Lehti 36: Liitto toi­mii 36/1994 vsk 49 s. 3875

Ohjeita perusterveydenhuollon lisäkoulutuksesta

ETA-sopimuksen mukaan vuoden 1995 alusta lähtien valmistuvien lääkärien on suoritettava kaksivuotinen perusterveydenhuollon lisäkoulutus. Tämä koulutus antaa ns. europätevyyden eli oikeuden toimia ETA-maissa yleislääkärinä sosiaaliturvajärjestelmän piirissä. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Suomen Kuntaliitto julkistivat marraskuun lopussa yhteisen muistion perusterveydenhuollon lisäkoulutuksesta ja siitä maksettavista korvauksista.

Perusterveydenhuollon lisäkoulutusta edellytetään vastedes myös Suomessa yleislääkäreinä sosiaaliturvajärjestelmän piirissä toimivilta. Suomessa kaikkien potilastyötä tekevien lääkärien katsotaan toimivan sosiaaliturvajärjestelmän piirissä. Vaatimus ei koske niitä lääkäreitä, jotka ovat saaneet rajoittamattoman ammatinharjoittamisoikeuden eli nykymuotoisen laillistuksen ennen vuoden 94 loppua.

Perusterveydenhuollon lisäkoulutus merkitsee käytännössä terveyskeskuksissa ja sairaaloissa normaaleissa lääkärintehtävissä suoritettavaa kahden vuoden mittaista palvelua. Työpaikkana voi olla julkisen sektorin tai yksityinen laitos tai yksityislääkärin vastaanotto. Palvelusta on vähintään kuusi kuukautta suoritettava sairaalatyössä ja vähintään sama aika terveyskeskuksessa.

Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksessa olevat laillistetut lääkärit toimivat vastuullisina työntekijöinä, joilla on oikeus laatia lausuntoja ja todistuksia sekä antaa lääkemääräyksiä. Itsenäistä yksityispraktiikkaa he eivät kuitenkaan voi harjoittaa ennen kuin kaksivuotinen palvelu on suoritettu.

Työnantajan tulee järjestää lisäkoulutuksessa olevalle lääkärille normaali perehdyttäminen, ohjaus, valvonta ja mahdollisuus osallistua säännöllisesti toimipaikkakoulutukseen. Lisäksi lääkärin on suoritettava lääketieteellisen tiedekunnan hyväksymä tai järjestämä vähintään 16 tunnin kurssimuotoinen koulutus, joka perehdyttää terveydenhuollon hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään.

Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksessa olevien lääkärien palkkauksesta ei toistaiseksi ole päästy yksimielisyyteen eikä siihen ole otettu kantaa STM:n ja Kuntaliiton muistiossa. Asiasta neuvotellaan Lääkäriliiton ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kesken ja tavoitteena on, että palkkaus olisi selvillä vuoden vaihteeseen mennessä.

Kuntien valtionapu vahvistettu

Marraskuun lopussa vahvistettujen lainmuutosten prusteella kunnille ja kuntayhtymille suoritetaan 1.1.95 lukien valtionapua perusterveydenhuollon lisäkoulutuksesta aiheutuviin kustannuksiin. Vuonna 95 koulutus on 6 000 markkaa kuukaudessa kutakin koulutuksessa olevaa lääkäriä kohden.

Kunta tai kuntayhtymä ilmoittaa puolivuosittain lääninhallitukselle terveyskeskuksessa ja sairaalassa koulutuksessa olevat lääkärit, koulutuskuukausien määrän ja korvauksen määrän. Lääninhallitus maksaa kunnille korvauksen ilmoituksen perusteella. Työskentelyyn yksityissektorilla ei suoriteta valtionapua.

Tiedekunnalta todistus

Lääkärin tulee ilmoittautua perusterveydenhuollon lisäkoulutusta varten johonkin lääketieteelliseen tiedekuntaan, joka antaa hänelle todistuksen ilmoittautumisesta. Tätä todistusta tarvitaan virkaan hakeuduttaessa, jotta työnantaja voi liittää siitä kopion valtionapuhakemukseensa.

Lue myös

Todistuksen hankittuaan lääkärin tulee pyrkiä hakeutumaan töihin perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen suorittamiseksi. Tähän ei välttämättä tarvita erityisiä "eurolääkärikoulutukseen" nimettyjä virkoja, joskin niitä voidaan perustaa. Lääkäriliiton tavoitteena on, että valtionapu käytettäisiin ensi sijassa uusien virkojen perustamiseen, koska muuten on vaarana, että muiden kuin perusterveydenhuollon lisäkoulutuksessa olevien lääkärien työllisyystilanne huononee entisestään. Tämän valtionavun perimmäisenä tavoitteena onkin luoda uusia virkoja eikä subventoida työnantajille muita lääkärien palkkakustannuksia.

STM:n ja Kuntaliiton muistion mukaan lisäkoulutusta suorittavat lääkärit voidaan ottaa myös esimerkiksi orientoivan vaiheen virkoihin tai määräaikaisiin apulaislääkärin ja terveyskeskuslääkärin virkoihin. Viimemainittuja virkoja suositellaan käytettävän ensi sijassa erikoistumiskoulutusta varten, mutta niiden käyttämiselle perusterveydenhuollon lisäkoulutukseen ei ole estettä.

Työmahdollisuus voidaan tarjota viransijaisuutena muussakin virassa tai tilapäisenä viranhaltijana talousarvioon varatun erillisen määrärahan puitteissa. Työtilaisuuksien perustamiseen ei liity erityistä lupamenettelyä.

Ov-lääkärien asema

Vuoden 1994 puolella valmistuneisiin lääkäreihin sovelletaan muistion mukaan orientoivaa vaihetta koskevia säännöksiä eli heiltä edellytetään yhden vuoden palvelua. Orientoivan vaiheen voi suorittaa loppuun vuodenvaihteen jälkeen eikä palvelun loppuun saattamiselle ole säädetty takarajaa. Orientoivassa vaiheessa olevista lääkäreistä maksetaan kunnille valtionapua samaan tapaan kuin perusterveydenhuollon lisäkoulutusta suorittavista, mutta korkeintaan vuoden ajalta lääkäriä kohden.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030