Ohje selkeyttää potilastietojen luovuttamista vakuutusyhtiölle
Uusi ohje selkeyttää potilastietojen luovuttamista vakuutusyhtiölle työtapaturma- ja ammattitautiasioissa silloin, kun vakuutusyhtiö haluaa tiedot potilaskertomuksen jäljennöksellä. Ohje ei koske vapaaehtoisia vakuutuksia.
Suomen Lääkäriliitto on valmistellut uuden ohjeen yhdessä STM:n, Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ja Finanssialan keskusliiton kanssa. Ohjeen taustalla ovat epäselvyydet siitä, missä muodossa lääkärin on luovutettava tietoja vakuutusyhtiölle ja kuinka paljon työstä olisi maksettava lääkärille.
Uuden ohjeen mukaan vakuutusyhtiön on potilastietoja pyytäessään kerrottava selvästi, mitä tietoja pyydetään, missä muodossa ja mikä on niiden käyttötarkoitus sekä pyynnön oikeusperusta. Tämä helpottaa huomattavasti lääkärin arviota siitä, mitkä tiedot vakuutusyhtiölle voidaan luovuttaa.
Vakuutusyhtiöillä on ollut vuoden 2008 alusta asti oikeus saada potilastiedot haluamassaan muodossa. Lääkäri päättää kuitenkin siitä, mitkä tiedot ovat vakuutusyhtiölle välttämättömiä. E-lausunnolla potilastiedot annetaan edelleen vakuutusyhtiön niin pyytäessä.
Lääkärin perusteltava pyytämänsä korvaus
Tapaturmavakuutuslain mukaan tietojen luovuttajalla on oikeus saada ylimääräisestä työstä ja kustannuksista kohtuullinen korvaus riippumatta siitä, missä muodossa tiedot on luovutettu. Lain tarkentamisen jälkeen on edelleen ollut epäselvää, mikä on lääkärille maksettava kohtuullinen korvaus.
- Lääkärillä menee tietojen etsimiseen ja läpikäyntiin aikaa etenkin, jos niitä joutuu etsimään vuosienkin takaa. Tällöin korvaukseksi ei riitä parikymmentä euroa. Tietojen seulonta on lääkärin työtä, josta pitää maksaa. Lääkäri vastaa juridisesti siitä, mitä tietoja luovutetaan, toteaa Lääkäriliiton lakimies
Kati Lehtonen
.Uusi ohje selventää korvausasiaa. Euromääräisiä korvauksia ohjeeseen ei ole kirjattu, vaan lääkäri arvioi kohtuullisen korvauksen tietojen luovuttamisesta aiheutuvan työn ja kustannusten perusteella. Kustannusperusteena voi olla työhön käytetty aika.
Lääkärin on ilmoitettava laskussa veloitusperuste, eli esimerkiksi käytetty aika, sekä erittely kustannuksista, joiden perusteella vakuutusyhtiö voi arvioida korvauksen kohtuullisuutta. Tietojen seulontatyö arvotetaan kalliimmaksi kuin tekninen toimistotyö.
Uusi ohje koskee sekä yksityistä että julkista sektoria. Yksityislääkäri hinnoittelee itse korvauksen tietojen luovuttamisesta vakuutusyhtiölle. Sen sijaan julkisella puolella työnantaja laskuttaa vakuutusyhtiötä ja maksaa lääkärille Lääkärisopimuksen mukaisesti palkkion.
Ohje on voimassa välittömästi. Ohjetta voidaan soveltaa myös ennen ohjeen antamista käsiteltyihin tapauksiin, jotka ovat jääneet epäselvän tilanteen takia laskuttamatta.
Suomen Lääkäriliiton hallitus on vuonna 2004 laatinut yleisen suosituksen lääkäreille vakuutusyhtiöille annettavista tiedoista. Suositusta täsmennetään nyt voimaan tulleen ohjeen takia syksyllä.