Miten kohtaat median?
Lääkäriliiton ja Journalistiliiton hallitukset ovat hyväksyneet yhteisen, uudistetun tiedotussuosituksen. Se on laadittu avuksi tilanteisiin, joissa tarvitaan ammattieettistä harkintaa lääkärien ja toimittajien kohdatessa.
On tärkeää, että lääkärien ja toimittajien välinen yhteistyö toimii hyvin, jotta ihmiset saavat luotettavaa tietoa ajankohtaista lääketiedettä, terveyttä ja sairautta käsittelevistä asioista. Asiallinen ja nopea tiedonvälitys lisää luottamusta terveydenhuoltoon ja lieventää turhia pelkoja.
Terveydenhuollossa työskentelevien toiminnan - myös tiedottamisen - on oltava mahdollisimman avointa. Tiedottamisessa on otettava huomioon, mitä lainsäädännössä määrätään lääkärin vaitiolovelvollisuudesta.
Tiedotussuositus sisältää mm. suosituksia haastattelutilanteista, teksti- ja piilomainonnasta ja onnettomuuksista tiedottamisesta. Uusitussa suosituksessa on ohjeita myös sosiaalisessa mediassa käyttäytymisestä. Lääkäri edustaa sosiaalisessa mediassa aina koko ammattikuntaa. Lääkärin sosiaalista kanssakäymistä säätelevät lait ja ammatilliset käyttäytymissäännöt koskevat myös tätä viestintävälinettä.
Tiedotussuositus on Lääkäriliiton verkkosivuilla osoitteessa www.laakariliitto.fi/edunvalvonta-tyoelama/suositukset/tiedotussuositus/
Lääkäriliitolla on myös ohje sosiaalisesta mediasta. Se on liiton verkkosivuilla osoitteessa www.laakariliitto.fi/edunvalvonta-tyoelama/liiton-ohjeet/sosiaalinen-media/
Mediaviestinnän perusteita lääkäreille
➤ Media tarjoaa lääketieteen asiantuntijoille vaikuttamisen mutta myös vaaran paikkoja. Lääkärikompassin järjestämässä Asiantuntijan mukaan - mediaviestinnän perusteita -koulutuksessa annetaan tietoa ja työkaluja, joiden avulla lääkäri osaa toimia mediassa sekä oppii viestimään asiantuntemustaan vakuuttavasti ja kiinnostavasti.
➤ Kurssin kohderyhmänä ovat kaikki oman alansa tiedottamisesta kiinnostuneet lääkärit. Koulutus järjestetään 2. huhtikuuta Lääkäritalossa Helsingissä. Ilmoittautumisaika päättyy 19. maaliskuuta. Lisätietoa: www.fimnet.fi/koulutus/