Maailman lääkäriliitto kokoontui Durbanissa
Ebola, vangit ja vierastyöläisten olot huolenaiheina
Maailman lääkäriliitto WMA on ottanut kantaa avun saamiseksi Afrikkaan ebolan torjumiseksi. WMA:n yleiskokouksessa hyväksyttiin myös kaksi Suomen Lääkäriliiton aloitteesta tehtyä kannanottoa.
WMA:n yleiskokous pidettiin Durbanissa Etelä-Afrikassa 8 - 11. lokakuuta. Lääkäriliiton edustajina kokouksessa olivat puheenjohtaja Tuula Rajaniemi, toiminnanjohtaja Heikki Pälve ja terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus.
Kokouksessa hyväksyttiin julkilausuma, jossa peräänkuulutetaan kansainvälistä apua etupäässä Afrikan maissa leviävän ebolan torjumiseksi. Ebolaan kuolee noin puolet tartunnan saaneista. Taudin oireita ovat mm. kuume, päänsärky, nivel- ja lihaskivut, ripuli, oksennus ja verenvuodot. Ebola on virustauti ja siihen on vaikeaa kehittää rokotetta.
Lääkäriliitto toivoo, että esimerkiksi Suomen kehitysyhteistyörahoja ohjattaisiin ebolan torjumiseen.
- Afrikan maat eivät ilman apua selviä kriisistä. Hoitokeskusten rakentaminen, suojavarusteiden hankkiminen sekä apu potilaiden kontaktien jäljittämisessä ovat nyt äärimmäisen tärkeitä toimenpiteitä, Pälve toteaa.
Jalkapallon MM-kisat pois Qatarista?
Yleiskokouksessa hyväksyttiin Suomen aloitteesta kannanotto, joka pyrkii suojelemaan Qatarissa työskentelevien vierastyöntekijöiden terveyttä. Qatar valmistautuu jalkapallon MM-kilpailuihin vuonna 2022. Työskentelyolot kisapaikkojen rakennustyömailla loukkaavat ihmisoikeuksia räikeästi, eikä vierastyöntekijöillä ole riittävää terveydenhuoltoa. Useiden satojen työntekijöiden kuolemista on raportoitu.
Jos Qatar ei muuta toimintatapaansa rakennustyömailla, WMA edellyttää kansainvälisen jalkapalloliiton FIFAn siirtävän kisat muualle. Suomen Lääkäriliiton edustajat tapaavat Suomen Palloliiton johtoa marraskuussa, ja pyrkivät edistämään sitä, että FIFA toimisi asiassa vastuullisesti ja päämäärätietoisesti.
Yksinäisyys voi tappaa vangitkin
Kokouksessa hyväksyttiin myös Suomen Lääkäriliiton ehdottama uusi kannanotto vankien yksinäisyysrangaistuksesta. Yksinäisyysrangaistus on äärimmäisen voimallinen rangaistuksen muoto, sillä vanki eristetään muusta maailmasta jopa 23 tunniksi päivässä määräämättömän pitkäksi ajaksi. Yksinäisyys voi murtaa vangin psyyken tai jopa tappaa.
Kannanotossa kielletään lääkärin osallistuminen yksinäisyysrangaistuksen täytäntöönpanoon. Samalla edellytetään, että yksinäisyysrangaistus ei aiheuta potilaan terveydelle vakavaa haittaa ja että vangin terveydentilaa tarkkaillaan säännöllisesti. Yksinäisyysrangaistuksen maksimikesto tulisi säätää lailla.
Toiminnanjohtaja Heikki Pälve on tyytyväinen WMA:n yleiskokouksen antiin ja Suomen Lääkäriliiton tekemien aloitteiden saamaan vastaanottoon.
- Suomelta hyväksyttiin kaksi dokumenttia, joista Qatarin julkilausuma sai ehdottomasti enemmän huomiota täällä kotimaassa. Useat lehdet uutisoivat asian, ja myös jäsenpalautetta on tullut. Kaikki palaute on ollut kovin kiittävää, Pälve kertoo.
➤ Helsingissä juhlitaan 11. marraskuuta WMA:n Helsingin julistusta, joka täyttää 50 vuotta. Lue juttu s. 2848-9.