Äänekoski valitsi aluevastuisen omalääkärimallin
Uusi Äänekoski syntyi vuoden 2007 alussa, kun Sumiainen, Suolahti ja Äänekoski yhdistyivät. Uusi luottamusmiesjärjestelmä rakennettiin heti liitoksen jälkeen, ja lääkärien luottamusmieheksi valittiin pitkään Suolahdessa työskennellyt työterveyslääkäri Mika Kiviaho.
Lääkäriluottamusmies Mika Kiviaholla riitti töitä reilun 20 >000 asukkaan Äänekoskella kuntaliitoksen jälkeen, sillä koko terveyskeskuksen toimintoja tarkasteltiin kriittisesti. Liitosvaiheessa Kiviaho joutui esimerkiksi vakuuttamaan johdon siitä, että kunnan työntekijät tarvitsevat työterveyshuoltoa.
Myös palkkojen harmonisointi käynnistettiin heti liitoksen jälkeen. Kiviaho neuvotteli lääkärien alimman kolmanneksen palkat ylös kahden järjestelyvaraerän avulla.
- Palkkauksen pohjana on normaali VES, mutta sanoisin, että meillä on käytössä kannustava palkkaus, Kiviaho toteaa.
Lääkäriluottamusmiehen lisäksi kunnassa toimii jukolainen pääluottamusmies OAJ:sta sekä neljä muuta luottamusmiestä varajäsenineen. Myös työnantaja koki tärkeäksi, että uudessa kunnassa on toimiva luottamusmiesjärjestelmä.
- Työnjako luottamusmiesten kesken on selvä. Pääluottamusmies on paikalla ja tukena neuvotteluissa, mutta luottaa lääkäriluottamusmiehen arvioon lääkäreitä koskevissa asioissa, Kiviaho kertoo.
Työaikaraportti kertoo työmäärän
Toimintamalliksi uuteen kuntaan valittiin aluevastuullinen omalääkärimalli, jossa lääkäreillä on työaika. Hoitaja ja lääkäri toimivat työparina.
Keskimääräinen väestö lääkäriä kohden on 1900 ja alueita on 11. Lisäksi muutamalla lääkärillä ei ole aluevastuuta vaan he pitävät niin sanottuja erityisvastaanottoja, kuten diabetesta, työterveyttä ja gynekologiaa.
Kellokorttia ei ole, ja tuntilistana käytetään työlistaa. Kerran kuussa jokainen saa raportin, josta käy ilmi tunnit ja aktiivivapaat.
- Systeemi on tosi hyvä. Aktiivivapaita saamme pitää joustavasti eikä ylitöitä juuri ole, Kiviaho kertoo.
Erityistä kiitosta Kiviaho antaa lääkärien palkanlaskennalle, jonka kunta keskitti tämän vuoden keväällä tietyille henkilöille haastavuutensa vuoksi.
Kiviahon mukaan aluevastuullinen omalääkärimalli on Äänekoskella hyväksi todettu, vaikkakin omat ongelmansa aiheuttavat alueet, joilta puuttuu tilapäisesti lääkäri. Hoitamattomat alueet kuormittavat helposti muita lääkäreitä.
- Niillä alueilla, joilla ei ole lääkäriä, potilaan katsoo hoitaja. Tämän jälkeen potilas ohjataan päivystykseen tai toisen alueen lääkärille, jos on tarvetta.
Sosiaali- ja terveystoimi samaan organisaatioon
Ennen liitosta Äänekoski, Sumiainen ja Suolahti järjestivät perusterveydenhuollon yhteisen kuntayhtymän kautta, joten kuntaliitos ei tuonut suurta muutosta yhteistyöhön. Nyt terveystoimi on suoraan kunnan alaisuudessa. Liitossopimukseen kirjattiin, että kaikki uuden kunnan alueella sijaitsevat neljä terveysasemaa säilyvät - ainakin viisi vuotta.
Kuntaliitoksen myötä sosiaali- ja terveystoimi yhdistettiin yhdeksi organisaatioksi ja käyttöön otettiin elämänkaarimalli. Organisaatiokaaviosta löytyvät lasten ja perheiden palvelut, aikuisten palvelut sekä vanhusten palvelut. Sekä sosiaali- että terveyspuolella aluejako on sama, mikä on Kiviahon mukaan tiivistänyt yhteistyötä kiitettävästi. Viimeisin yhteistyön tulos oli pitkäaikaissairaanhoidon potilaiden siirtäminen vuodeosastoilta kodinomaisempaan asumiseen hoivakoteihin. Vuodeosastot toimivat nyt akuuttiperiaatteella.
Myllerryksessä esimies-alaissuhteet menivät uusiksi. Lääkäreiden esimiehinä toimivat edelleen lääkärit ylilääkäriä lukuun ottamatta. Peruspalvelujohtaja ei ole lääkäri.
Kiviahon mukaan organisaation uudistuessa vaikeinta oli sosiaali- ja terveystoimen toimintakulttuurien yhdistäminen. Isommilla asemilla lääkärin työtavat muuttuivat myös hoitaja-lääkäri-työparityöskentelyn myötä.
Kaiken kaikkiaan Kiviaho kokee, että Äänekoskella terveydenhuollossa on "tekemisen meininkiä, vaikka rahat ovatkin menneet". Lomautuksista teollisuuteen vahvasti nojaavassa kaupungissa ei ole tarvinnut vielä puhua.