja potilaan välisessä keskustelussa on sovittu. Lisää sotkevia tekijöitä ei tähän enää tarvita.

Lääkäriliitto toteaa, että lääkevalmisteen toistuva vaihtuminen on omiaan lisäämään erehtymisen mahdollisuuksia ja aiheuttamaan epätietoisuutta sekä edelleen kuormittamaan terveydenhuoltohenkilöstöä lääkehoitoon liittyvien asioiden selvittelyssä.

- Kun sitten lääke vaihdetaan apteekissa kuukausivaihtelun mukaisesti, saattaa lopputulos potilaan kohdalla olla aikaa myöten täysin sekava. Kotona on helposti samaakin lääkettä eri nimisissä ja erilaisissa purkeissa ja päällekkäislääkityksen vaara on ilmeinen.

Liiton lausunnossa todetaan, että lääkehoitoon liittyvät vastuukysymykset ovat myös ratkaisematta.

- Kun hoitava lääkäri ei saisi edes ilmoitusta siitä, mikä valmiste potilaalle apteekissa annetaan, ei lääkäri voi ottaa vastuuta niistä seikoista, jotka liittyvät vaihdetun valmisteen käyttämiseen. Kun tiedot eivät siirry myöskään potilasasiakirjoihin, jää niihin virheellisiä merkintöjä, jotka saattavat johtaa viivästyksiin ja vääriin päätöksiin potilaan jatkohoidossa.

Lääkäriliitto pitää välttämättömänä sitä, että hoitava lääkäri saa ilman viiveitä tiedon potilaalle toimitetusta lääkkeestä sen poiketessa kirjoitetusta reseptistä.

BYROKRATIA AIHEUTTAA KUSTANNUKSIA

Lakiesitysluonnoksen mukaan potilas voi ilman perusteluita kieltäytyä vaihdosta ja edellyttää saavansa lääkärinsä määräämän lääkkeen. Ehdotuksessa todetaan, että lääkkeen määrääjä voisi kieltää vaihdon lääketieteellisellä syyllä, joka tulisi salassapitosäännöksistä riippumatta merkitä reseptiin.

- Lain perusteluissa kuvatut tilanteet esimerkiksi hoitomyöntyvyyteen liittyen eivät tarkasti ottaen ole lääketieteellisiä vaan hoidollisia syitä. Tässä mielessä lääketieteellinen syy on ilmaisuna harhaanjohtava.

Edelleen Lääkäriliitto katsoo, että hoitoon liittyvä vaitiolo on niin keskeinen hoitoon liittyvä periaate, ettei sen murtamiseen tule ryhtyä vähäisiin säästöihin pyrkivillä syillä.

- Jos lääkärin edellytetään vastaavan hoidosta, tulee hänellä olla myös itsenäinen oikeus hoidon yksityiskohtien päättämiseen.

Liitto muistuttaa, että vaihtamiskelpoisten lääkkeiden listan ajan tasalla pitäminen ja kuukausittaiset hintaluettelot kuormittavat useita tahoja merkittävissä määrin.

- Vaihtuvat hintasuhteet aiheuttavat ylimääräistä tavaraliikennettä lääkejakeluportaissa. Ehdotettu vaihtamismenettely lisäisi myös terveydenhuoltohenkilöstön työtä eri pisteissä. Lääkärin vastaanotolla jouduttaisiin aikaa käyttämään selvästi nykyistä enemmän lääkehoidon vaihtamismenettelyn selvittämiseen. Apteekissa vastaavasti samaa keskustelua jouduttaisiin käymään tiheästi vaihtuvien hintojen viidakossa.

Lue myös

Koko vaihtamismenettelyyn liittyvä byrokratia aiheuttaa kustannuksia, joiden suhdetta teoreettisiin säästöihin ei ole haluttukaan tarkastella.

- Tämän kokonaisuuden lopputuloksena on tilanne, jossa lääkehoidon täsmällisyys vaarantuu, erilaisia häiriötekijöitä tulee häiritsemään potilaan hoitoa ja heijastumaan sinällään myös ammattihenkilöiden työolosuhteisiin. Ehdotus ei mitä ilmeisimmin ole kokonaistaloudellisesti säästävä.

LÄÄKÄRIT LISÄNNEET RINNAKKAISVALMISTEIDEN KÄYTTÖÄ

Lääkäriliitto on ollut kehittämässä ja osallistumassa aktiivisesti rationaalisen lääkehoidon edistämisen Rohto-projektiin. Kaikissa yhteyksissä Lääkäriliitto on johdonmukaisesti todennut, että lääkehoito tulee toteuttaa perustellun harkinnan jälkeen suunnitelmallisesti ja tarpeettomia kustannuksia välttäen.

- Rohto-projektin yhteydessä on kehitetty menetelmiä lääkäreille suunnatun täydennyskoulutuksen toteuttamiseksi ja tiedotettu lääkehoitoon liittyvistä asioista laajasti lääkärikunnalle. Erityistä huomiota on kiinnitetty lääkehoidon aloittamista koskevaan päätöksentekoon ja hoidon toteuttamiseen suunnitelmallisesti. Tähän liittyy luontevana käytännön ratkaisuna se, että lääkäri myös kirjoittaa hinnaltaan edullisimpia rinnakkaisvalmisteita silloin, kun se hoidollisesti on mahdollista.

Kesäkuussa julkaistun selvityksen mukaan lääkärit ovat viimeisen vuoden aikana voimakkaasti lisänneet näiden valmisteiden käyttöä.

- Lääkärit muuttavat lääkevalikoimaansa harkiten ja viiveellä, mitä seikkaa voidaan pitää enimmältään myönteisenä ja turvallisuutta lisäävänä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030