Onko potilaalla todellinen valinnanvapaus?
Potilaalla on vapaus valita hoitopaikkansa - mutta toteutuuko valinnanvapaus käytännössä? Tätä pohdittiin Lääkäriliiton toukokuussa järjestämässä seminaarissa.
Yksityinen terveydenhuolto laajenee ja monimuotoistuu. Mm. vakuutusyhtiöt ovat tulleet mukaan terveyspalvelujen tuottamiseen ja toimintaan. Mitä vaikutuksia tällä on potilaan valinnanvapauteen? Lääkäriliiton tilaisuudessa aihetta alustivat johtaja Timo Silvola Finanssialan keskusliitosta, johtaja Anja Peltonen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sekä Lääkäripalveluyritykset ry:n (LPY) puheenjohtaja Kari Varkila. Tilaisuutta johti Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.
- Finanssialan keskusliitto kannattaa kilpailua ja yksityisen palvelutuotannon kasvua. Periaatteena tulee olla raha seuraa potilasta, Silvola sanoi.
Varkila kyseenalaisti potilaan todellisen valinnanvapauden.
- Asiakas voi valita yksityisen hoitopaikkansa, mutta valinnanvapaus toteutuu vain yksittäisillä käynneillä ja niillä harvoilla asiakkailla, jotka pystyvät maksamaan laajempien kokonaisuuksien hinnan. Pienillä paikkakunnilla ei edes ole yksityisiä palveluja, koska niille ei ole markkinoita, Varkila totesi.
- Vakuutusyhtiöt määräävät yhä useammin potilaan hoitopaikan - joskus perustellusti, mutta joskus vastoin potilaan tahtoa. Lisäksi epämääräiset julkisomisteiset yhtiöt luikertelevat markkinoille ja perinteisemmät yhtiöt ovat alkaneet testata rajoja. Säädösten laatijoilla pitäisi nyt olla kiire, Varkila sanoi.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston Peltonen piti valinnanvapauden toteutumisessa ongelmana vertailutiedon puutetta.
- Lähtökohtana on kuluttajan oikeus valintaan. Todellinen oikeus valintaan edellyttää kuitenkin vertailumahdollisuuksia. EU:n kuluttajaohjelma korostaa, että kuluttajilla pitää olla käytettävissään selkeää informaatiota sekä palvelujen hinnoista että laadusta. Nyt mielikuvat voivat olla ratkaisevampia kuin tosiasiat, kun potilas valitsee hoitopaikkaa.
- Kuluttaja ei myöskään välttämättä tiedä, mihin kaikkeen hän sitoutuu allekirjoittaessaan vakuutussopimuksen. Valitseeko hän samalla jo hoitopaikkansa? Voiko hän vaihtaa vakuutusyhtiötä ilman että vaihtaa samalla terveyspalvelun tuottajansa?
Pälve totesi, että sekä yksityinen että julkinen terveydenhuolto ovat murroksessa.
- Vaikka yksityisessä terveydenhuollossa toimintalogiikka on erilainen kuin julkisella sektorilla, eettinen koodisto on sama. Lääkärin kannalta tärkeää on sitoutuminen potilaaseen ja hänen parhaaseensa. Potilaan valinnanvapaus on yksi tärkeimmistä periaatteista, Pälve sanoi.