Lehti 1-2: Liitto toi­mii 1-2/2014 vsk 69 s. 70 - 71

Nuorta kollegaa ei pidä jättää yksin

Meidän pitää huolehtia yhdessä, ettei menetettäisi nuoria lääkäreitä, sanoo luottamuslääkärinä aloittanut professori Risto Kaaja.

Maria van der Meer

Turun yliopiston sisätautiopin professori Risto Kaaja opettaa työssään Satakunnan keskussairaalassa aivan kliinikkouransa alussa olevia, lähellä valmistumistaan olevia kandeja ja erikoistuvia lääkäreitä.

- Autan avaamaan kliinistä silmää ja opetan potilaan kohtaamista. Työssä näkee hyvin lääkäriksi kehittymisen kaarta, sitä, miten innokkaasta untuvikosta kehittyy taitava kliinikko, hän kuvaa.

Turvallinen ammattitaito kehittyy vähitellen. Kaaja pitää tärkeänä, että lääkärikouluttajat ja seniorikollegat tukevat osaltaan nuoren lääkärin itsetuntemuksen kehitystä. Hyvä lääkäri luottaa taitoihinsa, mutta ymmärtää myös rajallisuutensa.

- Nuoret tarvitsevat siivet, joilla tehdä lääkärintyötä. Nuorista huolehtiminen hyödyttää koko kollegakuntaa.

Työuran alku on tärkeä

Nuoren lääkärin uran alkuvaihe on haastavaa aikaa.

- Terveyskeskus on nykyään vaativa työympäristö työuran aloittamiseen. Jos työpaikalla ei ole helposti saatavilla senioritukea, voi työ muuttua liian raskaaksi, Kaaja sanoo.

Nuori lääkäri on haavoittuvimmillaan, jos hän joutuu aloittamaan työnsä ilman kunnollista perehdytystä.

Perehdytyksen puute näkyi myös liiton tuoreimmassa kandikyselyssä, jossa kolmannes kandeista piti perehdytystään riittämättömänä. Yksityisten työnantajien kautta terveyskeskuksissa työskennelleiden ohjaus oli huonommin järjestettyä kuin kunnan pyörittämissä terveyskeskuksissa.

- Kierre voi alkaa, jos työaika venyy jatkuvasti tekemättömien töiden takia, yöuni heikentyy ja alkaa tulla masennusoireita, Kaaja kuvaa.

Kierre voi johtaa uupumukseen ja pahimmillaan riskinä ovat myös päihdeongelmat.

Nuorta lääkäriä voivat jäädä myös painamaan esimerkiksi kiireisessä päivystysvuorossa tehdyt ratkaisut.

- Tilannetta pitäisi käydä jälkikäteen lävitse, yrittämättä syyllistää. Kun aiheeseen on tullut omaa ulottuvuutta, on sitä hyvä purkaa esimerkiksi esitelmän muodossa, Kaaja sanoo.

Perehdytys kasvattaa lääkäriksi

Kaaja muistuttaa perehdytyksen merkityksestä.

- Valitettavasti meillä ei aina tunnisteta riittävästi yksilöllistä perehdytyksen tarvetta. Toisille riittää lyhyempikin perehdytys, mutta toiset kollegat tarvitsevat enemmän tukea. Tuen pyytämisen ei kuitenkaan pitäisi johtaa silmätikuksi joutumiseen.

Nuorten lääkärien hyvinvointi on kaikkien kollegojen, ei vain luottamuslääkärien asia. Työuran alussa olevien lääkärien tukeminen on myös yksi Lääkäriliiton Työhyvinvointityöryhmän tavoitteista.

- Meidän pitää huolehtia, ettei kukaan joudu silmätikuksi eikä ketään syyllistetä turhaan. Meidän tulee myös hyväksyä, että kaikki eivät etene suoraviivaisesti, vaan tarvitsevat enemmän aikaa kypsymiseen.

Kaaja muistuttaa myös, ettei kenenkään kannattaisi torpedoida suunnitelmia erikoisalasta aiheetta.

- Ideaaliperehdyttäjä on vanhempi kollega, jolla on riittävästi aikaa ja konsultaatiorima matalalla. Seniori tarvitsee psykologista silmää ja pitkää pinnaa.

Tarjontaa myös Satakuntaan

Lääkäriliiton luottamuslääkäriksi kutsuttu Kaaja täydentää Satakunnan ja länsirannikon luottamuslääkärien tarjontaa.

Lue myös

- Työni luottamuslääkärinä liittyy varmasti paljolti nuorten lääkärien tukemiseen. Näitä asioita on tietenkin helpointa lähestyä omassa työyhteisössä, mutta joskus myös ulkopuolinen voi auttaa näkemään tilanteen ratkaisuvaihtoehtoja.

Nuorten lääkärien rinnalla Kaajalla kulkee luottamuslääkärin työssä myös toinen spesialiteetti, eli raskausajan ja vaihdevuosien sisätautiongelmat.

- Luottamuslääkärinä toimiminen on kunniatehtävä ja autan mielelläni kollegoja parhaani mukaan.

➤ Lääkäriliitolla on 32 luottamuslääkäriä, joiden puoleen lääkäri voi kääntyä terveysongelmissa, jos hoitoon hakeutuminen tavallisia reittejä käyttäen tuntuu hankalalta tai jos asia on erityisen luottamuksellinen.

➤ Vuonna 2012 yhteensä 151 kollegapotilasta. Palvelua voivat käyttää kaikki liiton jäsenet, myös opiskelijat ja työelämän ulkopuolella olevat.

➤ Yleisimmät käyntisyyt olivat masennus, ahdistus- ja paniikkihäiriö ja perhe- ja parisuhdeongelmat.

➤ Auttamistapoina ovat mm. hoitoon ohjaus ja hoidon aloitus, tukikeskustelut esimerkiksi hoitovirhe- ja työpaikkakiusaamistilanteissa sekä työnohjaus.

➤ Luottamuslääkärien yhteystiedot löytyvät liiton verkkosivuilta, Lääkärikalenterista ja seuraavalta sivulta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030