Lehti 7: Liitto toi­mii 7/2002 vsk 57 s. 801

Muistatko kurssitoverisi - auttaako matrikkeli?

Olli Meretoja

Osallistuin viime viikonloppuna Alumni Medicinae Aboenses -yhdistyksen vuosijuhlaan. Tähän Turusta valmistuneiden lääkäreiden mahtavaan tilaisuuteen oli kutsuttu erikseen kurssien Piha ja Multamäki opiskelijat, koska näiden kurssien valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Yritin etukäteen muistella kurssitovereitteni nimiä melko huonoin tuloksin. Muistin kollegat, joiden kanssa olin ollut tekemisissä viime vuosina. Suuri osa kurssilaisista oli niminä kuitenkin vaipunut unholaan.

Olen todennäköisesti ihan tavallinen lääkäri siinä, että nimimuistini ei kata kolmen vuosikymmenen taakse, ellen ole ollut missään yhteydessä monia ainutlaatuisiakin yhteisiä hetkiä viettäneisiin opiskeluystäviin. Koetin etsiä Cursus Pihan nimilistaa. En löytänyt sitä mistään. Katsoin lääkärimatrikkelista muistamieni kollegoiden tämän hetken työpaikkoja, uravaiheita, harrastuksia jne. Valitettavasti kävi niin, että etenkin naiskollegoiden suhteen haku ei tuottanut tulosta. Sukunimet olivat muuttuneet vuosien saatossa.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten tietotekniikka voi tulla avuksi etsittäessä omia kurssitovereita, saman paikkakunnan tietyn erikoisalan tai samoja asioita harrastavia kollegoita. Tänä vuonna toimitettava uusin lääkärimatrikkeli poikkeaa kaikista aiemmista siinä, että nyt matrikkelista suunnitellaan myös sähköistä versiota CD-levykkeille ja/tai Lääkäriliiton jäsenpalvelusivuille. Sähköiset versiot eivät korvaa painettua matrikkelia. Kirja säilyy perusteoksena, josta matrikkelitiedot helpoimmin luetaan.

Lue myös

Sähköinen matrikkeli tuo kuitenkin aivan uuden ulottuvuuden nimenomaan hakuominaisuuksien kautta. Miten yksinkertaista onkaan selata CD:ltä esimerkiksi oman kurssin kollegat riippumatta mahdollisista nimenvaihdoksista, jos hakusanana on kurssin nimi ja mahdollisesti valmistumisvuosi! Uuden matrikkelin hakuominaisuudet pyritään tekemään mahdollisimman kattaviksi ja käyttäjälle ystävällisiksi.

Sähköisen matrikkelin hyvä toimivuus edellyttää, että matrikkelissa on tiedot meistä jokaisesta. Jos vastaamme kattavasti kuukauden kuluttua postitettavaan matrikkelikyselyyn, kollegamme löytävät tietomme kurssistamme, erikoisalastamme, työpaikastamme, mahdollisista harrastuksistamme jne. Sähköiseen matrikkeliin voidaan luoda varmistuksia takaamaan sitä, etteivät tiedot leviä tahoille, joille emme halua niiden leviävän. Itse uskon, että sähköinen matrikkeli palvelee kirjan rinnalla meitä kaikkia aivan uudella tavalla ja mahdollistaa lääkäreiden entistä aktiivisemman verkostoitumisen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030